vraag over mulchen
#1
do, 10/03/2005 - 23:32
vraag over mulchen
Hallo,
Ik heb de volgende vraag over mulchen; Ben van plan biologisch te gaan tuinieren en wil een mulchlaag van een paar centimeters aanbrengen van houtsnippers...
Vraag is nu; als ik volgend voorjaar met stalmest wil bemesten, kan ik dan die mest met de dan nog niet verteerde snippers probleemloos mee onderwerken. Of moet ik de snippers er eerst afhalen en dan bemesten?
Bij voorbaat dank voor een antwoord.
Tom
De houtsnippers kunnen probleemloos worden meegespit, die verteren vanzelf en brengen bacterieleven en humus in de grond.
Alleen die stalmest zou ik niet vers gebruiken. Beter is om die eerst te laten composteren. Dit kan gebeuren tezamen met plantaardig materiaal, dat in de loop van het jaar van de tuin afkomt. Keukenafval kan ook worden verwerkt. Breng het in laagjes aan met een heel dun laagje aarde telkens als afsluiting.
Verse mest is veel te agressief om zo te gebruiken. Een aantal groentegewassen zal daar zeker last van krijgen en niet goed groeien of vatbaarder zijn voor ziektes en plagen. Een eindje terug op dit forum heb ik al eens informatie gegeven over de mate van bemesting van de diverse moestuingewassen. Kijk daar ook nog eens. Schaf verder een boekje aan over biologisch tuinieren in de praktijk. Daar zullen allerhande tips in staan die de beginnende moestuinier kunnen helpen.
Tommy, ben je van plan nog dit jaar biologisch te gaan tuinieren,en bedoel je daarmee ook groenten kweken, dan zou ik toch geen houtsnippers gebruiken, je gaat je daar mee problemen op de hals halen als je iets wil gaan zaaien, hout verteerd niet zo gemakkelijk en bij de vertering wordt stikstof gebruikt dat dan minder voorrradig is voor je groenten.hout bevat cellulosen en lignini alle twee produkten die de vertering bemoeilijken. zelfs Velt is gekant tegenhet gebruik van houtsnippers, zelfs in de composthoop wordt het afgeraden. velt is trouwens een organisatie die biologische teelt promoot.Als je alleen biologisch bloemen en heesters... en zo wil gaan kweken is er geen probleem.bijvoorbeeld worteltjes hebben een goed bewerkte,verkruimelde grond nodig om niet te vertakken hoe ga je dat verkrijgen met die ondergewerkte houtsnippers?
Hallo luitjes,
Bedankt voor de reakties...alleen weet ik het nu nog niet: twee verschillende meningen over het gebruik van snippers..(misschien komt er nog een reaktie)
Ik wilde inderdaad een moestuin beginnen en heb paardenmest liggen die ongeveer drie maand oud is. (van een biologische boer). Deze zei dat ik het wel gebruiken kon (maar ja, die wilde er misschien van af)...
Er zit ook stro door...en is dat wel goed?
dat stro is geen probleem best wel zoals ook Maria zegt eerst verwerken in de komposthoop , je kan het wel zo gebruiken bij de rozenstruiken en bij de aardbeien.Ja,2 reacties is lastig en ook nog tegenstrijdig, hopelijk reageren er nog mensen ,zoek het anders eens op via google het gebruik van houtsnippers die ondergewerkt worden. Ik blijf bij mijn standpunt dat het niet goed is dit onder te werken.
Ik had begrepen dat je de houtsnippers pas volgend jaar wilt meespitten, dan zijn ze al een eind verteerd. Verse houtsnippers onderspitten lijkt me, om de door Redpoppy genoemde redenen, inderdaad niet goed.
Zelf gebruik ik houtsnippers in mijn paden. Deze zijn in het najaar al bijna verteerd. Ook gebruik ik houtsnippers onder de aardbeien, om ze droog te houden. Dit verteert ook in een jaar bijna helemaal.
Houd er ook rekening mee dat een mulchlaag in het voorjaar het verwarmen van de aarde eningszins tegenhoudt, waardoor dit proces langzamer gaat.
Verder is het misschien goed om te kijken waarom je die mulchlaag wilt aanbrengen. Is het om de onkruidgroei te onderdrukken gedurende dit jaar? Plant dan eens pompoenen (vanaf tweede helft mei). Die gaan in recordtijd de bodem bedekken en het onruid krijgt vrijwel geen kans. Dan wel de nog onbedekte grond blijven schoffelen (liefst wekelijks).
Is de reden dat je organisch materiaal in de grond wilt brengen, dan kan je in de zomer groenbemesters zaaien en in het najaar meespitten.
Ik hoop dat ik hiermee een iets genuanceerder antwoord heb gegeven.
Hallo iedereen,
opnieuw bedankt voor de reakties.
ben net terug van een tuincentrum in mijn dorp, waar je door "ecostyle" (biologische produkten) een gratis bodemmonster kon laten uitvoeren. heb toen direkt een paar vragen gesteld. hij vertelde me, dat het inderdaad zeer af te raden is verse paardenmest te gebruiken! moet minimaal 2 jaar oud zijn...
wat het mulchen betreft; verse houtsnippers is ook ten zeerste af te raden, in verband met schimmels en paddestoel-vorming. hij raade "cocopeat" aan.
en maria: de reden voor mij om te mulchen is allerlei: bodemwarmte behouden. tegen onkruid; geen uitspoeling van voedingsstoffen door regen en het voorkomt dat bij regen aarde tegen de onderkant van de planten spettert, wat dan weer ziektes tot gevolg heeft.
en wat die bodemtest betreft...slechtere grond kan haast niet: een ph-waarde van slechts 4. dat wordt dus kalk strooien...