Admire/Provado

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 15/04/2009 - 12:59
Annica

Admire/Provado

Hallo,

Om mijn struikjescollectie buitenshuis larven-vrij te houden heb ik besloten om ze dit jaar met Provado te behandelen. De planten (een stuk of 35) staan in verschillende maten containers, tussen 40 en 15 cm doorsnee. Grote containers zijn in de meeste gevallen bedoeld om een plant die makkelijk omwaait, overeind te houden. En een plant zoals Ligustruminfo-icon Japonicum heeft een gigantische doorwortelde kluit in verhouding tot het loof.

Mijn vraag is of er een handige manier bestaat om het middel toe te dienen. In de gebruiksaanwijzing gaat men uit van de potmaat, maar bij mij is dat geen realistische aanwijzing (wel een indicatie) over de hoeveelheid loof wat er bovenuitsteekt.

Ik word een beetje gek van om voor iedere pot een oplossinkje klaar te maken. En dat 35 keer.

En dan nog een vraag: ik zie geen verschil in geen enkel opzicht tussen Admire en Provado; waarom zijn er dan toch twee verschillende verpakkingen?

wo, 15/04/2009 - 15:01
RdB

Als ik zo'n vraag lees begrijp ik waarom steeds meer middelen verboden worden voor gebruik door de particulier. Bedenk b.v. dat wanneer u dit zo uitvoert dat als de planten bloeien ook hommels en bijen het slachtoffer worden. En verder maar klagen dat er zo weinig vlinder en/of vogels zijn.

Ruud

wo, 15/04/2009 - 20:12
Annica

Ruud, het middel is toegestaan en ik neem dus aan dat het veilig is. Daar kan je dan toch wel vanuit gaan in een geciviliceerd land? Dit soort middelen ontbinden zichzelf na zekere tijd dus er blijven geen residuen achter.

Natuurlijk ben ik bereid om dagelijks een halfuurtje langer te tuinieren, als ik maar wist wat ik doen moest en als het zou helpen. Ik heb al 20 jaar gevochten tegen die larven en taxuskevers, maar niets wat milieuvriendelijk is helpt.

do, 16/04/2009 - 00:04
Sjaaks

Annica,
op de bijsluiter staat oa dat deze middelen niet toegepast mogen worden op bloeiende planten, lees dit als: planten die kunnen bloeien gezien de mogelijk aanhoudende werking. In ons beschaafde landje is dit middel toegestaan voor particulier gebruik, maar dat wil niet zeggen dat het een onschuldig middel is. Niet voor niets staat er bv vermeld dat je max 2 of 3 keer mag aangieten per jaar. In de grond kan stapeling plaatsvinden en uiteindelijk komt het dan wel in ons drinkwater terecht.
Bijen en hommels zijn gevoelig voor de werkzame stoffen (overigens hebben beide producten een andere werkzame stof!).
Je kunt beide producten gebruiken als aangietbehandeling maar Calypso is daar minder geschikt voor. De werkzame stof bindt zich aan stoffen in de potgrond waardoor er minder voor opname door de plant beschikbaar is. Daarentegen is he ongeveer 10 dagen werkzaam als je spuit. Binnen 24 uur is 75% van de werkzame stof opgenomen door de plant. De overige 25% hebben een binding aangegaan met de waslaag op het blad.
Bij Admire wordt de stof niet opgenomen door de plant als je het middel spuit. Aangieten met Admire heeft met potgrond de voorkeur boven het aangieten met Calypso. Daarentegen is het aangieten met Admire als je bv coco-husk als medium gebruikt weer minder effectief.
Deze informatie vind je oa op de website van Bayer, de producent.

Realiseer je ook dat je niet alleen de beestjes waarvan je last hebt doodt. Lieveheersbeestjes, regenwormen, duizendpoten... ze leggen allemaal het loodje met zowel Admire als Calypso! Zij staan aan de basis van onze voedselketen.

Admire en Provado zijn geen middelen waar je lichtzinnig over moet denken.

Als je trouwens zelf huisdieren hebt: ondanks dat deze middelen niet zeer giftig zij voor zoogdieren, het is niet goed voor ze het onnodig binnen te krijgen. Imidacloprid, het werkzame bestanddeel van Admire, wordt bv ook gebruikt voor bestrijding van uitwendige parasieten bij de hond. Niet voor niets een toepassing *op* de huid ipv via het voer (systemisch).
Als je bv katten hebt die af en toe eens aan je plantjes knabbelen zou ik extra voorzichtig zijn.

wo, 15/04/2009 - 23:01
Annica

Ik heb beide doosjes hier in mijn hand; ze zijn identiek, op de naam rechtsonder na. Beiden bevatten als werkzame stof Imidacloprid. In het doosje Provado zit 70 gram en in Admire 50 gram, dat lijkt het enige verschil. Het ruikt hetzelfde, klinkt hetzelfde (als je 't schudt) en ziet er hetzelfde uit. Toen ik ze kocht hadden ze dezelfde prijs. Verder is de gebruiksaanwijzing ook volkomen identiek. Ik vind het maatbekertje niet handig. Een maatschepje per liter of 5 liter was handiger geweest.

Mijn tuinwinkel heeft het opgelost door alleen nog Admire te verkopen en dat lijkt duurder te zijn geworden.

Professionals schijnen Suscon 10 door potgrond te mengen, maar meestal staat een plant al in een pot als je hen koopt en verpot je 'm niet elk jaar.

Ik had vroeger iets van blauwe of paarsachtige korreltjes wat ook goed werkte, een minuscuul maatschepje bij elke plant. Maar helaas, weet niet meer wat het was.

do, 16/04/2009 - 00:27
Sjaaks

Ik zie dat ik mijn antwoord Provado ben gaan vervangen door Calypso.Mijn excuses daarvoor!

Van Provado ken ik de bijsluiter niet.

Admire valt onder Bayer Cropscience: https://tinyurl.com/dez9ae

Provado, zou mogelijk onder Bayer Garden kunnen vallen. Wellicht dat men verschillende namen heeft geregistreerd voor verschillende toepassingen. Ik meen dat ik zelfs ooit ben tegengekomen dat Admire in het buiteland weer onder een andere naam wordt gevoerd.

PS stel je vraag eens bij Bayer.nl over wat jij vermoedt, hetzelfde produkt onder twee namen? Wellicht kunnen zij je verder helpen.

Ik vermoed dat het gehalte aan werkzame stof verschillend is?
Provado 5% imidacloprid
Admire 70% imidacloprid?

Vergelijk de bijsluiters nog maar eens.

do, 16/04/2009 - 14:13
Annica

Mijn vraag ging dus eigenlijk over de dosering.
Gaat het bij de dosering om de grootte van de kluit of de hoeveelheid loof?
Bayer heeft het over de potmaat, dus over de wortelkluit. Ik heb hier een 1,6 m hoge verder gezonde plant in een 20 cm pot, enige weken geleden behandeld vanwege wolluis met de aanbevolen potmaatdosering, en er is niks gebeurd met de wolluis.

b.v.d.,
Annica

do, 16/04/2009 - 14:38
Sjaaks

Hallo Annica,
het heeft ook tijd nodig voordat de plant de werkzame stof overal in de weefsels heeft opgenomen. Bij sommige planten gaat dat sneller dan bij anderen. Ik meen dat het 2-3 weken kan duren voordat zo'n middel effectief is via aangieten.
Ik denk dat Bayer je verder kan helpen met zulke specifieke vragen. Mail ze toch gewoon eens, kun je gelijk hun klantvriendelijkheid uittesten :-)

do, 07/05/2009 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Even een reaktie op het gebruik van imidacloprid.
Onlangs zijn hele bijen volken weggevaagd .
Niet helemaal duidelijk is nog waar door,maar het middel waarschuwd wel voor het gebruik i.v.m. de bijen enz. Onlangs zag ik een reportage van boomgaarden van golden delicious appels .
Een enorme oppervlakte met appelbomen ,waar gespoten werd tegen allerlei.
Maar in de gehele regio was er +- geen insect en dus ook geen bij meer te vinden ,ook niet om deze bomen met hun bloesems te bevruchten en dus appels te zetten. De natuur was dood gemaakt.... Als er geen bijen meer zouden zijn sterf de mens uit...
En als er niet gespoten word krijgen we een voedsel tekort...
Een dillema dus .Daarom is de biocultuur ook niet de oplossing.
Als er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen zouden worden gebruikt komt er een voedsel tekort.Veel mensen hebben nu al tekort...
Bedachtzaam werken dus met alle bestrijdingsmiddellen.
De aangegeven hoeveelheden zijn indicaties .Als je een aantal potten hebt schat je de te geven hoeveelheid liters ,maak je de hoeveelheid provado aan en giet je met een gieter met smalle tuit,zodat je makkelijker ca. kunt doseren.Indien mogelijk houd je deze gieter apart voor dit soort werk.Beter iets tekort geven en verdelen dan kun je het zonodig later herhalen .Spuiten heeft als nadeel dat het wel overal raakt, maar ook waar je dit niet wilt.Succes
En groet...........

Admire/Provado
do, 07/05/2009 - 14:55
Annica

Inderdaad houden bijen niet van Admire. Niet alleen van behandelde planten, maar ook niet van onbehandelde planten die in de buurt staan. Ze gaan weg en blijven weg.

Verder moet ik zeggen dat het niet zo'n fantastisch middel is als wordt geclaimd. Ik heb een manshoge kamerplant (die er overigens gezond uitziet) herhaaldelijk behandeld tegen wolluis en hoewel ik ook handmatig de wolluis heb weggehaald, het resultaat is 0. Ze zijn er nog steeds.

Als het middel al niet werkt tegen zoiets simpels als wolluis, wat kan ik dan nog van keverlarvenbestrijding verwachten? En hoe zou dat moeten werken dan?

do, 07/05/2009 - 16:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weer even een antwoord.
Als je op wolluis klikt op internet zul je bemerken dat wolluis zeker geen simpel iets is ,maar een groot probleem kan zijn.
klik eens op het net op Syngenta en verder op deze site op Actara.
Wellicht kom je er verder mee
Groet ,Silverwing

Onderwerp gesloten