Afbrekende jonge takken linde
#1
do, 12/08/2010 - 13:12
Afbrekende jonge takken linde
Hallo,
ik heb een linde in de tuin staan en er vallen jonge takken uit. Twee jaar geleden is de boom gesnoeid en het uitlopen van nieuwe takken ging/ gaat voorspoedig. Nu zijn afgelopen juli een aantal takken afgebroken. Het blijkt nu dat de takken aangetast zijn. De kern van de tak is nog goed maar de buitenste rand is bruin. Het lijkt alsof iets zich naar binnen heeft gevreten. Ik heb foto's toegevoegd. Graag hoor ik van iemand die mij hier verder mee kan helpen.
Jeroen
Ik kreeg net een reactie van iemand die vroeg of er ook een ijzerdraadje oid omheen gezeten heeft. Dit is niet het geval. Dit gebeurt ook met meerdere takken. ik heb meerdere takken waarbij de rand bruin is en de kern nog wit.
Heb je een duidelijke foto van de boom?
Ik heb geen foto van de boom op dit moment. Deze moet ik even maken. Hierbij wel een foto van een aantal takken die er af gewaaid zijn.
Het lijken wel takken die vanuit de grond zijn gegroeid...
Het zijn takken die uit de boom zijn gevallen/gewaaid. 1 is er zo uitgevallen de anderen met de storm van een maand geleden
Is het een knotboom? dan is het waarschijnlijk zo dat die takken dicht op elkaar zijn gegroeid. Door verdere diktegroei verdringen ze elkaar bij de aanhechting. Daardoor kunnen takken idd gemakkelijk afbreken. ALs je een foto hebt....
Hierbij een foto van de volledige boom. Zoals je ziet komen er al weer nieuwe takken aan. Maar de vorige keer waren de takken afgebroken toen ze al zo,n 2,5 meter waren. als je bovenop de boom kijkt zie je dat er een tak door midden is gebroken.
Ik heb hier nog een detail foto van een wond waar een tak is afgebroken. Er groeit al een nieuwe tak uit.
Nu is het duidelijk wat er aan de hand is. De boom is onthoofd en geeft zogenaamde waterloten. Die zijn heel oppervlakkige verankerd in de bast en zullen als ze te groot worden bij het eerste windje uit de boom breken.
Tip is de scheuten te toppen als ze pakweg 40 cm lang zijn. De tak stopt dan met lengtegroei en gaat na een tijdje weer vertakken. De takken weer toppen als ze te lang zijn. Zo blijven de takken korter en hebben de tijd om meer vast te groeien in de stam. Of het ooit nog wat moois wordt durf ik te betwijfelen. De boom is hiervoor een beetje te rigoureus afgezaagd, maar het is het proberen waard.
Nee, echt mooi zal de boom nooit meer worden. Jammer.
In mijn vak noemen ze dit prutswerk. Met alle respect, maar een boom op die hoogte zo doorzagen staat gelijk aan het afmaken van de boom. Of dacht je dat het zo een mooi knotboom werd? Taxatietechnisch is zo'n boom totall loss. Waarschijnlijk loopt de boom nu nog uit op zijn reserves, maar de kans is erg groot dat ie volgend jaar helemaal niet meer uitloopt. Ondergronds sterven nu de meeste wortels af omdat ze simpelweg niet meer nodig zijn en niet meer gevoed worden door de kroon die hiervoor aanwezig was. Met een kleine kans valt de schade mee, en loopt de boom weer uit. Maar zoals Peter al aangeeft is het haast ondoenlijk hier nog sterke takken uit op te kweken. bovendien rot de stam in ieder geval van bovenaf in en zal de aanhechting van de takken verzwakken. Ook ondergronds zal de boom worden opgeruimd door schimmels, met als resultaat dat de boom over pak m beet 5-10 jaar ineens op zijn gat ligt. Zo zie je maar weer dat een vraag soms verassend anders uit kan pakken. het leek een raadsel, maar nu is alles duidelijk. Mijn advies; neem geen risico en zaag de boom gewoon weg. En hoop dat het geen gemeenteboom is, want een dergelijke actie staat gelijk aan kappen.
Ik ben enigszins verbaast over de antwoorden. Ik heb boomverzorgingsbedrijf aan het werk gehad en van te voren de eventuele gevolgen besproken. Hierbij is mij vermeld dat de boom gewoon weer zou uitlopen zonder verdere problemen. Daarom verbaast het mij nu dat ik nu deze tegenovergestelde antwoorden krijg. Ondanks het feit dat ik hier enorm van baal wil ik u toch danken voor uw reacties.
Dat bedrijf verdient die naam niet,
Ruud
En hij verdient een aansprakelijkheidstelling voor het geven van ondeugdelijk advies. En hij mag zijn categorie in de gouden gids vervangen van 'boomverzorger' naar 'boomverneuker'.
Helemaal mee eens.