Amberboom verwelkt; witte substantie onder op stam
#1
di, 09/08/2016 - 22:27
Amberboom verwelkt; witte substantie onder op stam
Een van de twee amberbomen naast onze garage is de laatste week plotsklap gaan verwelken. Ze staan er al enige jaren. Van droogte is geen sprake. De boom lijkt getroffen door een of andere ziekte, onderaan de stam zit een witte kleverige substantie die uit de schors is gekomen. De stam is hier ook vochtig. Wie weet hoe dit komt en of de boom nog te redden is?
Kun je een foto posten van de aantasting onderaan de stam? Ik heb een vermoeden, maar zonder een duidelijke foto van de aantasting durf ik niks met zekerheid zeggen.
Hier is een foto van de onderkant van de stam.
Die zwarte vlekken onderaan de stam, doen mij vermoeden dat het om honingzwam zou kunnen gaan.
Bedankt voor uw diagnose. Ik heb op internet gezocht of de honingzwam bestreden kan worden. Een artikel meldt dat de honingzwam in Kenia theestruiken aantast en dat bestrijding mogelijk is door de stam in plasticfolie te wikkelen (zuurstof tekort inactiveert de zwam) en dan door een andere een schimmel gedood kan worden. Niet geschoten is altijd mis dus ik heb daarom de stam ook in folie gewikkeld. Op hoop van zegen......
Geen idee of dat kan helpen, maar niet geschoten, nooit prijs. Ik wil het in ieder geval ook wel eens uitproberen.
De bladeren zijn de afgelopen week verder verschrompeld en ingedroogd. Kortom de boom was niet meer te redden en heb ik vandaag omgezaagd. Toch wil ik graag zeker weten wat nu de oorzaak is geweest. Hiertoe heb ik onderstaand een aantal foto's toegevoegd. Wie met zekerheid kan zeggen wat de oorzaak is verzoek ik om te reageren.
Buitenkant van de stam is aangetast:
idem
Aan de binnenkant van de schors onderaan de stam zitten diverse plekken n met een kleverige substantie.
Die laatste foto: is het hout nat en zacht? Dat wit spul lijkt me mycelium van honingzwam. Ik vermoed dat die honingzwam het cambium geïnfecteerd heeft; in dat geval kan een boom op heel korte termijn volledig afsterven.
Dit stukje van de schors was met de hand af te breken van de stam en inderdaad nat en zacht.
Honingzwam, zonder twijfel. Dan kun je best de stronk uitgraven en verwijderen. De zwam gaat die langzaam verteren, maar kan van daaruit andere bomen en struiken aantasten.