Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden
#1
wo, 05/10/2011 - 11:16
Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden
Docenten van groene scholen en onderzoekers hebben in verschillende fasen een beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden gebouwd. Er staan beschrijving en afbeeldingen van honderden ziekten, plagen, natuurlijke vijanden, onkruiden.
De beeldenbank is gemaakt voor het onderwijs, maar voor iedereen toegankelijk. Wie kent de beeldenbank? (Adres https://tinyurl.com/6xcnhqd)
Hoe gebruikt u die beeldenbank? Kunt u de informatie vinden die u zoekt? Mist u informatie?
We zijn benieuwd naar gebruikerservaringen buiten het onderwijs en hopen dat u wilt reageren.
Ik kende de site helemaal niet. Ik heb even gekeken en ik heb hem direkt opgeslagen bij mijn favorieten. Een schat aan informatie ! Het lijkt me een zeer uitgebreide en duidelijke vraagbaak.
Ik heb hem ook bekeken en even het een en ander opgezocht. Ik heb hem ook
direct opgeslagen onder mijn favorieten. Heel gebruikersvriendelijk met een
gigantische hoeveelheid informatie. Geweldig!
Heb er net heel even snel een blik op geworpen en ziet er veelbelovend uit !.
Komt ook bij mij in de favolijst.
Ik heb eens steeksproefgewijs een paar ziektes en hun bestrijding bekeken.
Dat ziet er niet slecht uit: er wordt vaak een niet-chemische bestrijding
aangeraden en er staat ook regelmatig: gebruik minder vatbare cultivars .
Hier kan ik best wel achterstaan!
Grts,
Pol
Ik ken de site en misschien heb ik er ook al eens naar verwezen op dit forum.
Wat ik mis op de site is de mogelijk om per plantgeslacht te zien waar een plant last van heeft. Vaak weten mensen wel de Latijnse naam van een plant of kunnen daar via internet redelijk makkelijk achter komen. Als ze dan op jullie site die naam intypen (bijv. Viburnum) dan zou daar een overzicht moeten komen van alle aantastingen en plagen waar een Viburnum last van kan hebben.
Nu begrijp ik dat de site in de eerste plaats bedoeld is voor mensen die op professionele wijze verbonden zijn met het kwekersvak. Maar met een paar simpele toevoegingen (denk ik!) zou deze site ook voor amateurs en plantenliefhebbers een prima hulpmiddel zijn.
Als je een idee wilt krijgen van wat ik bedoel dan moet je eens op de volgende Duitse site kijken:
https://tinyurl.com/yye5em2n
Gegroet, de tuinprins
Best Tuinprins,
Dank voor je reactie. Zo'n diagnostische sleutel is natuurlijk aardig, maar de onderzoekers en docenten die de site hebben samengesteld zijn er toch huiverig voor. Zo'n sleutel is vaak onvolledig, zet mensen op een verkeerd spoor. Dat zie je ook op deze site: zoek je op bladaantastingen en Betula, krijg je een vijftigtal aantastingen, waaronden ook loodglans, lindebladwesp...
Op de beeldenbank kun je staat niet meer dan een verzameling. Voor diagnostiek verwijst de beeldenbank naar PPO.
Er is redelijk snel iets te vinden op bijvoorbeeld:
https://tinyurl.com/y5ypfy2w
Groet,
Citaat: 'Dat zie je ook op deze site: zoek je op bladaantastingen en Betula,
krijg je een vijftigtal aantastingen, waaronder ook loodglans, lindebladwesp... '
Ik heb ook niet gezegd dat het perfect is maar voor veel mensen denk ik dat zo'n zoekfunctie nuttig is. Bovendien kun je op de site van arbofux je zoekopdracht nog verder verfijnen zodat het zoekresultaat aanzienlijk wordt verkleind. Als je bijvoorbeeld zoekt op Blätter --> Flecken/VerFärbungen --> Betula dan krijg je 3 treffers.
Voor de amateurs en tuinliefhebbers is een verwijzing naar PPO weinig zinvol want dat instituut vraagt geld voor een diagnose.
Een ander punt wat ik nog even onder de aandacht wil brengen is het zinnetje 'gebruik minder vatbare cultivars' (of iets soortgelijks) dat regelmatig op de site wordt gebezigd. Hoe moet een amateur weten wat een minder vatbare soort is? Ook kwekers zijn zich, zo lijkt het wel, hier ook niet altijd van bewust. Hoe is het anders te verklaren dat zoveel slechte soorten nog steeds gekweekt worden?
Mijn kritiek doet echter niets af aan het feit dat ik databank van groenkennisnet een goed initiatief vind en ik hoop dat de site blijft bestaan en waar mogelijk uitgebreid zal worden.
Gegroet, de tuinprins