beukhaag ziek? aub help!

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/08/2017 - 11:43
ilovemygarden

beukhaag ziek? aub help!

Hallo, wie kan me helpen met advies? Het lijkt alsof mijn beukenhaag dood gaat. Ik heb een aantal foto's gemaakt van de stammetjes. Wat is hier aan de hand en wat kan ik er aan doen? de bast is aangetast, er zitten scheuren in, bij sommige beukjes wordt dat deel zwart. Ook zie ik luizen en mieren. Het beukje van foto 2 vertoont sinds vandaag dat zijn bladeren verwelken, deze staat wel op een zonnige plaats. De beukhaag staat er nu een paar jaar en we voeden deze regelmatig met de speciale beukenmest, daarnaast compost en regelmatig water, want we wonen in een droge regio op zandgrond. De beukjes staan naast een grote eik en andere struiken en krijgen hierdoor niet veel licht. de haag is nu ongeveer 1,75m hoog. Ik dacht goed voor mn haag te zorgen maar schrik hier nogal van, wie kan me helpen en ziet wat er precies aan de hand is? alvast hartelijk dank!

beuk met aangetaste stam?
beuk met gat in stam en verdorde bladeren sinds vandaag
beuk met zelfde probleem?
za, 05/08/2017 - 17:41
ilovemygarden

ik heb nog een paar extra foto's gemaakt. alvast ontzettend bedankt voor het meedenken!

ineens verdroogd het blad
zwarte scheuren in bast
barsten, met flits extra licht
za, 05/08/2017 - 20:50
tuinprins

In de beukenhaag zit een luizensoort met de wetenschappelijke naam Lachnus pallipes. Ze worden ook wel 'beukenkankerluis' genoemd. Dit zijn tamelijk grote luizen die zuigen aan de bast waardoor het cambium wordt beschadigd. Deze beschadigingen leiden dan tot verticale scheuren in de stam. Die scheuren vormen dan op hun beurt weer een invalsbron voor schimmelziektes. Een van die schimmelziektes is Nectria ditissima die gekenmerkt wordt door necrotische groei en kankerachtige gezwellen op de aangetaste plekken. Bij een ernstige aantasting kan het gedeelte boven de oorspronkelijke beschadiging afsterven.

Zie mijn verhaal eerder op Groeninfo (helaas werken de links niet meer):

https://tinyurl.com/y3pclvj2

Voorkomen: tijdig tegen deze luis spuiten met een daartoe geëigend middel.

N.B. het gaat hier dus niet om de beukenbladluis maar om een totaal andere luis.

Gegroet, de tuinprins

za, 05/08/2017 - 20:56
tuinprins

In de beukenhaag zit een luizensoort met de wetenschappelijke naam Lachnus pallipes. Ze wordt ook wel 'beukenkankerluis' genoemd. Dit zijn tamelijk grote luizen die zuigen aan de bast waardoor het cambium wordt beschadigd. Deze beschadigingen leiden dan tot verticale scheuren in de stam. Die scheuren vormen dan op hun beurt weer een invalsbron voor schimmelziektes. Een van die schimmelziektes is Nectria ditissima die gekenmerkt wordt door necrotische groei en kankerachtige gezwellen op de aangetaste plekken. Bij een ernstige aantasting kan het gedeelte boven de oorspronkelijke beschadiging afsterven.

Zie mijn verhaal eerder op Groeninfo (helaas werken de links niet meer):

https://tinyurl.com/y3pclvj2

Voorkomen: tijdig tegen deze luis spuiten met een daartoe geëigend middel.

N.B. het gaat hier dus niet om de beukenbladluis maar om een totaal andere luis.

Gegroet, de tuinprins

zo, 06/08/2017 - 21:08
ilovemygarden

Beste tuinprins, veel dank voor je reactie! Ik heb gisteravond op jouw info doorgegoogled en heb vandaag zowat de hele dag met mn kop in de beukhaag gehangen, het zijn er 250 en ik wou ze allemaal nakijken, bijna gelukt... ik ben die beukenkankerluis een aantal keren tegengekomen en elke keer snel geplet, inderdaad goed te zien als je op de mieren let. Ik vind het verschrikkelijk dat deze beestjes zo'n beuk zo kunnen beschadigen. Ik zal ze volgend voorjaar in de gaten houden. Meerdere beukjes lijken te zijn besmet met schimmel, de ene met zwart wordende bast de andere met bulten onder de bast en ik heb een aantal op een rijtje met lichtbruine korte maar veel bartjes en wijd open'gegroeid/gedrukt), wat is daar aan de hand? Kan ik die nog redden? En kan ik uberhaupt besmett ed beukjes nog redden? Wat kan ik tegen schimmels doen? Ik heb de plekken gespoten met wat ik gisteravond kon regelen: een mix van ui/knoflookwater(gelezen dat dit schimmel kan voorkomen)en afwaszeep(tegen luizen). Ik heb nog geen middel gevonden wat de beukenkankerluis kan bestrijden. Ik zou graag weten hoe ik met de met schimmel besmette plekken kan omgaan. En andere tips/feedback. Hoe dan ook veel dank voor het meedenken! Groet van een zeer bezorgde tuinliefhebber.

Onderwerp gesloten