dode plekken in ligusterhaag

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 22/11/2004 - 22:21
peterv

dode plekken in ligusterhaag

Ik heb ongeveer 300 lopende meter ligusterhaag staan ( 15-20 jaar oud), de gewone groene liguster. Hij staat geplant tegen een afsluiting bestaande uit Bekaertdraad. De haag wordt tamelijk smal gesnoeid, 2 keer per jaar. Sedert een drietal jaar komen er hier en daar ( en het laatste jaar heel veel ) dode plekken in de haag. Het zijn telkens een 3-5 tal planten die naast elkaar staan die gewoon beginnen op te drogen en afsterven. Ik vermoed dat het een soort verwelkingsziekte ( schimmelaantasting) is , maar kan daar nergens meer info over vinden.
Op een andere plaats , ongeveer 50-100 meter verder staat er ook een ligusterhaag, die de laatste jaren dezelfde plaag vertoond. Zou deze ziekte kunnen overgedragen worden door de wind ?
Er staat ook nog een jonge aanplant van liguster in de buurt ( ongeveer 400 meter ) Ik vrees een beetjes dat deze aanplant ook met deze ziekte te kampen zal krijgen.

Is er iemand die hieromtrent meer ervaringen heeft of weet waar ik meer info hieromtrent kan krijgen ?

vriendelijke groeten, Peter

di, 23/11/2004 - 09:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het zou een vorm van "Anthracnose" of bladvalziekte kunnen zijn veroorzaakt door een schimmel (misschien Glomerella cingulata) die ook op andere planten kan huishouden. misschien via een web browser even zoeken naar plaatjes om de diagnose te bevestigen.

Sporen worden verspreid door water. Chemische bestrijding schijnt lastig te zijn. Als het inderdaad deze ziekte is zou ik aangetast materiaal verwijderen en vernietigen, diep terugsnoeien in het gezonde hout luchtcirculatie verbeteren en misschien spuiten met een fungicide op basis van zwavel.

Als je je echt grote zorgen maakt, eens informeren bij de plantenziektekundige dienst of het RIVM waar je een en ander zou kunnen laten uitzoeken.

za, 18/12/2004 - 18:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

moest er nog iemand zijn met meer info omtrent dit probleem, laat maar komen!

wo, 19/07/2006 - 00:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

het is nu juli 2006 en ook ik heb hetzelfde probleem.
Langzaam maar zeker sterft de ligusterhaag, die boven langs de weg staat, af. De lager gelegen tuin heeft ook ligusterhagen, die tot nu toe niet of nauwelijks zijn aangetast.
Omdat ik er nu maar vanuit ga dat liguster kennelijk niet meer levensvatbaar is op die hoge plek, o.a. door de hitte/droogte van dit moment, maar ook van vorige jaren, vul ik de lege plekken in met beuk, die hopelijk niet gevoelig is/wordt voor de aantasting. Ik doe dit nu voor het 3e jaar en tot nu toe heb ik met de beuk geen problemen.

Mocht er echter meer bekend zijn, dan hoor ik dat graag.
gemma

wo, 02/08/2006 - 13:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas heb ik geen oplossing, maar wel hetzelfde probleem. Een zeker 30 jaar oude ligusterhaag die sinds enkele jaren dode plekken krijgt, naast elkaar, maar ook verder in de haag. Ik denk zelf meer aan een bodemschimmel, waardoor wortels worden aangetast en plant geen vocht meer krijgt en de plant afsterft.
Hou me aanbevolen voor een aanpak die een gezonde haag oplevert.

vr, 22/09/2006 - 01:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij wonen in Italie en hebben een liguster heg van ongeveer 20 jaar oud staan die dezelfde problemen vertoont: op een aantal plaatsen groeit de heg niet meer, de bladeren worden wat gelig, en de hele plant ziet er uit alsof het droog is. De overige heg staat er prima bij. Ook wij denken aan een schimmel bij de wortels, maar nog geen verder informatie gevonden.

Onderwerp gesloten