glanzende luis op aconitum

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 31/08/2013 - 18:47
ElineV

glanzende luis op aconitum

Ik heb dit voorjaar onze tuin aangeplant, nadat we die de zomer daarvoor hebben afgegraven ivm zevenblad en er schone aarde in gestort hebben. Ik heb nu een probleem met mijn aconituminfo-icon. Ik had om de 'ouderwetse' variant gevraagd, de rechtopgaande, onvertakte, maar kreeg de henryi spark. Niet getreurd, want die is ook best mooi.
Ik heb er een stuk of 10 geplant, in een groep bij elkaar. 's morgens wat zon, daarna (half)schaduw. klein beetje wind, niet teveel. hoewel ze op een plaats staan waar de grond gedraineerd is blijft de aarde daar toch altijd vochtig. (niet echt nat).
sinds de planten in bloei gegaan zijn gaat het niet zo lekker met ze; op een heel aantal verschijen zwartbruine plekken op de stangel en daarna op de bladeren. een poosje daarna verschijnen er op de bladstengels glanzende zwarte luizen, de jonge beestjes zijn bruin. er worden steeds grotere delen bruin, de bladeren verdorren en de hele plant gaat dood.
heeft dit te maken met die luizen of is het juist andersom en zien die hun kans schoon omdat de plant al verzwakt is? en de hamvraag; wat is er aan te doen? heb ik met het andere type monnikskap meer kans van slagen?

glanzende luis op aconitum
za, 31/08/2013 - 18:47
ElineV

en dan nog een foto van de luizen...

glanzende luis op aconitum
za, 31/08/2013 - 19:22
birdwatcher

Volgens mij zijn die glimmende luizen geïnfecteerd door een sluipwesp,je hebt dus al hulp gekregen.

za, 31/08/2013 - 19:50
ElineV

kijk, dat is mooi! Moet ik alleen nog te weten zien te komen waardoor de planten bruin worden en afsterven... Dat zal de luis dan waarschijnlijk niet veroorzaakt hebben?

zo, 01/09/2013 - 10:09
cleopatra

Het verhaal lijkt op blad aaltjes, meegekomen met de stekken of misschien met
de (schone)aarde. Verwijder in ieder geval de stelen en het blad voor dat het
helemaal is afgestorven.
Zo voorkom je dat de blad aaltjes weer terug naar de stek gaan om te
overwinteren en dan vervolgens volgend jaar weer mee omhoog gaan tijdens de
groei.

Onderwerp gesloten