groene luis in treurwilgje

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 24/04/2012 - 21:16
happyface

groene luis in treurwilgje

Wij hebben een huis gekocht met een treurwilgje in de voortuin. Hij is verwaarloosd en de kroon groeit erg wijd uit. Ik heb vandaag een begin gemaakt met snoeien en wilde eigenlijk alleen de wat oudere uitlopers snoeien zodat hij niet helemaal kaal is, dat ziet er zo ongezellig uit. Maar nu ontdekte ik een kleine groene luis op de takken, vergelijkbaar met de luis die ook wel eens op rozen zit.
Wat moet/ kan ik hieraan doen? En is het dan verstandiger misschien om alsnog wel de wilg kort te snoeien? Er moet dan echt een hele dikke tak af en ik ben bang dat hij doodgaat omdat het al laat is om te snoeien.

Heeft er iemand advies voor mij? Ik heb nog niet zo veel tuinervaring dus alle hulp is welkom!

wo, 25/04/2012 - 10:47
RdB

Luis spuit je er af met een harde waterstraal.

Ruud

wo, 25/04/2012 - 15:24
Polplastron

Luis laat je gewoon zitten! De vogels zullen je dankbaar zijn en de 'plaag'
is na een paar weken definitief over. Dan mag je natuurlijk ook geen
bestrijding op je rozen doen.

Zelf werk ik al jaren volgens dit principe en mijn ervaring is dat je met
bestrijden veel vaker moet bestrijden en dat je meer werk hebt dan dat je
de natuur zijn gang laat doen.

Natuurlijk werkt dit enkel in een omgeving waar natuur nog een kans krijgt.
In een beschut stadstuintje zal bestrijding vrees ik noodzakelijk blijven.

Wilg heeft overigens hoe dan ook weinig schade van de luizen. Rozen kunnen
er overigens ook goed tegen.

Groeten,

Pol

vr, 27/04/2012 - 11:31
happyface

Bedankt voor de antwoorden. Het treurwilgje staat in mijn voortuin dus kan de rozen in onze achtertuin niet besmetten en daar heb ik ze nog niet gezien. Vorig jaar heb ik de rozen bespoten met een luismiddel want in mijn verwaarloosde ministadstuintje staat toch genoeg om te besmetten. We hebben het huis in 2010 gekocht dus vorig jaar was de eerste gelegenheid om iets aan te pakken. We begonnen met een slakkenplaag en luizenplaag, ben benieuwd wat er dit jaar nog tegen gaan komen. Inmiddels hebben we een jarenoude Hederainfo-icon verwijderd die de schutting opgevreten heeft en een eveneens jarenoude druif drastisch teruggesnoeid en de nu is de slakkenbevolking enorm afgenomen! Ik heb/had absoluut geen groene vingers maar moet zeggen dat deze website en de fora me al veel goede adviezen hebben opgeleverd!

vr, 27/04/2012 - 15:37
RdB

Levensgevaarlijk, die tuin van jouw: een klimop die een schutting opeet!

Luizen bestrijden met anti-luizenmiddeltjes werkt contraproductief. Ze komen in steeds grotere aantallen terug terwijl je de luizen-vijanden allang om zeep gebracht hebt. Doe er zo weinig mogelijk aan en je hebt er binnen de kortste keren geen last meer van.

Ruud

vr, 27/04/2012 - 16:24
happyface

Tja Ruud en dan heb ik niet eens vleesetende planten in mijn tuin :):)

Als ik niks aan die luis doe, springt dat dan niet over naar lavendel, druif, spirea, sering e.d? Want ik vind het toch wel prettig om in mijn tuintje te zitten en te lopen zonder steeds de luis van mijn shirt te hoeven vegen als ik ergens tegenaan strijk want dat doe je gauw op 25m2...en ik eet graag de druiven van mijn druivenstruik!

vr, 27/04/2012 - 18:04
RdB

Nee, zodra er luizen zijn komen lieveheersbeestjes, gaasvliegen, pimpelmeesjes e.d. in actie. Bovendien is niet elke plant vatbaar voor luizen, de meeste door jouw genoemde zullen nooit luis krijgen.

Ruud

vr, 27/04/2012 - 18:23
happyface

Dank je Ruud, weer wat geleerd :)

Onderwerp gesloten