Help, mijn Itasliaanse muskaat druif is ziek!
#1
ma, 16/07/2018 - 15:44
Help, mijn Itasliaanse muskaat druif is ziek!
Hallo tuinliefhebbers, ik heb in mijn tuin, aan beide zijden, druiven planten. Links een rode Boskoop Glorie en rechts een witte Italiaanse Muskaatdruif. Deze laatste heb ik een aantal jaar geleden zelf uit Puglia meegenomen.
De rode Boskoop doet het uitstekend, elk jaar volop druiventrossen en heerlijk zoet.
De Italiaanse Muskaat daarheen tegen wil niet aarden in Nederland. De eerste twee jaar heeft ze last gehad van galmijt maar dit jaar is er iets anders aan de hand. Op alle bladeren ligt een soort witte poeder, het lijkt wel kalk, en de trossen groeien niet en barsten open.
Wat is er aan de hand met mijn druif? Ik heb nog geen enkel jaar van deze druif kunnen genieten. Is het omdat het een uitheemse soort is? Is er iets aan te doen om het weer gezond te maken?
Alle adviezen en tips zijn welkom.
PS: nu heb ik het helemaal afgeknipt. Heb alleen een stompje gelaten. Deze ga ik vóór de winter kaal maken, de schors weg halen om zo de galmijt niet de kans te geven zich te nestelen maar voor dat andere probleem weet ik me geen raad. HELP
Dit ras is duidelijk niet geschikt voor ons klimaat, ondanks de mooie zomer. Je kunt hem beter rooien en vervangen voor een ras wat het wel in ons land wil doen.
De ziekte is meeldauw.
Beste Greenconnection, dank voor uw bericht. Jammer dat het volgens u niets meer aan te doen is met mijn druif. Maar ik begrijp niet waaroom, als de plant niet geschikt is voor ons klimaat, toch elk jaar veel blad geeft en ook grote trossen. Alleen, zodra alles aan het groeien is, dan komen de schimmels en de luizen :-(
Dit ras wil waarschijnlijk wel groeien, maar de hoge luchtvochtigheid in ons land zorgt voor problemen. Je ziet dat bij meer planten uit het Middelandse zeegebied. Vaak zijn onze zomers ook te kort om vruchten tot voldoende afrijping te laten komen.
Een vanouds bekend ras is 'Van der Laan', die het hier wel doet. Lees ook: https://tinyurl.com/yxfpod4x
NB. laat je de plant staan, dan wordt het mogelijk een besmettingsbron voor je andere druif.