Ik word gek van die vlinderstruiken

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/06/2010 - 23:12
Amélie

Ik word gek van die vlinderstruiken

Dag iedereen,

Ik weet echt niet meer wat gedaan met mijn twee vlinderstruiken.
Vorig jaar plaatste ik al een bericht en een foto op dit forum omdat de uiteinden van de jonge scheuten verdroogd en vervormd waren. Op de vraag wat ik preventief kon doen kreeg ik geen reactie. Dit jaar heb ik weer prijs. Deze lente kwamen er al niet zo veel nieuwe scheuten aan de kort gesnoeide struiken en nu zijn de toppen weer verdroogd. Bovendien zijn de helft van de takken er gewoon af gevallen de laatste weken. Ze breken helemaal onderaan waar ze uitgeschoten zijn af maar zien er voor de rest ok uit.
Heeft iemand enig idee wat er allemaal aan de hand is en wat ik er aan kan doen? Normaal is dit toch een struik die overal zonder problemen groeit.
Ik heb er de foto van vorig jaar nog eens bij gezet.
Alvast bedankt voor de reacties!

Ik word gek van die vlinderstruiken
wo, 16/06/2010 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Staan ze soms ze donker en te vochtig, een plant,boom,struik zoekt altijd naar het licht, en kan dus enorm uitschieten.

wo, 16/06/2010 - 23:08
D_SDennis

Vlinderstruiken groeien het best op schrale, zonnige plekken. Geen mest!

wo, 16/06/2010 - 23:19
Amélie

Te donker staan ze niet want ze krijgen vrij veel zon en de rest van de beplanting errond is een stuk lager.
Het is hier een zand-leem grond en een recente bodemanalyse gaf een gemiddelde ph van 5,75 aan. Aangezien vlinderstruiken liever geen te zure grond hebben (volgens google) heb ik onlangs kalkkorrels gestrooid. In de lente heb ik er compost rond gelegd.

wo, 16/06/2010 - 23:56
D_SDennis

Lijkt ook op schade door cicaden. Deze zuigen aan de jongste bladeren, waardoor deze vervormd raken.

do, 17/06/2010 - 09:58
tuinprins

De vervorming van het blad wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een aaltje in het blad. Als je hier meer over wilt weten zoek dan met Google naar 'bladaaltje'.

Is een plant eenmaal aangetast door een bladaaltje dan is hier verder weinig aan te doen.

Dat de vlinderstruik zo doorschiet is een beetje eigen aan de plant. Ook speelt het weer dat we de afgelopen maanden hebben gehad een rol. Eerst was het koud en dan gaat een vlinderstruik nog niet echt groeien. Met het stijgen van de temperaturen van de afgelopen weken gaat de vlinderstruik een groeispurt maken. Door de vlagerige wind van de afgelopen dagen kunnen de stengels dan gemakkelijk knakken.

De remedie hiertegen is de lange nieuwe takken terug te snoeien. De stengel vangt dan minder wind en knakt dus minder gemakkelijk. De plant zal dan wel wat minder en ook later bloeien. Uit de bladoksels komen nieuwe takken die bloeien met wat kleinere bloemen dan normaal.

Gegroet, de tuinprins

zo, 20/06/2010 - 23:30
Amélie

Ik heb de indruk dat er dus niet veel aan te doen valt, zelfs preventief naar volgend jaar toe. Het snoeien kan ik wel proberen in de hoop dat er wat meer takken blijven staan.
Bedankt voor de reacties.

wo, 23/06/2010 - 13:53
Hendrik Jan

Wat ik op de foto zie, zie ik toch wel vaker bij een vlinderstruik, dat verdrogen, takken afvallen (vaak zelf door de te snelle groei), ook die krullen (dit hersteld zich bijna altijd bij vlinderstruiken), maar omdat de vlinderstruik zo'n groeikracht heeft zie merk je er zo'n 1 1/2 maand niets meer van.
Nu zeker niet gaan snoeien.
Dit jaar zijn vele vlinderstruiken soms heel laat pas op gang gekomen.
Wat kalk is goed, want vlinderstruiken zijn kalkminnende planten, al luisterd dit niet nauw.

Onderwerp gesloten