Insektenplaag? in Laurierkers
#1
zo, 03/08/2008 - 18:27
Insektenplaag? in Laurierkers
Mijn laurierkersen worden lelijk doordat insekten? de bladeren opvreten.
Ik heb al een schimmelwerend middel gespoten en dat hielp niet. Ben toen met het aangetaste blad naar de lokale tuinzaak geweest en heb vervolgens een middel tegen zuigende insekten gespoten. Dat hielp ook niet. Sterker, het wordt steeds erger. Iemand een idee?
Uw laurierkersen hebben last van de hagelschotziekte. Op de site van de Tuinen van Appeltern staat hierover het volgende verhaal:
Hagelschot is geen ziekte of virus, maar een nogal onschuldige schimmelinfectie. Meestal wordt het blad wel aangetast, het zal zich dat jaar ook niet herstellen, maar dat betekent niet dat de plant volgend jaar niet gewoon gezond kan uitlopen. Hagelschotwordt vaak verward met insectenvraat maar is een schimmelinfectie, waar verschillende schimmels verantwoordelijk kunnen zijn (zoals Stigmina carpophila, Pseudomonas syringae of Clasteropsporium carpophilum). Vooral laurierkers (Prunus laurocerasus), (sier)kers, pruim, kwets, perzik en abrikoos zijn er gevoelig voor. Op het blad verschijnen eerst blaren. Als de blaren loslaten ontstaan gaatjes in het blad. Vaak hebben de gaatjes een onregelmatige vorm, en een bruine rand. Net alsof er enkele dagen eerder een schot hagel op is afgevuurd. De bruinverkleuring breidt zich uit en uiteindelijk valt het blad af. Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan). Ook Finesse Vloeibaar (werkzame stof chloorthalonil) zou tegen de hagelschotziekte werken, en vormt eventueel een alternatief wanneer zwavelhoudende middelen niet voldoende effect geven. Aan het spuitvocht kan wat bitterzout toegevoegd worden om het blad af te harden. Ook het in het vroege voorjaar inkorten van de jonge toppen zou preventief werken (mits het snoeigereedschap ontsmet wordt). Snoeiafval moet dan natuurlijk afgevoerd worden. De verschijnselen van hagelschot kunnen ook helemaal geen hagelschot zijn, maar een andere oorzaak hebben, zoals een te natte standplaats, te zure grond of magnesium- of stikstofgebrek. In dat geval haalt de bestrijding niets uit, en zijn de planten meer gebaat bij drainage, bekalking of bemesting.
Bron: de site van de Tuinen van Appeltern.
Het optreden van hagelschotziekte wijst er vaak op dat de planten het niet naar hun zin hebben. Dit kan variëren van een te droge standplaats tot onvoldoende voeding.
Gegroet, de tuinprins
[Misschien wordt het eens tijd dat de medewerkers van tuincentra en masse worden bijgeschoold of ander werk gaan zoeken. Als iemand met het hierboven omschreven blad van een laurierkers bij een medewerker van een tuincentrum komt dan is de hagelschotziekte het eerste dat hem/haar binnen zou moeten schieten.]
Volgens mij moet de tuinprins tot koning worden gekroond!
Hiermee ga ik aan de slag. Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Voeding geven, snoeitang ontsmetten en beter middel spuiten.
Dank voor het prompte antwoord.