Is de eik ziek?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/06/2010 - 16:28
EMNE

Is de eik ziek?

Onze achterburen hebben een eik in de tuin staan. Nu valt ons de laatste tijd al op dat veel takken kaal blijven en dat er veel dood hout door de gehele boom zit.
Nu zagen wij gisteren dat er stromen hars langs de stam naar beneden lopen.
We weten niet of dit kwaad kan en of dat wij dus onze achterburen moeten verwittigen.
Is de boom ziek?
Alvast dank voor jullie reacties.
Gr. Mirjam

vr, 25/06/2010 - 18:02
D_SDennis

Klinkt niegoe! Heb je ook foto's?

za, 26/06/2010 - 00:11
RdB

Nooit van gehoord, als het nou om een kastanje zou gaan. Inderdaad, graag een foto, indien je er meerdere hebt gewoon jezelf beantwoorden, je kunt er dan steeds 1 kwijt.

Ruud

za, 26/06/2010 - 01:48
EMNE

Ik zal z.s.m. een aantal foto's maken zodat jullie een evt. oordeel kunnen vellen.
Gr. Mirjam

zo, 27/06/2010 - 21:48
EMNE

Op deze foto de kroon van de boom. Aan de rechter onderzijde (vanuit onze tuin gezien) dode takken en door de gehele boom veel dood hout. Dat is op de foto niet echt goed te zien.

Is de eik ziek?
zo, 27/06/2010 - 21:53
EMNE

Op deze foto de harsstroom van dichtbij. Het stolt ook hier en daar en vormt dikke gelige klonten. Terwijl we de foto's maakten zag je de hars langs de stam naar beneden sijpelen.

Overigens trekt het enorm veel insecten aan.

Is de eik ziek?
zo, 27/06/2010 - 21:52
EMNE

En op deze foto is een groter deel van de hele harsstroom te zien, lijkt helemaal uit het topje te komen, rechts achter bovenin.

Hopelijk hebben de kijkers tips en evt. trucs.

Wederom alvast dank voor de reacties.

Gr. Mirjam

Is de eik ziek?
ma, 28/06/2010 - 11:42
RdB

Is de boom kortgeleden zwaar gesnoeid? Zo ziet hij er tenminste wel uit. Bovendien vormt hij nogal wat noodloof, ook een teken van tekort aan blad. Dat een eik wat dode takken heeft is voor een eik vrij normaal, het zijn wat dat betreft sloddervossen. Verder zit de boom goed in het blad. Zo op een afstandje is er niet zo veel mis mee. Indien u zekerheid wenst zal u een boomspecialist er naar moeten laten kijken.

Ruud

ma, 28/06/2010 - 15:36
EMNE

Naar mijn weten is vorig jaar de laatste keer geweest dat de boom gesnoeid is. Nogmaals, hij is van de achterburen, dus het kan gerust zijn dat er een keer een snoeibeurt is geweest toen wij aan het werk waren.

Wanneer men de boom vanuit de tuin van de buren bekijkt ziet hij er nogal vreemd uit, qua vorm dan. Bij buren haaks op de achterburen ziet de boom er helemaal vreemd uit, aan de ene kant takken en aan de andere kant niks (op een paar kale takken na dan)

Ik zal de achterburen in ieder geval even contacten over de sappen. Dan moeten ze zelf maar een specialist inschakelen, mochten ze het nodig vinden.

Dank voor je reactie Ruud.

Gr. Mirjam

di, 29/06/2010 - 00:03
D_SDennis

De eik heeft het duidelijk niet naar zijn zin. Zijn conditie is sterk verminderd wat te zien is aan de slechte groei, het afsterven van twijgen en de transparante kroon. Eiken vormen idd makkelijk dood hout, maar alleen in de onderkant of binnekant van de kroon. Ze kunnen namelijk niet goed tegen lichtgebrek. En bij een gezonde eik is het onder in de kroon nogal donker door veel blad in de bovenkroon. Maar hier is meer aan de hand. Dergelijke sapstromen kunnen het gevolg zijn van een blikseminslag. Hierdoor kunnen stukken bast los zitten of zelfs scheurvorming in de takken of stam zijn ontstaan. Als dit door wind blijft bewegen, blijft er maar sap uit de wonden stromen. Er is een kans dat dit geneest, maar daarvoor zou ik idd een specialist dit van dichtbij laten beoordelen. Maar ik denk dat er ook op de begane grond wat mis is. Bijvoorbeeld een slechte standplaats. Is er echt niets gebeurd de afgelopen jaren binnen de wortelkluit van de boom? Vaak is honingzwam (Armillaria mellea) een boosdoener. Deze tast net onder maaiveld de bast aan waardoor de sapstroom naar de wortels onderbroken wordt. Hierdoor neemt de wortelactiviteit af en kan een dergelijk beeld ontstaan. Conclusie; laat een specialist er naar kijken (dus geen hovenier...) want het zou wel eens kunnen zijn dat je ook nog risico's loopt.

wo, 30/06/2010 - 11:35
birdwatcher

de sappen ontstaan vm doordat een deel van de bast is afgestorven door zonnebrand,de boom is veel te zwaar gesnoeid.

do, 08/07/2010 - 21:14
NienkeJoe

Die sapstromen kun je misschien nog stoppen door 'Boskoperzalf' oftewel tuinaarde met water tot een dikke pak aangelengd. Ik weet niet of je buren een hoge ladder hebben om erbij te kunnen, maar op die manier kun je de boom zijn leven redden.
Wij hebben het zelf gehad met een berk, die bloedde heel hevig. Beetje modder erop en het was direct gestopt.

Ik hoop dat dit werkt!

do, 08/07/2010 - 22:24
D_SDennis

....aaaaahhhrrggg...!

do, 08/07/2010 - 23:08
EMNE

Hartstikke bedankt voor alle reacties. Heb het vermoeden dat de achterburen op vakantie zijn... tot die tijd de boom goed in de gaten houden.
Evengoed zijn allerhande tips van harte welkom!

De boom staat overigens kort tegen de erfscheiding aan (betonnen wand met daarachter nog een metalen hekwerk) tussen dichte begroeiing (clematisinfo-icon, kamperfoelie en vuurdoorn) kan dus niet goed zien of er zich bij de onderzijde van de stam vreemde dingen afspelen.

Er komt eens in de 2 jaar (misschien vaker, misschien minder vaak, houden de buren niet zo heel erg in de gaten ;-)) een man om de eik te snoeien. Hij doet dat met een tuigje en op het oog professioneel gereedschap. Ik mag aannemen dat de beste man ervaring heeft, al is menig buur van mening dat de manier hoe de boom gesnoeid is, niet bepaald een schoonheidsprijs verdient. Vanaf de kant van de achterburen ziet de boom er vol uit, vanaf ons matig en vanuit weer een andere tuin lijkt het net een halve boom.

Wat mij laatst nog te binnen schoot, de buren hebben nabij de eik een composthoop, zit wel een houten afscheiding tussen. Zou dit nog iets te maken kunnen hebben met de sappen e.d.?

De boom staat overigens tijdens storm of hevige wind flink op de 'tocht'. Tussen ons huis en dat van andere buren staat altijd een flinke wind, soort windtunnel in de richting van de bomen. Zowel de eik als de naaldboom ernaast én onze bomen hebben het dan flink te verduren.

Dank!

Gr. Mirjam

Onderwerp gesloten