Japanse esdoorn sterft gedeeltelijk af
#1
zo, 06/05/2018 - 11:18
Japanse esdoorn sterft gedeeltelijk af
Hallo,
dit voorjaar heb ik voor het eerst een jonge acer palmatum gekocht (atropurpureum). Ik heb deze gelijk geplant volgens mij op best een degelijke standplaats, ietwat beschut met een dik pak tuinturf rond de wortels, ph rond de 7 (weet niet zeker wat voor grond ik heb). Ik weet wel dat mijn grond dicht geworteld is met boomwortels ed (hij staat naast een vrij grote conifeer, dacht kan het dat die boom hem misschien een beetje eruit aan het concureren is?)
In het begin begon het blad goed volop uit te komen maar al snel begon het op veel takken plotseling slap te hangen. Op internet lees ik bijna alleen over het verdrogen/verdorren van esdoorns wanneer ze in warme wind of felle zon staan maar bij mij is het blad enkel slap, niet verdroogd, dus nog wel enigszins gehydrateerd. Eerst dacht ik misschien heeft ie gewoon wat tijd nodig om goed te wortelen maar nu begin ik ook bruine (vermoedelijk dode) plekjes te zien op de bladloze takken. Bij de andere takken blijft het blad gewoon doorgroeien, ik weet alleen niet hoe fijn de bladvorm normaalgesproken is maar wel lijken sommige bladen ietwat misvormd.
Toen het blad uitkwam zat er direct van die zwarte luis in, deze heb ik een paar dagen met de hand verwijderd en was er vrij snel vanaf, zag nu nog een enkel luisje erop maar volgens mij is dit niet genoeg om dit soort schade aan te richten. Op het moment geef ik hem ongeveer 2x per week een beetje water, probeer te zorgen dat hij altijd wel vochtig staat maar niet nat. Eerst dacht ik door het slappe blad misschien te weinig water, maar nu lees ik ook op internet over een soort schimmelaantastig die wortelrot veroorzaakt waardoor de plant voor de helft kan afsterven dus begin ik te twijfelen. Dus voordat ik dalijk rottende wortels ga zitten bewateren dacht ik eerst even hier te vragen.
Heeft iemand hier ervaring mee? bij voorbaat dank! Gr rien
Een flink pak tuinturf bij de wortels gooien is vragen om problemen. Pure tuinturf is zo zuur en zo arm dat daar niets in wil groeien. (Behalve veenmos en zonnedauw).
Tuinturf wordt vaak geadviseerd, maar de bedoeling is dat je door tuinturf goed te mengen met je eigen tuingrond, je die tuingrond losser en zuurder maakt.
Er zijn veel mensen die hun planten doodknuffelen met tuinturf .
Het gebruik van gewone potgrond is veiliger.
Dag peter, had het misschien wat slecht verwoord, de turf had ik wel vooraf gemengd met standaard potgrond (was daar namelijk al eens eerder de fout in gegaan haha).
rond het boompje ligt de zuurgraad net iets onder neutraal alleen kan ik niet onder de wortels meten waar ik de meeste turf had gedaan..
als het inderdaad alsnog aan de bodem ligt wat zou dan het meest raadzaam zijn? de kalende takken kort afsnoeien of alleen de dooie blaadjes wegplukken? of uberhaubt niets doen? Gr rien
De plant kan verder last hebben van taksterfte. Een schimmelziekte. Dat is ook vaak terug te voeren naar de grond.
Insnoeien of dode blaadjes weghalen geeft geen oplossing. Ik denk dat niets doen de beste oplossing. Ik ben wel bang dat het voor deze plant al te laat is, maar de tijd zal het leren.