Lapsnuitkevers
#1
do, 08/05/2008 - 20:07
Lapsnuitkevers
Hallo,
Voor mijn balkon wou ik wat mooie forse struiken kopen. Eleagnus, sierappelboompje, Laurierkers zijn een paar waarvan ik vermoed dat ze het gewenste uiterlijk hebben en het goed zullen doen.
Nu is mijn probleem dat ik, welk tuincentrum ik ook probeer, alles vol ligt met lapsnuitkevereieren. Van verre zie je die vleeskleurige bolletjes al op de containeraarde liggen. Voor je het weet heb je thuis een enorme plaag. Toch worden die planten met karrenvol gekocht. Zullen ze dan ik elke tuin een taxuskeverplaag hebben na een bezoek aan het tuincentrum? Je hoort dat namelijk maar zelden.
Als je die kevers eenmaal hebt ik het een ramp. Op elke donkere plek zie je die griezels dan schuilen en 's nachts is er volop leven in huis of in de tuin. Als je ze wilt bestrijden dan betekent dat de aarde uit de pot verwijderen en de kluit spoelen tot je geen kruimeltje aarde meer ziet en soms zie je ze dat nóg aan de wortelbasis zitten.
In mijn beleving is er dus een enorme discrepantie tussen al die mensen die vrolijk duidelijk geinfecteerde struiken kopen, en mijn ervaring met een keverplaag.
Zie ik dat nu totaal verkeerd en hebben die mensen totaal geen last?
Het lijkt me, dat je je vergist. Lapsnuitkevers leggen geen eieren en al zeker niet op de potgrond. De larven bevinden zich onder de grond en vreten inderdaad aan de wortels. Wat je mogelijk ziet zijn korrels met langdurig werkende voeding die men op de potgrond gooit.
Dat wil niet zeggen dat lapsnuittorren geen lastige plaag kunnen zijn in de tuin. De bestrijding kan goed via aaltjes die je bij een tuincentrum kunt bestellen.
Het lijkt mij dat hier inderdaad sprake is van een vergissing (tenzij nog iets anders maar daar wil ik het nu niet over hebben!). Ik denk dat U de korreltjes Osmocote aanziet voor de lapsnuitkevereieren. De larven van de taxuskever leven onder de grond en zijn duidelijk herkenbaar. Zij liggen NOOIT op de potgrond.
De larven zijn nu in het stadium van verpoppen en zullen de komende weken te voorschijn komen als taxuskevers. De larven van de taxuskevers zijn te bestrijden met parasitaire aaltjes en de beste tijd hiervoor is midden september. Je kunt ook de kevers zelf vangen door 's avonds in de tuin op zoek te gaan.
Gegroet, de tuinprins
P.S. Een laurierkers op het balkon? Lijkt mij niet zo'n goed idee.
Ik las net inderdaad ergens dat de eieren niet met het blote oog zichtbaar zijn. Dat is toch wel raar want de larven zijn vrij groot, maar goed, ze zullen wel een aantal malen verveld zijn.
Aaltjes schijnen beneden een bepaalde temperatuur niet te werken en het lijkt me ook een vreemde aanschaf voor die vier vijf potten op het balkon.
Niets wat ik nu toe geprobeerd heb helpen de larven om zeep. Ik heb o.a. weleens een pyrethrum oplossing gemaakt in een emmer en daar de potten in gedrenkt, maar de larven leefden nog lang en gelukkig door. Dus het wegspoelen van aarde lijkt me dan toch nog het beste, hoewel de plant daar een terugslag van krijgt. Praktisch alle planten die enige dagen/weken in zo'n tuinderij staan, vertonen de typische kevervraat dus je kan er niet gerust op zijn.
OK, bedankt voor de reacties, die ronde gladde korrels zullen dan toch wel voeding zijn, daar is dan toch uitsluitsel over.
't Is toch weer prijs hoor. Het vierde tuincentrum die ik probeerde daar heb ik een Forsythia en een hulststruik gekocht. De F. had mooie intacte wortels maar de hulst zat los in zijn pot, als je hem kantelde dan viel de aarde er los uit en er bleef nieteens aarde aan de wortels zitten als je hem uit de pot trok. Ik zag één larve tussen de wortelpuinhopen liggen. Hij zal die ravage niet in z'n eentje hebben aangericht lijkt me.
Natuurlijk had ik hem terug kunnen brengen maar ik heb hem uitgespoeld en opnieuw opgepot en ik hoop dat hij herstelt. Het is nog in het voorseizoen dus dan zit er meestal nog groeikracht in.