Larix decidua Puli

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/07/2012 - 18:19
Sophoras

Larix decidua Puli

De sukkelaar staat er niet gezond bij. Hij staat er al 14 jaar probleemloos en nu wordt hij helemaal geel.
sophorainfo-icon

Larix decidua Puli
za, 28/07/2012 - 21:15
tuinprins

Hier is een zeer recent artikel over de verschillende ziektes waardoor de lariks kan worden getroffen (het is wel in het Duits):

https://tinyurl.com/yyp7zhdw

Gegroet, de tuinprins

za, 28/07/2012 - 21:45
Sophoras

Tuinprins
Als ik over al die ziekten en aantastingen lees begrijp ik niet dat er nog ene Larixinfo-icon overleeft. Dat was een zwaar artikel vooral omdat mijn Duits maar zo en zo is.
Ik ga hem uit doen, volgens mij is het toch van de overvloedige regen en het is redelijk drassige grond.
Bedankt voor het opzoeken.
sophorainfo-icon

za, 28/07/2012 - 22:35
Draco

Een prima plek dan vermoedelijk voor een Taxodiuminfo-icon distichum de treurvorm 'Cascade Falls'.

za, 28/07/2012 - 23:53
Sophoras

Die heb ik al staan Draco, hij groeit zo langzaam dat ik hem nooit groot zal zien.
sophorainfo-icon

zo, 29/07/2012 - 12:56
Draco

Dan heb je deze S. jap.'Pendula' vast ook al staan Sophorainfo-icon. Doet het dit seizoen bijzonder goed ondanks doorgaans winterse taksterfte.

Larix decidua Puli
zo, 29/07/2012 - 13:12
Draco

Mijn vermeende Taxodiuminfo-icon 'Cascade Falls' groeit uitstekend in de natte zeeklei. Wel is deze de laatste winter de helft van zijn omvang kwijtgeraakt door vorstschade. Vervolgens kwam het herstel laat op gang en is de stam nu dicht bezaaid met groene uitlopers. De groei van dit exemplaar waarbij ik geen eventuele occulatieplek kan ontdekken, is deels opgaand met sterk afhangende takken. Deze groeiwijze is wel enigszins afwijkend van de fraaie treurvormen die doorgaans in tuincentra worden aangeboden.
Tenslotte heb ik ook nog Cercidiphylluminfo-icon japonicum 'Pendula aan de vijverrand. 's Zomers is dit niet zo'n aantrekkelijk ogende boom vanwege de gekantelde bladstand, maar het wintersilhouet en de voorjaarsgroei zijn prachtig.

Misschien is het te overwegen om jouw Taxodium te verplaatsen naar de plek van de Larixinfo-icon, als de grondvochtigheid het verschil maakt?

groet,

Draco

Larix decidua Puli
zo, 29/07/2012 - 14:50
Sophoras

Draco

Ik ben niet zo rijk als jij (klinkt enige jaloezie door)
Geen Cercidiphylluminfo-icon japonica pendula. Wel een gewone Cerciphyllum.
Ook geen Sophorainfo-icon jap. pendula. Wel de gewone met enorm veel takkensterfte.
De Tax. Cascade falls heb ik nog maar een dik jaar en na de winter dacht ik dat er geen leven meer inzat. Heel laat is hij toch beginnen uitlopen.

Larix decidua Puli
zo, 29/07/2012 - 14:51
Sophoras

De Tax. minaret doet het iets beter

Larix decidua Puli
zo, 29/07/2012 - 14:54
Sophoras

De gewone Taxodiuminfo-icon is al een hele klepper

Larix decidua Puli
ma, 30/07/2012 - 03:26
Draco

Ik zit vooral op rijke grond, Sophorainfo-icon en de planten groeien er waanzinnig snel. Ik zie dat je ook fan bent van 't genus Taxodiuminfo-icon. Van de aanplant van de distichum heb ik deze keer afgezien. In mijn vorige tuin(tje) heb ik die noodgedwongen moeten rooien. Ik heb mijn keuze nu 'beperkt' tot de bescheidener variëteiten, de distichum 'Peve Minaret', de 'Peve Yellow' en de 'Nutans'. Deze groeien vrij traag en staan er nu een jaar of 6.
De huidige tuin is groter dan de vorige, maar is met mijn brede interesse ook snel (te) vol geworden.
Ik had bij de aanleg in 2007 een tref met de nabijheid van een ruim gesorteerd tuincentrum met diverse bijzondere boomsoorten. Het bestand werd er goed onderhouden en regelmatig verkuipt. Kom daar nog maar eens om bij de tuincentra anno 2012. Het aanbod is verschraald en voor een beetje exclusieve plant betaal je al snel de hoofdprijs.

Draco

ma, 30/07/2012 - 10:53
Sophoras

Draco
Mijn voorkeur voor Taxodiuminfo-icon en Metasequoiainfo-icon is een beetje noodgedwongen.
Ik heb heel zware natte grond en weinig bomen en heesters kunnen daar tegen.
Dus maak ik van de nood een deugd.
sophorainfo-icon

ma, 30/07/2012 - 12:32
Draco

Zware vochthoudende grond, zeeklei in ons geval, heeft ook z'n voordelen, er hoeft nauwelijk gesproeid te worden. Hier groeit vanalles, varens, bamboe, Japanse esdoorns. In het begin had ik veel wateroverlast, maar heb toen een 50 cm diepe sleuf door de tuin gegraven voor waterberging. Verder dragen de bamboes en waterhongerige bomen als Cercidiphylluminfo-icon, Salixinfo-icon en Betulainfo-icon bij aan de drainage. Deze maand viel hier ruim 100 mm regen zonder dat het problemen geeft. Het verdwijnt door opname en verdamping want heeft geen andere uitweg aangezien op ± 50 cm diepte een ondoordringbare kleilaag ligt.

Onderwerp gesloten