Liquidambar styraciflua verwelkt plotsklaps

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/07/2013 - 02:43
Draco

Liquidambar styraciflua verwelkt plotsklaps

Dit voorjaar heb ik een amberboom geënt op stam geplant. De (parasolvormige) gedrongen groei werd aanvankelijk vertraagd door het koude weer. Gisteren hingen de nieuwe loten en blaadjes van de een op andere dag slap. Een paar dagen tevoren had ik water gegeven. Extra water mocht ook niet baten. De vraag is wat er aan de hand kan zijn. Is deze boom gevoelig voor de verwelkingsziekte die af en toe in de tuin opduikt? Of kan er een verband zijn met de plaag van Taxuskevers die hier momenteel woedt? Deze vreten weliswaar niet aan het blad van de Liquidambarinfo-icon, maar misschien knaagt hun nageslacht wel aan het prille wortelgestel. Ik vrees dat het boompje als verloren moet worden beschouwd.

Liquidambar styraciflua verwelkt plotsklaps
zo, 14/07/2013 - 11:36
tuinprins

Welke soort is het precies? Gumball?

Waar ik aan zit te denken:

--entafstoting of slechte vergroeiing van ent met onderstam
Vooral als er een duidelijk verschil is tussen groeisnelheid van de ent en de onderstam kan dit optreden. Voor Liquidambarinfo-icon als straatboom wordt dan ook vaak de voorkeur gegeven aan gestekte bomen. Maar niet alle soorten zijn goed te stekken en als je Liquidambar als bolboom wilt ('Gumball' op stam) dan is de enige mogelijkheid natuurlijk een geënt exemplaar. In het geval van 'Gumball' op stam kan veel opschot op de stam een aanwijzing zijn voor een slechte vergroeiing van ent met onderstam.

-- vorstschade
Zou kunnen dat de entplek heeft geleden van de vorst. Het heeft afgelopen winter niet bijzonder hard gevroren maar toch is vorstschade niet uit te sluiten. De boom teert vaak op zijn reserves en als die op zijn is het einde oefening.

--verwelkingsziekte.
Liquidambar is volgens mij niet bijzonder gevoelig voor verwelkingsziekte maar is evenwel niet uit te sluiten.

Taxuskevers lijken mij niet de oorzaak. Het zijn de larven die aan de wortels vreten en ik neem aan dat de taxuskevers op de kwekerij waar de plant vandaan komt, werden bestreden zodat er weinig tot geen larven in de kluit aanwezig waren. En zelfs als die er wel in zaten: wat grotere houtige gewassen in de volle grond leggen zelden het loodje door de larven van de taxuskever. In pot is dat een ander verhaal natuurlijk want daar kunnen de larven van de taxuskever veel schade aanrichten.

Gegroet, de tuinprins

zo, 14/07/2013 - 14:36
Draco

Gumball lijkt me de juiste benaming. De veronderstelling dat de entplek misschien door vorst is aangetast komt mij plausibel voor, het heeft hier tenslotte een graad of 12 gevroren en de winterkou was langdurend. De onderstam vertoont overigens (nog) geen uitlopers.
Het verwelkingsverschijnsel lijkt wel sterk op het probleem dat ik eerder signaleerde bij een Acerinfo-icon japonicum 'Attaryi', die dit voorjaar aanvankelijk traag uitliep en vervolgens toen het warmer werd, instortte. Hier was een helder exudaat zichtbaar afkomstig uit oude snoeiwonden. Als boosdoener werd een fungus verondersteld.

https://tinyurl.com/y2wn5mo5

Onderwerp gesloten