mierenhoop
#1
vr, 29/01/2010 - 10:54
mierenhoop
Wij zijn bezig met weer een stukje tuin te ontginnen, hier troffen wij twee grote mieren nesten aan. Wat is nou een goeie manier om deze nesten te bestrijden? De vorrige keer heb ik het gedaan met gifpoeder, maar dan komen ze steeds terug. Weet iemand raad?
Stel dat je ze weet uit te roeien op dat stukje, hoe lang duurt het voor een nieuwe kolonie zich vestigd? Maar waarom wil je ze eigenlijk kwijt?
Ruud
Mierennesten - als het gaat om bosmierennesten (vaak herkenbaar aan de mierenhopen) - zijn beschermd, net als de mieren zelf. Deze mag je dus niet zomaar bestrijden. Je bent dan in overtreding van de flora- en faunawet. Waarschijnlijk dat niemand erachter komt, maar ik geef het maar even aan. Mieren zijn nuttig en het gaat in Nederland niet zo goed met ze, vandaar de beschermde status. Dus heroverweeg je beslissing. Kijk of je de boel kunt handhaven. Gaat het wel om nierenhopen, dus van die bulten, of zijn het nesten onder stenen of stronken of zo. Dan gaat het veelal om algemenere, niet beschermde soorten. Maar nuttig zijn ze allemaal.
helemaal mee eens Dennis
maar afgaande op de naam woont vraagstelster in Frankrijk,daar is maar weinig beschermd
Dirk.
Waarom gebruiken mensen toch steeds vergif in hun tuin? Is dat om de chemiedirecteuren in nog grotere auto's te laten rijden? Ga bij die mierenhopen zitten Marijke (niet te dichtbij natuurlijk) en kijk eens wat die beestjes allemaal doen. Dan geniet je pas echt van je stukje grond. Ik zou trots zijn op een mierenhoop in de tuin.
Of zet u naast die mierenhoop en lees 'De mieren' ('Les fourmis'), een roman van Bernard Werber :-)
Iedereen bedankt voor het antwoord, al is het geen antwoord op mijn vraag.
de reden dat hier (veel) mierenhopen voorkomen is omdat wij hier in een huis met een hectare grond wonen die tientallen jaren niet onderhouden is, en waar wij nu heel goed mee op weg zijn. En deze twee nesten staan nu net op een plek vlak bij ons huis. Waar we willen zitten, onze honden rennen op dit veld etc...Gif, is ook niet het eerste waar wij naar zullen grijpen, maar soms kan je niet anders. Van de hect. stond zeker de helft vol met verwilderde bramen, het meest met de hand verwijderd, maar soms toch ook round-up als de wortels tussen de rotsen zitten, tja soms is het even niet anders toch?.....
Is er misschien een mogelijkheid om met een of ander apparaat, de beide mierenhopen op te tillen ( een voor een) en dan op een andere plek (waar ze geen last bezorgen) neerzetten?
Ik roep maar wat,maar dat is wat me in eerste instantie in gedachten kwam. Misschien blijven ze daar dan. Maar of dat kan en ook lukt?
gr. Beate
Hoi, ondertussen heb ik ook wat zitten googelen op bosmieren en ook gelezen dat je idd zo'n hoop kan verplaatsen. Maar dat is een hoop werk, en je hebt 4 grote vaten nodigOm de hoop te verplaatsen. Nou tja, ik weet het nog niet mischien eentje sparen? Of een heleboel kleine koffertjes bij de hoop plaatsen zodat ze de hint begrijpen en uit zichzelf vertrekken. De vorrige keer hadden we een compost hoop gemaakt en binnen de kortste tijd zat die toen ook vol met mieren, dan is het natuurlijk geen doen om alles maar z'n gang te laten gaan.
Hoeveel koffertjes heb je wel niet nodig dan?
Gifpoeder, round up. Ik geloof dat ik al vrij aardig weet wat voor tuin jullie gaan krijgen Marijke. Veel plezier ermee.
Morsmannetje, knap dat je weet wat voor tuin wij gaan krijgen.....als je goed leest begrijp je als ik zeg dat het soms niet anders kan. Weet u hoe iemand binnen een paar jaar een halve hect. van wilde bramen kan ontdoen? En dan nog hebben we het meeste met de hand!/bosmaaier weg gehaald.
Wat het gebruik van vergif betreft kan het altijd anders!
Vond ik net:
Op internet gevonden: Als een mierennest toch teveel overlast geeft, zijn er gifvrije gietmiddelen op basis van ui en/of knoflook in de handel. Hiermee worden de mieren verjaagd.
Ik woon in Mexico en hier zijn er heel het jaar door mieren, verscheidene soorten en grootte. Ik deed en doe de mieren verhuizen met telkens een beetje water met chloor (voor de keukenhygiene) op de uitgangen te gieten (benevelen), als er geen planten of groenten staan die je wilt behouden kan je zelfs pure chloor gebruiken, daarna de openingen dicht te doen, plattrappen met de voet, in het begin openen ze die terug maar op de duur begint de chloor wel op hun systeem te werken en verhuizen ze telkens een beetje verder, zo kan je ze verdrijven naar een plek waar ze niet tot last zijn. Ze volledig wegkrijgen is onmogelijk. Ik heb ook de composthoop aan het einde van het terrein geplaatst en daar vinden ze altijd wat ze nodig hebben en blijft het huis dan ook mierenvrij. Ik heb eens een stoet gevolgd en moet er wel bijzeggen dat andere kolonie's ook hun voorraad vinden op de compost, zelfs van 5 en méér huizen verder, ik ben dan ook de énige die recycleert in het hele woongebied, durf zelfs te zeggen uren in de ronde, maar bezige en nuttige diertjes zijn de miertjes wel hoor.
Leven en laten leven is mijn devies;met gif maak je meer kapot,dan nodig is.
Als je gif gebruikt,komt dit steeds verder in de voedselpyramide terecht,en
uiteindelijk ook bij de mens,met alle gevolgen van dien.
m.v.g.
hans
Mosmanneke, ik sta open voor sugesstie's. Hoe zou u zo'n tuin met mierennesten en al weer in de oude staad brengen?
Het zou wel heel erg helpen als foto's de situatie zouden verduidelijken. Hoe ver liggen de mierenhopen bijvoorbeeld van het huis. Bestaat de hoop overwegend uit dennennaalden? Lopen de mieren het huis binnen? Is het de Rode Bosmier (Formica rufa)? Deze zijn zeer nuttig voor een bos of tuin omdat ze eventuele plagen door andere dierlijke organismen kunnen voorkomen. Om die reden zijn ze ook beschermd. Soms bouwt men hele stellages rond mierenhopen om te voorkomen dat bijvoorbeeld zwijnen de hopen ondersteboven wroeten. Het gedeelte boven de grond is ongeveer net zo groot als het gedeelte onder de grond. Dus als het grote hopen zijn zal verplaatsen problematisch zijn. In feite vernietig je een miljoenenstad waar jaren en jaren op gebouwd is!