Naaktslakken
#1
vr, 26/08/2011 - 21:56
Naaktslakken
Je moet niet op alle slakken zout willen leggen
Maar kijk, dat wil ik nu wél, erger nog, ik wil ze een handje helpen om naar de overkant te gaan.
Ik krijg spontaan moordplannen als ik die enge beesten zie.
En nee, ze lusten geen bier, ook geen zoet bier, ze lusten geen speciale lokstof, wat moet ik hier nu mee?
Ook hier is het een slakkenplaag van jewelste, ik dood er al weken meer dan honderd per dag om met name mijn groentetuin te beschermen. Erg veel invloed op de aantallen lijkt het niet te hebben. Een smakelijk karweitje is het bepaald niet....
Ruud
Hopen op een hittegolf?
Dat er nu zo veel slakken zijn komt gewoon door het vochtige weer. Tijdens de droogte in het voorjaar heb ik in mijn tuin zo goed als geen slakken gezien. Zelfs de Eryngium alpinum werd niet aangevreten.
Je kunt twee dingen doen: 1. slakken vangen en dit vol blijven houden of 2. biologische slakkenkorrels strooien. De korrels moet je met dit weer om de paar dagen strooien omdat ze door het natte weer snel hun werking verliezen.
Gegroet, de tuinprins
Volgens mij is idd korrels de enige remedie. Nu vraag ik mij nog iets af..... wij hebben ook van die grote huisjes slakken, ik heb het idee dat die geen schade aan de planten toebrengen. Klopt dit?
4 korrels per meter, ik heb meer slakken per vierkante meter...
Ik heb overigens niet de indruk dat de grote naaktslak zich veel van de korrels aantrekt. Ze hebben ondanjks een grotere, herhaalde dosering gewoon de andijvie en een deel van de boerenkool opgegeten.
Ruud
ze heten allemaal Khadafi....waar zijn mijn bommenwerpers?
Huisjesslakken brengen wel degelijk schade aan. Mijn dahlia's zitten vol gaten, en m'n bilzenkruid hebben ze tot op de wortel afgevreten.
Als ik me niet vergis doen huisjesslakken zelfs meer schade dan naaktslakken.
Die laatste leven immers ook van rottend plantenmateriaal terwijl die
huisjesslakken kieskeuriger zijn.
Grts,
Pol
Ik heb geen moestuin, maar ook in een siertuin zitten altijd wel enige 'smaakvolle' planten. Problematisch bij de huisjesslakken is voornamelijk de segrijnslak, terwijl de gewone tuinslak en de witgerande tuinslak naar mijn idee nauwelijk schade aanrichten. Dit zijn de fraaigekleurde soorten.
De eerstgenoemde soort verwijder ik op 'biologisch' verantwoorde wijze net als de meeste naaktslakken, bijvoorbeeld door ze in de GFT bak te deponeren; de tuinslakjes laat ik ongemoeid. De grote aardslak of tijgerslak laat ik ook met rust, omdat die hier niet aantoonbaar veel schade veroorzaakt en tamelijk zeldzaam is. Van de overige naaktslakken zijn de gewone of grote wegslak (bruin) en de lichte aardslak ruim vertegenwoordigd en is de laatste het vaakst te vinden op de kwetsbare planten.