Olijfwilg krijgt geel blad
#1
wo, 30/08/2017 - 09:10
Olijfwilg krijgt geel blad
Krap 2 jaar terug hebben wij 3 bolvormige olijfwilgen geplant. Eén ervan doet het ronduit geweldig, met de andere 2 is het sinds dit voorjaar tobben. In maart vonden we al dat er vrij veel geel blad in zat, maar we dachten dat het wellicht door de droogte kwam of dat ze zich teveel op vruchtjes maken hadden gestort. Dus "geoogst" en extra water gegeven. In april bedacht ik me dat het wellicht verwelkingsziekte kon zijn (al is het niet het typische beeld van een half-verwelkte plant, er komt gewoon steeds meer geel blad bij over de hele plant, wat afvalt). We zijn een schimmelbestrijder bij gaan gieten en dat houden we nu al sinds half april braaf iedere 4 weken vol. Ook extra mest gegeven en geprobeerd een beetje de slechte takken weg te snoeien. Maar de hele bovenkant er af halen willen we ook niet ;-) Dan is het geen bolletje meer.
Het lijkt alsof de onderste takken nog wel willen, daar zit nog redelijk fris groen blad aan, al is het niet zo donker van kleur als dat van het gezonde exemplaar. Ze staan op een rijtje, dat maakt het extra vreemd. Aan de grondsoort zou het dan toch niet echt kunnen liggen... Op dit moment geen foto's, die kan ik desgewenst wel plaatsen. Maar wellicht is er zo al iemand die een idee heeft wat er aan de hand zou kunnen zijn en vooral: wat doen we eraan?
Hartelijke groet,
Margreet
Je moet het toch zoeken in de grond. Ook al staan de planten op een rijtje, er kunnen toch plaatselijk verschillen in de grond zitten. Misschien heeft er vroeger een pad of een terras of een vijver of noem maar op gelegen. Boor eens met een palenboor een diep gat bij een goede en bij een slechte olijfwilg en probeer te kijken of je een verschil kunt vinden in de structuur de opbouw en de samenstelling van de grond en laat dat even weten.
Je kunt in ieder geval stoppen met het toedienen van de schimmeldodende stof, dat is het zeker niet en doet meer schade dan goed.
Waarmee en hoeveel heb je je olijwilgen bemest?
Dank je voor je snelle reactie Peter! We kunnen eens gaan boren, "maar" (;-)) de grond is redelijk "vers". Het betreft een klein nieuwbouwproject wat 4, 5 jaar geleden is neergezet. Arm en aangestampte onderlaag door alle bouwverkeer, maar wel met een laag bemeste tuinaarde en regelmatige mestgift over het hele stuk grond om de boel in leven te krijgen (het eerste jaar wilde zelfs de hedera niet aanslaan :$). Toch zullen we de boorproef wel gaan doen!
We geven, op aanraden van onze plantenleverancier, iets met de veelzeggende naam "Mix 2". Hoeveel vind ik moeilijk te zeggen, de hele tuin gaat volgens voorschrift en deze boompjes krijgen dan 2 of 3 handenvol extra per boompje en ook halverwege de zomer nog een keer extra. Niet met heel veel visie, dat geef ik grif toe.
Ik ben allergisch voor het gebruik van bemesten tuinaarde. Dat is een product dat ongeveer voor de helft uit pure tuinturf bestaat en voor de andere helft uit gft compost. Planten die in een laag bemesten tuinaarde staan, hebben het heel erg moeilijk en kunnen zelfs ten onder gaan. Wat mij betreft moet bemesten tuinaarde verboden worden. Als je een dunne laag door de bestaande grond mengt, kan het weinig kwaad. Probeer het gebruik van bemeste tuinaarde te minimaliseren of te stappen.
Mix 2 is een product van DCM. Niet veel mis mee. Bevat extra kaki. Wat mij betreft kun je net zo goed gedroogde koemest en of compost gebruiken.
Controleer in ieder geval of jouw olijwilgen niet puur in de bemesten tuinaarde staan, dat wordt hun dood.
Dat was ook niet ons eigen idee Peter, zo kregen we het opgeleverd. Gras doet het er overigens prima op en alles wat we aanplanten krijgt in het plantgat goede grond mee. De rest van het bouwterrein was gewoon "rood" zand, dat is ook niet heel groeizaam ;-) Maar je punt is duidelijk! Dank voor je input tot zover, als er nog iets interessants uit de grondboring komt, dan post ik dat hier weer.