Planten aangetast met gaten en witte vlekken
#1
do, 12/05/2011 - 12:53
Planten aangetast met gaten en witte vlekken
Sinds een tijdje zitten op de bladeren van steeds meer planten in mijn tuin - en in potten op het terras - onder witte spikkels en witte vlekken. Ook ontstaan er gaatjes in de bladeren. Op sommige platen zie ik ook mieren zitten en beestjes. Op een plant (vijg) zag ik een klein groen beestje, de meeste andere zijn wit of zwart. Ik heb al op dit forum rondgekeken en het lijkt alsof de hele tuin onder de wolluis, schildluis, bladluis, spint of meeldauw zit. Ik weet niet zoveel van tuinieren en ook niet waar mijn planten nou last van hebben.
Als iemand weet wat het is - en wat ik er aan kan doen - dan hoor ik dat heel graag.
Hierbij nog een foto van andere planten
en nog een foto van amandelboom
en nog ene laatste foto van aangetast planten
Wat vogelpoep (en op de laatste foto's spetters van iets anders) en hier en daar een hapje genomen door een taxuskever. Als dit alles is niets aan doen. Hier en daar een beestje is een gezond teken.
Ruud
Beste Ruud, dank voor je bericht,
Helaas is dit niet alles en het wordt elke dag meer. Het witte spul is geen vogelpoep (op een foto een stukje). Ondertussen verspreid het witte spul zich over de hele tuin - de lavendel, op de kruiden en alle andere planten en er komen steeds meer gaten in bladeren van de planten.
Ik hoop er achter te komen wat de oorzaak is om het verder tegen te gaan
Het staat er niet zo best voor met jouw planten.De witte vlekken is nl
de wolluis,andere aantasting wat duidelijk te zien is een larve van de
mineervlieg.Deze aantastingen zijn alleen te bestrijden met een systemish
insecticide,bij welkoop zijn deze middelen te koop,gebruik een wat hogere concentratie deze steeds herhalen.
Als ik m'n tuin rond ga met m'n camera, kan ik ook wel een A4-tje vullen met insecten en groeiafwijkingen. Dat heet natuur.
Om nu meteen naar de gifspuit te grijpen is wel uit de tijd (van), Planten118!
Zet de tuinslang er maar eens flink op en veel van de vogelpoep en kalkspetters (hebben de buren hun serre bekalkt tegen de zon?) zijn al verdwenen.
Rest wat vreterij van de taxuskever. Leuke bezigheid: elke avond met zaklantaarn en een bekertje water op vangst uit.
Laten we niet te snel overdrijven; er moet wat te eten overblijven voor de vogels.
Helemaal mee eens, Greenconnection. In deze tuin lijkt weinig aan de hand, als het van het weekend (hopelijk) eens goed regent knapt die tuin weer helemaal op.
@planten118: Een systemisch middel aanbevelen in de tuin terwijl de bijen al vliegen is niet alleen achterhaald maar ronduit misdadig want bij het gebruik dood je ook alle bestuivers en ruim te tegelijk allen jonge vogels op. Om niet te spreken van allerlei ongedierte bestrijdende insecten.
Ruud
spuiten tegen vogelpoep hahahahahahaha
volgens mij is Planten 118 gewoon aan het trollen,dit soort reacties neem ik niet meer serieus en hoop dat de vraagsteller dat ook niet doet
groet Dirk.
Het staat er niet zo best voor met Planten118............
allen dank voor de reacties. Ik ben niet zo bekend met tuinieren vandaar mijn vragen. Ik was eigenlijk miet van plan mij tuin met allerlei chemische middelen te bestrijden, maar maak mij meer druk of planten ziektes hebben en of er beestjes opzitten waar ik voor moet oppassen.
Ik heb toch nog een foto gemaakt, twee soorten beestjes die op vijgenboom zitten.
De olijfboom zit onder de witte vlekken (elk blad) en gisteren heb ik voor de zoveelste keer geprobeerd deze schoon te spuiten, lukt echter niet.In d elavendel zitten ook veel gaatjes in de bladen en bruine vlekjes.
De Lavendel (ook op eerdere foto's) zit - naast her en der wat vogelpoep - veel wit spul, bij de buren zie ik dat oom op andere planten. Ook heeft de lavendel veel mieren.
Ik ben het met iedereen eens dat er beestjes in de tuin horen te zitten, maar weet niet of het normaal is dat elke plant in mijn tuin gaten heeft en ook witte vieze vlekken en beestjes.
In ieder geval iedereen bedankt voor feedback!
Linksboven: afgeworpen huidje van een bladluis
Rechtsboven: cicade. Deze laat kleine prikgaatjes, soms niet meer dan minuscule kleine gele vlekjes achter. Schade zeer gering.
Van die andere twee kan ik weinig maken.
Mieren eten geen planten (in Ne/Be). Als die massaal een plant beklimmen is er wat te eten voor ze, meestal bladluizen 'melk' of andere zoetigheid.
Ruud
Hi Martijn
Ik heb de zelfde problemen ontdekt met mijn nieuwe Laurier haag en heb na 2 weken ontdekt wat
het is.
Ik heb meerder keren gekeken en zag niks.
En vandaag vond ik toevallig 1 slak terwijl ik al een tijd op mijn knieen de haag liep te bespeuren .
want het zat mij ook de hele tijd dwars dat alles bloeit en tergelijk opgegeten werdt.
Terwijl ik zo trots op mijn haag ben.
Ik heb vanmiddag gelijk wat kommetjes met bier neer gezet en heb vanavond er al 4 gevangen.
Tevens heb ik extra korrels gehaald om de slak extra te verwennen.
Daar staat ook beschreven dat slakken zich 'savonds pas laten zien
Veel succes
Groetjes Frank
Slakken zullen hooguit soms wat schade toebrengen aan de jonge blaadjes; de oudere bladeren van je laurierkers zijn veel te leerachtig voor een slak.