Prunus ziekte ?
#1
ma, 12/05/2008 - 16:51
Prunus ziekte ?
Ik heb een Prunus Cerasifera (Nigra) in de tuin staan en deze verliest in een rap tempo zijn bladeren. Hij heeft bij de start van de lente normaal zijn roze bloesem gegeven. De laatste twee weken valt hij echter steeds sneller uit, hetgeen ik de afgelopen 18 jaar nog niet heb meegemaakt met deze boom. Er zit een vorm van luis op de bladeren, maar dat komt bijna elke zomer voor en daar heeft hij ogenschijnlijk geen last van. Zijn bladeren kleuren naar mate de zomer vordert naar een diep donkerrode kleur. De bladeren zien er momenteel wat groen/rood gevlekt uit. Dit heb ik in deze mate nog niet bij de boom gezien. Hij is circa 8 meter hoog en behoorlijk op leeftijd. Ik zou het erg jammer vinden om hem te verliezen, want het is een schitterende boom. Heeft iemand een tip ? Is hij aan het eind van zijn leven gekomen of heeft hij een ziekte ?
groet en dank alvast
Henk
Mijn Prunus (in Flevoland) vertoont dezelfde kuren en zoeken met google op Prunus cerasifera nigra ziek leert dat er meer hetzelfde probleem hebben.
Op tuin.startpagina schrijft iemand Duidelijk door de droogte in combinatie met de felle zon en hoge temperaturen. Een gevoelig typetje, want andere prunus-soorten hebben nergens last van. Zodra het eens flink gaat regenen, herstelt de boom wonderbaarlijk goed, - dus daar wacht ik dan maar weer op... .
Dus ik wacht (ook) nog maar even mee en zal hem in de tussentijd een beetje helpen met een beetje water geven. Ik neem tenminste niet aan dat er een ziekte is die alleen deze boom treft?
Ik heb een identiek probleem met mijn prunus. Ik ben alleen bang dat het niet een kwestie van te weinig regen en teveel plotselinge zon is. Het ziet ernaar uit dat de boom echt ziek is, ik heb alleen geen flauw idee wat ik eraan kan doen. Ook ik kan niets terugvinden op internet, dus ik hoop dat er nog iemand reageert die weet wat er aan de hand is. Anders ben ik bang dat de boom voreg of laat het loodje legt.
Wat moeten we doen?
Wij zitten met exact hetzelfde probleem, bovenstaande reacties zijn zeer herkenbaar. We zijn erg blij met onze boom en zouden het erg jammer vinden als hij dood zou gaan. Het stelt me wel een beetje gerust dat we niet de enigen zijn. Hopelijk komt er (voor de boom) snel regen....
Ook wij hebben een Prumus Cerasifera Nigra die zijn bladeren laat vallen. 2 jaar geleden deed de boorm dit ook.Toen hebben we hem regelmatig water gegeven. Vorig jaar had hij er minder last van. En dit jaar is het weer heel erg. Nu zijn er in het najaar een soort paddestoelen op 1 tak gaan groeien. Ze groeien plat tegen de boom aan. Als een soort rubbere vlekken zitten ze op de stam. De betreffede tak is niet kaler als andere takken. Herkent iemand dit? De boom moet ongeveer 33 jaar oud zijn is ons verteld. Weet iemand hoe oud deze boom kan worden?
Hier in (zuid-Holland) ook hetzelfde probleem.
Er is geen luis, schimmel of iets dergelijks te bekennen.
Maar het bladverlies ging snel. Nu na de regen van afgelopen dagen iets langzamer.
Het zal toch wel iets met het weer te maken hebben denk ik.
Als iemand een antwoord weet dan horen wij het allemaal heel graag.
Groetjes uit Dordrecht
Ik kreeg van een kweker het volgende antwoord op mijn vraag of mijn Prunus Cerasifera Nigra een ziekte heeft:
Wanneer een boom veel water verdampt en dit niet direct kan compenseren door het opzuigen van een zelfde hoeveelheid water, zal de boom uit gaan drogen en uiteindelijk doodgaan.
De boom voorkomt dit op een slimme manier, simpelweg door een deel van zijn blad te laten vallen waardoor de aangevoerde hoeveelheid vocht in balans is met de hoeveelheid te verdampen vocht.
Om deze reden worden bij veel bomen bij het verplanten de kroon voor een deel ingesnoeid om de verdamping te verminderen, bij het verplanten raakt de boom altijd een stukje van zijn wortels kwijt.(dit is dan beter in balans) en heeft hij tijd om de wortels te herstellen.
Bij uw boom (maar ook andere soorten)zou de oorzaak weleens in het afgelopen natte jaar kunnen zitten.
De grond was afgelopen jaar vaak veel en langer nat waardoor weleens een klein deel van de wortelmassa afgestorven zou kunnen zijn.
Deze onbalans komt aan het licht, op het moment dat de verdamping plotseling erg groot wordt met bladval als gevolg.
Ongerust hoeft u zich niet te maken want de boom herstelt zich vanzelf, door weer nieuwe wortels te maken.
Ik zou hem geen water geven , want op eigen kracht komt hij er beter uit dan wanneer die verwent raakt.(ze zoeken zelf het water wel op).
Geen zorgen maken, het komt allemaal weer op zijn pootjes terecht.
Het is geen ziekte, laat u niet van de wijs maken door al die verhalen.
Het heeft gewoon met de vochtvoorziening (zie uitleg)te maken (werd vanmiddag toevallig door een oude vakgenoot nogeens bevestigd).
Helaas wil de moderne mens van tegenwoordig 100% perfecte planten, die bestaan natuurlijk niet.
Zij hebben ook weleens een slechte dag, in een plantenleven duurt dit wat langer bijv enkele maanden of 1 groeiseizoen.
Het is bij de natuur gewoon een kwestie van geduld hebben, het laat zich niet dwingen door ons mensen.