rhododendron
#1
do, 21/05/2009 - 13:53
rhododendron
We hebben een grote rhododendron-groep samengesteld uit een aantal planten. Enkele ervan sterven af. Dit afsterven is een drietal jaar geleden begonnen. Op de foto zie je dat een groot deel al weggenomen is. Het fenomeen begint bij bladeren die gaan hangen en de bloemknoppen die niet openen of slechts heel kleine bloemen opleveren. De bloemknoppen die niet openen lijken te verdrogen. De plantengroep bestaat uit een vijftal stuks en twee ervan lijken het probleem te hebben. In de tuin staan nog een aantal groepen en geen enkele ervan heeft een probleem. Sinds een paar jaar staat een berk naast de plantengroep en er staan ook nogal wat grote bomen rond. We dachten dat droogte de oorzaak kon zijn, maar het vorig jaar rijkelijk water geven blijkt toch geen oplossing te hebben gebracht. Iemand enig idee?
een detailfoto van een bloemknop en de omringende bladeren. Onze bodem is zandgrond.
Verschillende oorzaken zijn hiervoor mogelijk.
De belangrijkste ziekte waar Rhododendrons door getroffen kunnen worden is phytophtera (wortelrot) Deze ziekte treedt vooral op als de planten te nat staan. Een goede drainage voor rhododendrons is essentieel. Uit uw verhaal begrijp ik dat de standplaats eerder droog dan nat is dus lijkt mij hier waarschijnlijk geen sprake van phytophtera. Tegen phytophtera is weinig te doen. Belangrijkste is om een goede standplaats te kiezen.
Een tweede mogelijkheid is dat de rhododendrons last hebben van de taxuskever en dan met name van de larve van dit insect dat aan de wortels van de rhododendrons eet. Een paar kunnen niet al te veel kwaad maar als het om tientallen of honderden gaat dan wordt het een ander verhaal. Ik zie in ieder geval op de foto de karakteristieke vraat van de taxuskever aan de bladeren van de rhododendron.
Een derde mogelijkheid is phytophtera ramorum, ook wel 'sudden oak death' genoemd omdat deze ziekte in eerste instantie vooral bij eiken voorkwam maar tegenwoordig ook bij andere planten. Tegen phytophtera ramorum is geen bestrijdingsmiddel voor handen. Echter, phytoptera ramorum heeft een tamelijk agressief karakter waardoor in korte tijd de plant het loodje legt. Bij uw rhododendron groep verloopt de aantasting tamelijk gefaseerd.
Het verschijnsel van de bruine knoppen is een aandoening die bekend staat onder de naam knopsterfte. Dit is het gevolg van een schimmelziekte
(Pycnostysanus azaleae) die wordt verspreid door een cicade (klein insect). De remedie is de cicade te bestrijden en de bruine knoppen allemaal te verwijderen.
Uit mijn antwoord kunt U opmaken dat ik er nog niet precies uit ben waar uw rhododendrons precies last van hebben.
Gegroet, de tuinprins
Goeie dag Tuinprins,
Bedankt voor de reactie. Op een 10-tal meter staat een Amerikaanse eik en zie is heel gezond. Is dat een bijkomende indicatie dat de kans op ‘sudden oak death’ klein is?
Het feit dat enkel een paar stammen (struiken) last blijken te hebben van de ‘ziekte’ laat misschien inderdaad die laver vermoeden? Kan ik een wortelmonster nemen en daar de larve gaan opzoeken?
Georges
Heb net een wortelkluit van ca 15cm op 15cm en 30 cm diep uitgegraven. Netjes opengewerkt. Enkel haarwortels, wat grotere wortels en zandgrond gevonden. Geen larven op poppen. Het valt ook op dat de (ogenschijnlijk?) gezonde bladeren en bloemen op dezelfde stam vorkomen. De 'verwelkte' bladeren komen allenmaal vanop dezelfde stam. (Er zijn twee planten die elk meerdere stammen hebben die aan de bodem beginnen en waarvan 1 aangetast is; de andere lijken gezond.) Ik zou verwachten dat als er beestjes aan de wortels knauwen, de gehele plant problemen zou hebben.
De knopafsterving is vast te stellen bij zowel de getroffen planten als bij de niet-getroffenen. Waarschijnlijk is er geen relatie tussen de twee ziektebeelden?
Het lijkt mij dat de knopsterfte en de taksterfte twee verschillende zaken zijn.
Omdat het ziektebeeld (i.e. het afsterven van delen van een tak)zich beperkt tot enkele takken denk ik dat er iets mis is met de vaten in de betreffende tak. Als het phytophtera (wortelrot) zou zijn dan zou dat aan de gehele plant te zien zijn. De plant zou dan een vale kleur hebben en de bladeren gaan hangen en sterven langzaam af. Phytophtera ramorum lijkt mij ook niet waarschijnlijk want het verloop van deze aantasting is doorgaans radicaal en niet gefaseerd.
Ook lijkt het ziektebeeld niet duidelijk te passen bij vraat van de larve van de taxuskever.
Wat nu te doen? Als het mijn rhododendrongroep zou zijn zou ik het volgende doen. Mochten bepaalde takken sterk zijn aangetast dan zou ik die afzagen. Dit ziet er een paar jaar niet fraai uit maar Rhododendron 'Roseum Elegans' (om deze soort gaat het hier volgens mij) reageert doorgaans goed op sterke snoei. Zijn er slechts een paar zijtakken aangetast dan zou ik deze wegsnoeien. Na de genoemde snoei de planten mesten met een organische meststof zoals Culterra o.i.d.
Gegroet, de tuinprins