Rupsjesinfestatie
#1
zo, 21/03/2010 - 16:19
Rupsjesinfestatie
Hallo,
Sinds lange tijd heb ik een rupsjesplaag in mijn pottentuin op mijn balkons.
Het gaat om kleine, 3 mm tot 1 cm grote gladde lichtgroene rupsjes die twee bladeren samenspinnen tot een veilig nest, van waaruit bladeren worden vernield.
Als het om schade in bladverliezende struiken ging, dan zou het niet zo erg zijn. Maar ze hebben vooral hun verblijf gevonden in wintergroene struiken, vooral met over elkaar hangende bladeren die ze aan elkaar vastspinnen. Bijvoorbeeld Skimmia's zijn favoriet, maar ook Pyracantha is de klos, die heeft haast geen blad meer over en zelfs Ligustrum Japonicum, die toch een ijzersterke plant is hebben ze geinfesteerd en ook een grote Viburnum Tinus zit vol.
De enige manier tot nu toe om ze te bestrijden, is bladeren uit elkaar trekken, rupsje vangen en afvoeren. Dit kan alleen als de plant niet te groot is. Je begrijpt dat het met de hand vangen onbegonnen werk is bij een grote dichte struik als een Viburnum Tinus.
Van de gangbare middelen zoals Pyrethrum en Calypso en Admire trekken ze zich niks aan. Zelfs een onderdompeling in een oplossing vinden ze niet erg. Van Pyrethrum gaan ze wel dood, maar dan moet je ze twee keer achtereen vol raken, met een paar minuten ertussen, dat heb ik uitgetest. Kan ook zijn dat ze alleen bewusteloos raken. Probleem is dat ze zichzelf verstoppen dus niet te raken zijn.
Heeft iemand een suggestie wat nog zou kunnen helpen?
Hier is een wat onduidelijk plaatje. Dit rupsje is wel een relatief grote; meestal zijn ze kleiner en wat bleker.
Het zijn waarschijnlijk dezelfde beestjes als in dit bericht:
https://tinyurl.com/y2fwb5tj
(eventueel spaties verwijderen)
Ik denk aan een rupsje van een soort bladroller? Geen idee welke precies, maar mijn ervaring is dat ze moeilijk te bestrijden zijn.
Het lijkt de Koolbladroller te zijn:
Koolbladroller:
De vlinder (motje) heeft vleugels met een spanwijdte van 16 - 22 mm. De motjes zijn okergeel van kleur en hebben op elke vleugel twee donkere vlekken. De eieren worden in groepen van 10 tot 90 eieren bij elkaar afgezet op de onderkant van de bladeren (soms op de stengel). Gemiddeld worden per vrouwtje 400 - 500 eieren afgezet. De rupsen kunnen tot 25 mm lang worden. Ze maken spinsels waarin ze zich verschuilen. De verpopping gebeurt ook in een spinsel. De pop is bruin en ongeveer 1 cm lang. De motjes kunnen goed vliegen en zich daardoor gemakkelijk in een kas verspreiden.
Onder kasomstandigheden kunnen bladroller het hele jaar voorkomen met 8 - 12 elkaar overlappende generaties. Buiten komen slechts twee generaties voor. De rups overwintert buiten in een dicht spinsel op en beschutte plek op of in de buurt van een waardplant.
-----------
Ze adviseren Pyrethrum maar dat is alleen voor de verkoopcijfers denk ik, want het helpt zoals ik al zei niet. Ik snap niet dat zo'n fabrikant iets mag verkopen wat aantoonbaar niet werkt tegen deze plaag.
De genoemde middelen helpen wel maar het probleem is dat je de rupsen/bladrollers moet raken. Als ze onder het blad zitten is dit lastig evenals ze zijn ingesponnen in hun cocon (of hoe dat ook mag heten).
Gegroet, de tuinprins
Ik heb gisteren nog even een proef gedaan met Spruzit, ik heb een larve natgemaakt maar na een uur was hij nog niet dood. Dus misschien zou hij later overleden zijn, misschien niet.
Een middel wat wordt geadviseerd is Bacillus thuringiensis (XenTari) maar daarvan is onduidelijk of de rups zelf moet worden bespoten. Ik kan ook geen winkel vinden waar dat te koop is.
Verder adviseerde iemand in de samengekleefde bladeren te knijpen; de bladeren kunnen daar tegen maar de rups niet. Wel vies en ook een beetje laat want ik heb veel aangetaste planten al drastisch teruggesnoeid.
Hm, ze kunnen snel lopen. Ik had een vuilniszak snoeiafval staan maar na nauwelijks een uur liepen ze massaal langs de buitenkant van de zak naar beneden. En weer bleek het dat het niet mogelijk was ze te doden met Spruzit.
Ontzettend smerig die beesten; ik greep er argeloos middenin.
Is de aantasting zo ernstig dat het nodig is om in te grijpen ? Zijn er geen biologische middelen
( natuurlijke vijanden ) die je kan gebruiken ?
Als je dat niet kan aankopen , kan je eventueel eens een een systemisch insecticide gebruiken .
Door zo een product te spuiten , maak je heel de plant giftig en wie er dan van eet , zal niet lang
meer leven .
Succes
LIly-Anne
Hi Lily-anne,
Vorig jaar heb ik Admire gebruikt maar daar trokken ze zich niks van aan.
Ik heb planten die zwaar aangetast waren en die slecht zijn gaan groeien teruggesnoeid. Bij de rest van de planten die nog sterk genoeg waren heb ik ze handmatig gedood door te knijpen en wrijven. Als je daarna de bladeren uit elkaar trekt en je ziet alleen nog maar groenige slijmige blubber, dan is het gelukt.
Volgens mij is bijna alles weg nu; heel af en toe zie ik er nog een.
Vlinder geidentificeerd als Anjermot .