Schade vlinderstruik
#1
wo, 08/06/2011 - 17:14
Schade vlinderstruik
wie of wat eet mijn vlinderstruik op?
Vorig jaar was er ook wat schade maar doordat er toch nog een goede bloei was heb ik hier geen aandacht meer aan besteed.
Dit jaar wordt de plant helemaal kaalgevreten en ik vind geen enkel beestje op de plant.
Aan de andere kant van de tuin had ik afrikaantjes gezaaid, bij deze zijn ook de eerste blaadjes weg. heeft dit een verband met mijn vlinderstruiken?
Heeft iemand een idee wat ik eraan kan doen?
nog een detailfoto van het blad
Waarschijnlijk taxuskever, zoek deze als het donker is.
Ruud
Ben in het donker op zoek gegaan naar de taxuskever, maar geen gevonden.
Wel een paar oorwormen, kunnen zij deze schade veroorzaken?
Beste Karine,
Volgens mij hebben wij last van hetzelfde diertje.
Ook ik heb geen kever kunnen vinden, dus misschien zijn het toch oorwormen.
Ook mijn vlinderstruik wordt opgegeten en de basilicum (zie onderstaande foto).
Hallo allemaal,
Ook ik heb een probleem met de vlinderstruik en ben er nog steeds niet echt uit wat het is. Er wordt hier gesproken over de tuxuskever en/of snuuitkever en ik moet toegeven dat die ook best wel veel in de tuin rondlopen en zelfs in huis zie ik ze regelmatig, maar verder wordt niets aangevreten en ook de Hedra helemaal niet terwijl overal wordt gezegd dat ze dit ook eten. Op de foto is mij probleem te zien en ben benieuwd wat andere voor advies, of beter zelfs de oplossing geven. Het is nu het tweede jaar dat de struik bij ons in de tuin staat en het zelfde probleem heeft. De struik wordt in het voorjaar teruggesnoeid tot ongeveer 20cm.
Onze buren hebben aan de voorkant van het huis ook een vlinderstruik staan en die bloeit werkelijk schitterend.
Nog een foto van de vlinderstruik en nog een opmerking is dat er ook niet echt bloemen in de struik komen. De bloemen die er in zitten zien er verdroogd uit en vlinders heb ik nog steeds niet gezien. Zou dit misschien iets zijn om te bestrijden met nematoden de z.g.n. Aaltjes ?
Oorwormen kunnen heel goed de veroorzakers zijn! Bij mij werden de clematissen die ieder jaar op deze manier aangetast en ze beten ook de bloemknoppen af.
Om ze te vangen plaats je bv. een bloempotje, gevuld met stro, op een (bamboe)stok. Daar kruipen ze overdag in want ze zijn 's nachts actief.
Zo staat de vlinderstruik er hier ook uit, maar ondertussen bloeit hij en
beginnen er mooie nieuwe blaadjes te verschijnen. Bestrijden doe ik niet.
Groeten,
Pol
Het probleem met de bloemen heb ik ook Mischa402.
Is er nog een andere manier om oorwormen te verdrijven uit de tuin?
Persoonlijk vind ik oorwormen eerder nuttig dan schadelijk: ze eten ook heel
wat schadelijke insecten. De meeste biotuinders zetten net ondersteboven
bloempotjes met stro om oorwormen te lokken die op hun beurt aan bestrijding
doen. Kwestie van perspectief vermoed ik.
Polplastron, ik begrijp je standpunt, maar in mijn geval lijkt het erop dat zij de oorzaak zijn van de schade aan mijn planten. Dit jaar is mijn tuin een ramp, de nieuw gezaaide en geplante planten zijn opgegeten en mijn vlinderstruik bloeit niet.
Geen van bovenstaande schades is veroorzaakt door oorwormen. Het simpele feit dat je en schade en oorwormen hebt betekent nog niet dat de oorwormen het gedaan hebben. Oorwormen kunnen wel wat aan zacht, jong of verrottend blad en wat aan fruit knagen maar niet zo als op bovenstaande foto's. Zo kun je b.v. oorwormen wel eens in een appel of zo aantreffen, maar die gang in de appel hebben ze zelf nooit gemaakt.
Verder zoeken naar de oorzaak dus want de oorworm de schuld geven en bestrijden gaat je echt niet helpen.
Ruud
Volgens mij gaat het hier om vraatschade van rupsen of een kever. Slakkenvraat sluit ik ook niet uit. In ieder geval NIET van de Taxuskever/lapsnuittor want zijn vraatpatroon ziet er echt anders uit dan dat op de foto. Oorworm lijkt mij zeer onwaarschijnlijk gezien de omvang. Oorwurmen eten meestal dunne dingen zoals bijvoorbeeld bloemblaadjes van Clematis en Dahlia.
Gegroet, de tuinprins