Taxus gaat steeds kapot ??
#1
wo, 16/06/2010 - 02:05
Taxus gaat steeds kapot ??
Ik heb voor mijn huis een 50 tal taxussen staan.
Deze heb ik ongeveer 5 jaar geleden gezet.
Nu zijn er vier jaar geleden een tiental kapot gegaan.
Ik heb deze tien vervangen en 1 jaar later opnieuw deze tien kapot.
Ik heb deze dan weer vervangen en 1 jaar later weer dezelfde 10 kapot.
Daarna deze tien nog eens vervangen voor de derde keer en nu zijn deze weer aan het ros worden en kapot aan het gaan.
Aan wat kan zoiets liggen ?
Er zijn twee hagen bij van ongeveer 10 meter waar er dan telkens dezelfde taxus weer kapot gaat.
Ik heb op andere plaatsen ook taxus en daar is er dan geen enkel probleem.
De taxusplanten hebben last van Phytophtera. Dit is een schimmel die de wortels van de planten aantast en zo verder de plant ingaat. Phytophtera treedt meestal op bij planten die op grond staan die langere tijd te nat is. Dit kan zijn als gevolg van slechte drainage of een periode van overvloedige neerslag.
Het probleem met de phytophtera schimmel is dat deze een aantal jaren in de grond blijft zitten. Plant je op de plek waar aangetaste planten hebben gestaan opnieuw dezelfde soort planten dan is de kans zeer groot dat ook zij opnieuw aangetast worden.
Waarom de ene plant wel ziek wordt en de andere niet terwijl ze vlak bij elkaar staan ligt vaak aan de constitutie van de plant. Vergelijk het met griep: als er een griepepidemie heerst wordt niet iedereen ziek maar slechts een deel van de bevolking. Mensen met weinig weerstand zullen eerder ziek worden dan gezonde mensen.
Aan phytophtera is helaas niets te doen. Er bestaan gaan middelen die aangetaste planten beter maken. Er bestaan wel middelen die preventief ingezet kunnen worden tegen phytophtera maar deze zijn niet beschikbaar voor particuliere tuiniers. Curatieve middelen zijn er niet, ook al wordt soms beweerd van wel.
Zijn planten eenmaal aangetast door de phytophtera schimmel dan rest er weinig anders dan deze te verwijderen en er niets te planten of iets dat tot een totaal andere plantenfamilie behoort.
Gegroet, de tuinprins
Tuinprins, eerst en vooral bedankt voor deze zeer nuttige uitleg.
Ik denk spijtig genoeg dat je gelijk gaat hebben.
Maar, als ik nu de grond rond de zieke planten uitgraaf en deze vervang door gezonde grond en dan een nieuwe taxus zet is het probleem dan niet opgelost ?
Dat kun je proberen maar of je echt alle grond waar de schimmel inzit daadwerkelijk verwijdert, blijft natuurlijk de vraag. In het geval van een haag is het de moeite van het proberen waard maar succes is niet verzekerd.
Gegroet, de tuinprins