vergeling bladeren cardiocrinum giganteum
#1
wo, 08/08/2007 - 19:32
vergeling bladeren cardiocrinum giganteum
In het vorig jaar kocht ik een Cardiocrinum giganteum. Hij was ongeveer 50 cm hoog en had gezonde bladeren. Sinds eind juni ongeveer begonnen deze laatsten te vergelen en vielen uiteindelijk allemaal af. Ik had de plant gezet op een wat vochtige plaats, wel goed afwaterend en in de halfschaduw. Rodgersia's, Darmera
peltata's en dergelijke doen het daar goed. Zou het toch kunnen dat hij nog te vochtig heeft gestaan?
Wat de plantdiepte betreft, zette ik hem op de diepte zoals hij in de pot stond bij aankoop. Eigenlijk stond de bol zowat op de grond. Nadat de bladeren waren afgevallen, kon ik hem zo van de grond af rapen. De wortelen waren weggerot. Op welke diepte moet een dergelijke bol geplant worden? Nu heb ik hem voorlopig in een pot met humuspotgrond geplaatst, met ongeveer 1/3 de van de bol onder de grond.
Cardiocrinum giganteum is een hele moeilijke plant (maar dat wist U waarschijnlijk al). De bol kan het beste op een heuveltje worden geplant zodat de afwatering goed is. De bol mag in het groeiseizoen niet uitdrogen; in de winter moet de bol echter droog staan.
Cardiocrinums zijn hongerige planten, zorg dus voor voldoende organische mest.
Ik heb wel eens horen vertellen dat een Cardiocrinum het alleen goed doet als aan het plantgat een emmer ingewanden wordt toegevoegd of als onder het plantgat een dood varken ligt ...
Gegroet, de tuinprins
Bedankt Tuinprins, maar nu stellen zich toch nog een paar vraagjes: de bol stond zowat los op de grond. Als we er nu vanuit gaan dat ik hem op een heuveltje plaats, zet ik de bol zelf dan onder of gelijk met de grond? Of moet die op een ander moment opnieuw de grond in en zoja hoe hem ondertussen te bewaren. En heeft er nog iemand ingewanden op overschot ;))
Ik denk dat het verhaal over de ingewanden de wereld is ingekomen ter illustratie van het feit dat de Cardiocrinum een lastig bolgewas is.
Het beste kunt U een klein heuveltje maken van ongeveer 15 cm hoog. Daarin plant U de bol zo diep dat er ongeveer 5 cm grond op de bol zit. De bol moet dus altijd in de grond blijven. Zorg dat de grond in het groeiseizoen niet uitdroogt; echter in de winter moet de bol droog staan. Dat laatste kan lastig zijn in de Lage Landen. Misschien is het verstandig om in de winter een omgekeerde emmer op de bol te zetten.
Zelf heb ik geen ervaring met Cardiocrinums. Ik vind ze te duur, ze zijn nukkig en ze zijn monocarp (d.w.z. ze sterven na de bloei). Ik hou van een uitdaging maar soms moet je erkennen dat er grenzen zijn.
Gegroet, de tuinprins