Vlinderstruik krijgt geen kans om uit te lopen
#1
zo, 04/05/2014 - 21:07
Vlinderstruik krijgt geen kans om uit te lopen
Ik heb twee vlinderstruiken in de tuin en één wil maar niet echt uitlopen (de ander gaat prima).
De jonge scheutjes lijken aangevreten en sterven af. Ik heb eerder op bepaalde uitlopers groende puntjes (luis?) zien zitten, dat zie ik nu echter niet meer.
Wat is het en wat kan ik eraan doen? Moet ik rekening houden met de mogelijkheid van weinig tot geen bloei van deze struik in de zomer?
Zou jammer zijn, want ik ben erg gesteld op vlinders, bijen en ander beesten die de struik trekt.
Tegen de luis (maar vooral in andere planten) heb ik larven van het Tweestippelig lieveheersbeestje uitgezet vorige week.
We hebben ook een (naakt)slakkenplaag, daar heb ik vallen voor gezet. Maar de slakken eten vooral de vaste planten op de grond.
Dit lijkt dus wat anders te zijn
Uitloper van enkele weken oud, in paar dagen tijd flink aangetast
Twee uitlopers, rechts ruim een maand oud en gaat niet verder. Links een scheut van een week oud.
Close-up van van een andere uitloper van nog geen week oud.
Niemand een idee wat het is en/of wat ik eraan kan doen?
De stengel van foto 2 is nu geheel weg, alleen nog een sprietje.
Er is ondertussen een nieuwe uitloper van die grootte die ook al sterk wordt aangevreten. Lijkt vrij hopeloos
Lijkt mij slakkenvraat + nachtvorst (direct na het uitlopen is het zeer jonge blad gevoelig voor nachtvorst/vorst aan de grond).
Een andere mogelijkheid is dat de plant last heeft van het aaltje Aphelenchoides ritzemabosi. Dit specifieke aaltje 'causes brown or black necrotic areas on the foliage that are bounded by the larger leaf veins, as well as stunted growth and poor flower development'. Bron: https://tinyurl.com/y5wnzmqj (pag. 10). Aan dit aaltje is weinig te doen.
Gegroet, de tuinprins
Heb je ze ooit wel eens gesnoeid in een vroeg voorjaar?
Houtige stek in de aarde steken voor een jong exemplaar.
Slakken zou kunnen, al zie ik die vooral in de lage planten. Ze eten hele bladeren tegelijk van de beemdkroon en sleutelbloem die eronder staat.
Sinds ik een val heb gezet lijkt het aanvreten van deze lage planten minder geworden. (in de bierval zitten elke dag 10 naaktslakken, al weken lang)
Nachtvorst is niet heel erg waarschijnlijk in de stad, maar dat zou nu in elk geval wel over moeten zijn. Het aaltje zou ook kunnen, maar de nieuwe foto toont (nog) geen verkleuring. Misschien een combinatie.
Kan het ook de Taxuskever zijn? Ik las dat het eetpatroon van deze kever wat 'ronder' en kleiner is. Niet direct typisch op de foto's, maar wellicht wel op onderstaande?
Linksboven is de nieuwste scheut van de aangetaste vlinderstruik.
Rechtsboven is een blad van de andere vlinderstruik een paar meter verder (een van de weinige bladeren)
Linksonder een blad van een beemdkroon, sowieso last van slakken daar, maar misschien ook iets anders?
Rechtsonder een blad van sleutelbloem, lijkt geen slak.
@Ineke, we wonen er sinds september en volgens mij werden ze wel gesnoeid, in ieder geval vorig jaar.
Dit jaar heb ik 'm begin april gesnoeid.
Bedoel je dat ik een tak van vorig jaar (de uitlopers van dit jaar zijn nog niet houti
In April gesnoeid is goed. Oudere takken, in ieder geval stevig houtig, dus geen slappe groene, van dit jaar.
Maar bedoel je dat ik de stek(ken) in plaats van deze aangetaste vlinderstruik neerzet. Is deze oud te noemen?
Veel andere plekken heb ik niet in de zon, behalve er direct naast. Is dat wel handig i.v.m. wortels van de oude vlinderstruik?
En wellicht wordt de stek dan net zogoed aangetast.
Nee, je hoeft hem niet weg te halen, Ik bedoel eigenlijk dat het leuk is om te proberen. Ik kan niet zien of hij oud is, en of er dan weer problemen komen met de nieuwe jonge stek.
Taxuskever is het niet want zijn vraatpatroon is zeer herkenbaar. De vraatschade die ik hier zie is duidelijk van slakken.
Hoe meer ik na de foto's kijk des te meer raak ik er van overtuigd dat het om het aaltje Aphelenchoides ritzemabosi gaat. De necrotische vlekken op het blad en het gekrinkelde blad ('stunted growth') wijzen hier sterk op. Het genoemde aaltje is microscopisch klein en is waarschijnlijk via de wortels de plant binnengekomenen. Er zijn duizenden aaltjessoorten waarvan sommige een negatieve invloed op de gezondheid van een plant hebben. Ook phloxen hebben vaak last van zo'n aaltje wat leidt tot sterk gekrulde bladeren en slechte bloei.
Helaas is er aan dit aaltje weinig te doen.
Van deze plant moet je geen stek nemen voor vermeerdering. Het is duidelijk dat deze plant wat onder de leden heeft. Als je deze vlinderstruik verwijdert dan op deze plek geen vlinderstruik zetten.
Gegroet, de tuinprins
Na deze leerzame tekst van de tuinprins, moet je mijn prevelementjes maar naast je neerleggen.
ps :
Maar je weet nu wel hoe je een Buddleja/vlinderstruik kunt stekken,toch?
@Tuinprins, lijkt inderdaad zeer aannemelijk. Weinig aan te doen verder blijkbaar, behalve verwijderen. Gaan ze na verwijdering niet over op andere planten? Ik las ergens dat aardbei en lavendel (staan 2 meter verder) ook gevoelig zijn voor aaltjes, of is
Ik denk erover om er een vlinderhortensia neer te zetten, in plaats van de zieke vlinderstruik, een pluimhortensia (hydrangea paniculata 'butterfly'). Vergelijkbaar in groei en bloei met de vlinderstruik en mooie witte bloemen, aantrekkelijk voor insecten (misschien iets minder dan de echte vlinderstruik, maar je moet wat). Ik heb immers nog een andere vlinderstruik.
Volgens https://tinyurl.com/y6ye533h lijken Hydrangea geen last te hebben van deze aaltjes.
Tegen de naaktslakken heb ik nu aaltjes besteld die specifiek aaltjes aanvallen. Ik ben ze nu al actief 2 maanden aan het 'vangen' met vallen, maar als alle vraag duidelijk van slakken is, moet ik het wat harder spelen.
De tuin is duidelijk uit balans, 's avonds met regen (zoals gister) struikel je werkelijk over de slakken in mijn tuin.
Volgens het eerder door mij geciteerde 'trial report' van de Royal Horticultural Society kan dit aaltje ander vlinderstruiken infecteren door direct bladcontact en door opspattend water van een aangetaste struik naar een gezonde struik.
Er zijn echt duizenden verschillende soorten aaltjes (ook bekend als nematoden). Doorgaans heeft een aaltje zijn eigen specifieke waardplant of een zeer beperkt aantal waardplanten. Het aaltje dat de vlinderstruik aantast (Aphelenchoides ritzemabosi) is een andere dan het aaltje dat phloxen aantast (Ditylenchus dipsaci) of het aaltje waarmee je de larven van de taxuskever bestrijdt (Heterohabditis bacteriophora). Lastig al die Latijnse namen maar ze zijn er niet voor niets.
Die Hydrangea die je noemt is een mooie plant maar geen echte vlindertrekker. Als je nog plek over hebt in je tuin zou ik een aantal planten van Verbena bonariensis in te tuin zetten. Is een kruidachtige plant (dus geen heester) die weinig plaats inneemt. De plant groeit opgaand maar je kunt er redelijk door heen kijken. Zijn bij de meeste tuincentra te koop in die kleine vierkante potjes (P9 in kwekerstaal) en kosten niet veel. De plant is niet betrouwbaar winterhard maar zaait zich meestal wel uit. Op Verbena bonariensis zitten in de zomer bij mij de meeste vlinders.
Gegroet, de tuinprins
Hele goeie tip, bedankt. Ik was 'm al eerder tegengekomen als goede vlinderplant, maar nooit als optie overwogen omdat alle 'hoge' zonnige plekken al bezet waren. Maar zonder die vlinderstruik kan het daar mooi staan.
Door redelijke transparantie van ijzerhard krijgen de rest van de planten ten zuiden ervan ook wat meer (eerder) licht in de zomer (Erysium, lavendel, beemdkroon)