Vraat aan Clematis Armandii

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/02/2009 - 16:36
Camelia

Vraat aan Clematis Armandii

Ik heb vorig jaar een Clematisinfo-icon Armandii geplant. Hij staat beschut tegen een zuidmuur en is prima aangeslagen. Hij werd alleen op een gegeven moment behoorlijk aangevreten, zodanig dat de groei bijna stopte. Mijn eerste vraag is: Zijn clematis Armandii hier zo gevoelig voor? Welk insect zou het zijn?

Nadat ik had gesproeid met anti rupsen/kever-spul weer twee maanden goed en toen begon het weer. Ik heb gesproeid met vrij aggressief spul van Bayer en dat lijkt me ecologisch nou niet zo goed om dat vaak te doen, dus ik zoek eigenlijk ook naar een verantwoord alternatief om mijn Clematis te beschermen.

zo, 22/02/2009 - 21:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zonder een beeld van de vraatschade is de veroorzaker moeilijk vast te stellen. Een foto zou helderheid geven.

ma, 02/03/2009 - 23:49
Camelia

Bij deze een foto van de vraat aan mijn Clematisinfo-icon Armandii.

Vraat aan Clematis Armandii
ma, 02/03/2009 - 23:59
tuinprins

Typische vraat van de taxuskever. In Nederland zijn hier geen effectieve chemische middelen voor handen.

Gegroet, de tuinprins

di, 03/03/2009 - 00:16
Camelia

In Nederland niet? Zijn er in andere landen wel chemische bestrijdingsmiddelen? Ik lees ook veel (bijvoorbeeld bij Ecostyle) over aaltjes. Heb je daar ervaring mee? Dit zou wel de tijd van het jaar zijn om die aaltjes te gebruiken..

di, 03/03/2009 - 14:30
midas

Hmmmm, ik heb toch echt het idee dat Spruzit wel werkt hoor. De taxuskevers vielen hier bij bosjes uit de kamperfoelie.
Het werkt natuurlijk niet tegen de larven....

Groeten, Marcel

PS. je moet wel zorgen dat je de kevers goed raakt!

di, 03/03/2009 - 20:37
tuinprins

Als Spruzit echt zou helpen tegen de taxuskever dan zal de winst van Ecostyle het komende jaar verhonderdvoudigen .... jammer dat ze geen aandelen hebben!

Spruzit doodt de taxuskever NIET, het middel zal de kever misschien even van zijn stuk brengen maar hij blijft gewoon leven, vraatschade aanrichten en eitjes leggen.

Taxuskevers zijn zeer taaie rakkers die alleen met behulp van zware chemische middelen het loodje leggen. Als Spruzit echt zou werken dan zou het al lang door professionele kwekers worden ingezet.

Over het gebruik van aaltjes zie mijn opmerkingen bij een andere vraag hier op het forum:

https://tinyurl.com/yxotfgtw

Gegroet, de tuinprins

di, 03/03/2009 - 21:59
midas

Dat zal misschien dan wel zo zijn, maar je kunt dan wel het e.e.a. aan vraatschade beperken. Dan maar i.c.m. doodtrappen of oprapen.
Zelf heb ik eigenlijk niet het idee dat de kevers ooit weer opgestaan zijn na de behandeling met Spruzit. Maar wie ben ik....

Groeten, Marcel

wo, 04/03/2009 - 14:59
Camelia

Bedankt heren voor jullie antwoorden. Ik word niet vrolijk van die taxuskever maar wel strijdbaar. Marcel, heb je ook aaltjes gebruikt bij je Kamperfoelie voor de larven? Ik zag op de site van Bayer in België dat zij een combinatie van Baycor en Confidor aanbevelen voor de volwassen kever en op de site van Bayer Nederland dat Pyretrum wordt gebruikt. Anderen bevelen aan om stapeltjes dakpannen her en der neer te leggen. De Taxuskever zou zich eronder verschuilen en dan gemakkelijk te vangen zijn.

Groeten,

Camelia

wo, 04/03/2009 - 15:21
midas

Hoi,

Ik heb de aaltjes wel eens gebruikt, maar alleen in potten (kuipplanten)
In de volle grond heb ik het nooit gebruikt omdat dat vooralsnog niet nodig was.

Ik las in je bericht dat er bij de bestrijding van taxuskevers gebruik wordt gemaakt van pyrethrum. Dat is het hoofdbestanddeel van Spruzit.
Zie hieronder een citaat van de producent.

Spruzit is een 100% biologisch product op basis van een natuurlijk pyrethrum en bestrijdt zeer effectief alle bijtende en zuigende insecten zoals luizen, witte vlieg, rupsen en kevers.

Ik zie op de foto van je C. armandii dat de vraatschade op zich wel meevalt. Het is i.i.g. geen geval van tientallen kevers die zich te goed doen aan jouw Clematisinfo-icon.
Probeer het, als het erger wordt gewoon eens uit met Spruzit. Nogmaals, bij mij vielen de kevers met bosjes uit mijn plant. Probeer de neergestortte kevers weg te halen ivm wat Tuinprins zei.

Groeten, Marcel

PS. volgens mij moet je de aaltjes in de nazomer over de grond gieten, in de periode tussen nu en de nazomer zul je dan door de kevers te verwijderen misschien een groter effect hebben i.c.m. de aaltjes in de nazomer voor het volgend jaar. (rare zin maar je begrijpt denk ik wel hoe ik het bedoel)

wo, 04/03/2009 - 16:25
tuinprins

Probleem met de taxuskevers is dat zij hoofdzakelijk 's avonds en in de nacht actief zijn. Om nu om 3 uur in de nacht uit je bed te komen en de taxuskevers te gaan besproeien met Spruzit en ze dood te trappen is ook zoiets.... Bovendien zijn de taxuskevers zwart en in het donker niet goed te zien. Verder is het in een grote tuin bijna niet te doen.

Wat je zou moeten hebben is een systemisch middel dat niet milieubelastend is. Systemisch wil zeggen dat het door de plant wordt opgenomen en als de taxuskever dan van de plant eet hij het loodje legt. Zulk middel is er echter niet. De boomkwekerijsector is naarstig op zoek naar een effectief middel tegen de taxuskever maar dat vergt tijd. Er lopen diverse onderzoeken met nieuwe middelen en fermoonvallen maar het is afwachten of dat iets oplevert.

Het feit dat de Belgische site van Bayer anders is als de Nederlandse ligt in het feit dat een aantal werkzame (chemische) stoffen in België wel zijn toegestaan en in Nederland niet. Daarom kan Bayer in België nog altijd een middel tegen de taxuskever aanbieden. Ook in Groot Brittannië is voor de consument nog altijd een middel tegen de taxuskever voor handen. Wie echt wanhopig wordt van de taxuskever kan dus naar België of GB gaan en het daar kopen. Ik doe hierover geen morele uitspraken simpelweg omdat ik vind dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen.

Gegroet, de tuinprins

wo, 04/03/2009 - 16:53
midas

Beste Tuinprins,

Toen ik zag dat mijn kamperfoelie redelijk dan wel ontzettend geruineerd was door taxuskevers heb ik direct actie ondernomen en gespoten met het genoemde middel. Het was toen vroeg in de middag. Ik moet wel bekennen dat de kamperfoelie tegen een klimhulp, dat op zijn beurt weer tegen een muur bevestigd is, groeit. Wellicht hebben de beestjes zich daarachter verscholen en zijn ze in hun slaap verrast door mijn nevel.

Dit doet er verder niet toe.

Ik denk dat dit forum een prima middel is om elkaar te helpen en om ideeen en ervaringen uit te wisselen.

De vraagsteller moet in dit geval zelf uitmaken wiens aanbevelingen hij/zij ter harte neemt. Het was slechts mijn bedoeling om iemand te helpen.
Nogmaals, het is niet mijn bedoeling om persé gelijk te krijgen, ik deelde slechts een ervaring.

Ik stel voor deze discussie te stoppen en wens ook jou een taxuskever-vrij tuinseizoen toe.

Groeten,

Marcel

PS. Ik ben niet boos hoor

wo, 04/03/2009 - 18:48
Camelia

Nogmaals dank, jullie hebben me beiden geholpen met mijn 'strijdplan'!

Groeten,

Camelia

za, 28/03/2009 - 12:35
milly

Intussen is mijn prunusinfo-icon struik steeds lelijker geworden zodat ik nu van plan ben ze er uit te halen, heb de gemeente al gebeld , want ook de bomen in de straat zitten onder , dus als ik ze ga bestrijden met de zeeeeeer dure aaltjes heeft dat weinig zin want ze komen alwaaiend naar mijn tuin.

Want een vreselijke plaag is dit

zo, 29/03/2009 - 01:37
anopoeld

Die paar ronde gaatjes van de taxuskever daar gaat de plant niet van dood .Ook het vangen van de taxuskever heeft geen zin als deze eerst eitjes heb gelegt.Maar de larve van de taxuskever kan alle wortels zo aanvreten dat de plant stopt met groeien en dood gaat.je zal de plant moeten aangieten en inspoelen met aaltjes (heterorhabditis)Dat moet met vochtig weer en de tempratuur moet boven de 15 graden zijn en ook de aaltjes zijn lichtgevoelig.
De beste tijd is in het voorjaar of najaar als het regend.
Ook kan je de planten aangieten met admire maar dit kan niet samen dan gaan de aaltjes dood.
Het vangen van de taxuskever.neem wat houtwol onder plankje of dakpan legt deze bij de plant en overdag gebruikt de taxuskever het als droge schuilplaats en als je het snel weg haalt kan je ze pakken.
Kippen in de tuin.
Jan

Onderwerp gesloten