Wat vreet mijn rozen op?
#1
za, 19/09/2015 - 14:41
Wat vreet mijn rozen op?
Sinds half mei ben ik in gevecht met een onbekende plaag. In het begin werd het blad van mijn rozen aangevreten met grote, halfronde gaten vanaf de zijkant van het blad. Sommige gaten waren zo groot dat 1 (halfrond) gat 5 tot 6 centimeter groot was. Alle gaten waren perfect glad afgewerkt, alsof het met een schaar of Stanley mes was gebeurd. (sorry, ik heb daar destijds geen foto's van gemaakt) Een eerste zoektocht op internet leidde destijds tot verdenking van taxuskevers, waarvan ik er ook twee (en niet meer) vond. Ik heb daarop aaltjes ingezet en volgens de beschrijving de grond eerst uitgebreid bevochtigd en dit de daarop volgende weken ook zo gehouden. Dit heeft ongeveer 6 weken resultaat gehad, waarna er weer kleine sporen van vraat kwamen. Sinds vorige week is de situatie echter anders, de vraat bestaat uit diverse kleine gaten die willekeurig in de bladen zitten. De rozen hebben nog steeds de voorkeur, maar de vraat zit nu ook in de Jasminum, de Philadelphum en een soort sierbes waar ik de naam van vergeten ben. Met deze planten zijn ze echter nog genadig, een kleine rozenstruik eten ze binnen 4 dagen kaal. Ik heb de grond gecontroleerd maar kan geen larven vinden. Ook 's avonds aan de struiken schudden met lakens er onder leidt niet tot een ontdekking van kevers.
Wie kan mij hierbij helpen? Foto's van de nieuwe vraat en de kale rozenstruik hieronder
De kale struik
De vraat
De grote, gladde, halfronde gaten zijn waarschijnlijk gemaakt door de behangersbij. Niet schadelijk, alleen maar leuk en interessant. De gaatjes die ik nu zie zijn of door kleine rupsjes of door lapsnuitkevertjes veroorzaakt. Zo te zien niet door de gegroefde lapsnuitkever(Taxuskever). Ik zou er nu niets meer aan doen. Volgend jaar de roos maar eens goed verwennen met wat mest en hopen dat het een groeizaam jaar gaat worden.
Dankjewel voor je antwoord Peter. Die behangersbij ga ik eens opzoeken. Het deed mij een beetje denken aan iets wat ik ooit eens gezien had over bladsnijmieren o.i.d. die de bladeren mee naar hun nest namen als voeding of bouwmateriaal ofzo. Die bij is misschien niet schadelijk, maar wel drukbezet..... Er bestaat dus een verschil tussen de gewone en de gegroefde lapsnuitkever? Ik zal van het voorjaar maar weer beginnen met aaltjes etc en ondertussen weer goed bemesten/