water overlast

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/12/2008 - 23:01
indiaan

water overlast

Goedendag
Sinds kort hebben wij een tuin waar wij dus ook een probleem hebben.
zodra het maar ff regent staat het vol met water (veel water).
Heeft er iemand een idee hoe we dit kunnen oplossen.
Wij zelf zitten te denken om een groot gat te graven en er flink wat grind in te storten en weer af te dekken met een laag aarde met daarop weer gewoon gras.
En eventueel de gehele tuin wat op te hogen maar dat zou niet meer dan 10 cm. kunnen zijn.
Zou dit een oplossing kunnen zijn of heeft er iemand een beter idee.

Alvast bedankt.

Leo

do, 04/12/2008 - 23:42
tuinprins

Je moet eerst nagaan wat de oorzaak is van de het feit dat er wateroverlast is. Bij nieuwbouwhuizen zie je vaak dat er een dunne laag goede grond wordt gestort over de oude grond ter egalisatie etc. Over die oude laag zijn tijdens de bouw regelmatig zware machines gereden die de structuur van de grond volledig hebben verpest. Je denkt dat de tuingrond goed is maar dat is slechts schijn. Onder die goede grond zit een laag die geen of weinig water doorlaat en als het even wat meer regent zie je het gevolg.

Je kunt ook een natuurlijke storende laag grond in de tuin hebben. Dit heeft te maken met de wijze waarop de grond zich op een betreffende plek in het verleden heeft gevormd.

Nog een andere mogelijkheid is dat de waterafvoer via sloten is veranderd of dat de grondwaterspiegel om wat voor reden dan ook is gestegen.

Om te kijken of er een storende laag in de tuin aanwezig is moet je een schop ter hand nemen en op diverse plekken in de tuin een gat graven. Op de zelfde manier kan je er achter komen of de oude, dichtgereden laag de oorzaak is.

Mocht een storende laag (natuurlijk of door menselijk handelen ontstaan)de oorzaak zijn dan kun je dit het beste oplossen door een minikraantje te laten komen die de grond omzet zodat het water echt de bodem in kan trekken. Zijn het maar kleine plekken die wateroverlast hebben dan met een grondboor een aantal gaten maken en deze vullen met grind.

Tot slot: mocht je op kleigrond zitten dan is het slecht wegtrekken van water in deze tijd van het jaar geen onbekend verschijnsel.

Gegroet, de tuinprins

vr, 05/12/2008 - 21:45
indiaan

Bedankt voor je reactie.

Ik denk inderdaad dat het door bouwmachines komt.
Zodra de grond wat droger is zal ik is wat gaten gaan scheppen.

Gr. leo

zo, 28/12/2008 - 00:06
bomensnoeier

als het echt nat blijft kunt u altijd nog drainage aanleggen

ook als er geen sloot in de buurt is,is alleen dan een put nodig en dompelpomp

zo, 18/01/2009 - 19:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben hetzelfde probleem tijdens overvloedige regenval en hebben van de nood een deugd gemaakt door een slingerende greppel van 40 cm diep te graven tot aan een harde droge kleilaag en met de vrijkomende grond de omgeving gelijkmatig te verhogen. In de greppel is een laag tuinturf aangebracht en zijn vochtminnende en moerasplanten geplant zoals een moerascypres (Taxodiuminfo-icon nutans) en varens.Het overtollige water verzameld hier en kan dan geleidelijk wegzakken. Een met grind of gravel gevuld boorgat tot een beter drainerende grondlaag is ook een mogelijkheid, maar dat is hier geen optie vanwege de dikte van de kleilaag. Na een paar jaar neemt de overlast af omdat de grondstructuur verbetert door de activiteit van regenwormen. Die zijn dol op afgestorven plantenresten, dus gedijen ze het beste in een niet al te netjes onderhouden tuin.

Onderwerp gesloten