Wie is de taxuskever kwijtgeraakt na verhuizing?

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/04/2015 - 12:14
Henk de tuinman

Wie is de taxuskever kwijtgeraakt na verhuizing?

Ik woonde voorheen op een appartement en had veel potten op het balkon. In deze potten had ik veel taxuskevers. Toen ik ging verhuizen naar een huis met tuin, heb ik nagenoeg alle planten achtergelaten om zo van de taxuskever af te komen. Alleen een paar planten heb ik meegenomen. Deze heb ik bijna geheel afgesnoeid, de wortels heb ik gesnoeid en zeer intensief uitgespoeld, tot er geen grond meer tussen zat. Al mijn gereedschap en potten heb ik afgewassen. Het moment van verhuizing was half juli.

Je raadt het misschien al, in mijn nieuwe tuin heb ik toch weer de taxuskever geconstateerd. Ik weet niet of hij er al was of dat ik hem toch zelf heb meegenomen (mijn tuin was kaal toen ik er kwam).
Mijn vraag is nu: heeft iemand anders misschien ook ervaring met het wel of niet kwijtraken van de taxuskever na een verhuizing? Is er een kans (zo ja, hoe?) of is het bijna onmogelijk? Ik ga binnenkort namelijk weer verhuizen en weet niet wat ik moet doen. Ik wil niet weer voor niets alles achterlaten.

wo, 22/04/2015 - 13:17
birdwatcher

Taxuskever is een algemene soort, ze komen in iedere tuin voor.
Schade geven ze bijna alleen in potten omdat daar geen natuurlijke vijanden voorkomen.Je hebt idd alles voor niets achtergelaten

do, 23/04/2015 - 01:39
Azur

Wat zijn dan de natuurlijke vijanden van de Taxuskever? Niet zijnde de aaltjes die
uitsluitend de larven parasiteren?

do, 23/04/2015 - 07:56
tuinprins

De taxuskever zit in heel West Europa dus door te verhuizen binnen Nederland raak je dat beestje niet kwijt.

De taxuskever heeft weinig natuurlijke vijanden. De kever is hoofdzakelijk 's nachts actief en kruipt overdag weg. Misschien dat egels ze wel eens eten.

In het verleden heeft een klein aantal kwekers de kevers met kippen bestreden. Kippen krabben namelijk bladeren en zand met hun poten weg op zoek naar voedsel en zo vingen ze ook wel eens een taxuskever.

Gegroet, de tuinprins

do, 23/04/2015 - 10:57
birdwatcher

Een taxuskever heeft evenveel natuurlijke vijanden als ieder ander insect,
als dat niet zo was zouden deze beestjes in iedere tuin een plaag zijn en niet zoals nu meestal alleen in bloempotten/bakken.

do, 23/04/2015 - 19:42
tuinprins

De taxuskever is in veel tuinen een plaag. Als ik zie hoeveel rhododendrons en laurierkersen de bekende hapjes uit het blad hebben...

Wel is het zo dat planten in de volle grond meestal niet dood gaan aan het geknaag van de larven aan de wortels (bij jonge rhododendrons kan dat wel eens gebeuren en ik heb het ook gezien bij Pachysandrainfo-icon).

Welke natuurlijke vijanden heeft de taxuskever volgens jou dan?

Gegroet, de tuinprins

vr, 24/04/2015 - 00:34
Azur

Ik ben het met de tuinprins eens, vorig seizoen hebben naast de Kamperfoelie, de
Framboos, de Kiwi, ook de rozen, Kiwibes, Viburnuminfo-icon etc. het zwaar te verduren gehad
vanwege de Taxuskever. Geen direct natuurlijke vijanden behoudens de mens en de
aaltjes. Een voortdurende plaag in potten en volle grond. Zeer taaie rakkers die kevers, dat
doen ze dus goed. Ook bestrijdingsmiddelen zijn ver te zoeken, zou je dat uberhaubt al
willen inzetten. Een van onze oplossingen is circa 3 cm onder het oppervlak in potten een
kunststof worteldoek aanbrengen, daar gaan ze niet doorheen, waardoor de wortels niet
opgegeten worden als er toch eieren in de pot gelegd zijn.

di, 05/05/2015 - 18:42
Henk de tuinman

Dank voor jullie antwoorden! Ik vraag mij al een tijd af hoe 'gangbaar' de taxuskever eigenlijk is. Komt hij inderdaad zo ongeveer in iedere tuin voor, zoals Birdwatcher schrijft? Een jaar of vier,vijf geleden sprak ik een professionele tuinman die toen zei dat dat niet het geval was. Maar misschien is het inmiddels veranderd?

Ik ben nu altijd huiverig als ik iemand een mooie plant uit mijn tuin wil geven, omdat ik diegene niet wil opzadelen met een taxuskever probleem dat hij daarvoor misschien nog niet had. Het zou voor mij een opluchting zijn als hij nagenoeg overal is. Dan moeten we er gewoon mee leven, net als met slakken, luizen enz. De smikkelhapjes in de bladeren vind ik niet zo erg, zolang de planten niet stuk voor stuk dood gegeten worden door de larven zoals op mijn balkon gebeurde. Vorig jaar in de volle grond heb ik geen problemen gehad.

Ik kan op internet niets vinden over de verspreiding van het beestje. Ik ben benieuwd naar meer meningen/ervaringen hierover en misschien heeft iemand nog een interessante link?

wo, 06/05/2015 - 16:47
do, 07/05/2015 - 18:59
Mosmanneke

In mijn tuin heb ik er nog nooit een gezien!

vr, 08/05/2015 - 13:24
Henk de tuinman

Dat is interessant om te weten Mosmanneke. Ik vermoed dat hij wel over geheel Nederland verspreid zit, maar dat er lokaal nog plekken zijn waar hij nog niet is.

Over een paar weken pak ik mijn spullen in en verhuis ik. Naar aanleiding van de vorige reacties had ik besloten geen moeite meer te doen en gewoon de planten mee te nemen die ik mee wil nemen. Nu begin ik toch weer een beetje te twijfelen. Maar ik heb ook een berg zaaigoed (groenten en bloemen) die ik al maandenlang aan het vertroetelen ben en die nu buiten staat en deels verpot is met grond uit de tuin. Ik wil dat niet allemaal achterlaten.

Als er nog meer mensen zijn die iets weten over de lokale spreiding van de taxuskever dan hoor ik het graag! En wat zouden jullie doen als je hem in je tuin hebt en je gaat verhuizen?

vr, 08/05/2015 - 15:09
birdwatcher

Ik heb hem in de tuin en doe daar niets aan,een paar hapjes uit bladeren,maakt mij niet uit.
Zouden meer mensen moeten doen wordt tuinieren een stuk relaxter van, zoals sommigen in de stress schieten bij ieder beschadigd blaadje onbegrijpelijk.
En dan gelijk planten gaan weggooien of nog erger gelijk naar de gifmenger lopen.

vr, 08/05/2015 - 15:41
Ineke*

citaat van Henktuinman:
Vorig jaar in de volle grond heb ik geen problemen gehad, dus........

*Misschien ben je wel te schoon op alles, een mol die zoekt ook het mooiste grasveldje uit om.......

za, 09/05/2015 - 15:03
Henk de tuinman

Goed om te horen dat het dus ook uit zichzelf in evenwicht kan blijven met de taxuskever! Ik heb het beestje nog maar 1 jaar in de tuin gehad, dus daar kan ik nog niet echt conclusies uit trekken.

Ik houd zelf van 'natuurlijk tuinieren'. Het is bij mij dus een 'rommeltje' met overal mulch, dode takken en plantenresten. Ik hoop door een zo natuurlijk mogelijke omgeving met veel plantenresten en bloemen en dergelijke een grote diversiteit van insecten en beestjes (ook vogels, egels ed) aan te trekken die elkaar in evenwicht houden.

Zijn er meer mensen die vredig samenleven met de taxuskever? Zo ja, wat voor tuin heb je/wat is je manier van tuinieren?

za, 09/05/2015 - 15:42
Mosmanneke

Zo te horen heb je een tuin naar mijn hart.

wo, 20/05/2015 - 20:19
Henk de tuinman

Jullie reacties hebben mij geholpen de knoop door te hakken en mijn huidige planten en struiken naar hartelust uit te graven en mee te nemen. De taxuskever komt zo veelvuldig voor, dat, al zou je hem tijdelijk kwijtraken, de kans groot is dat je hem toch weer terugkrijgt.
Ik ben nog steeds benieuwd naar ervaringen van anderen die zonder veel problemen de taxuskever in de tuin hebben(in de volle grond, dus niet in potten). Bij de een lijkt het een plaag te zijn en bij de ander valt het reuze mee. Ik zou graag meer inzicht krijgen in waar dat allemaal aan kan liggen.

wo, 20/05/2015 - 21:00
Mosmanneke

Kijk ook eens naar de discussie op: https://tinyurl.com/yybnepzl

do, 21/05/2015 - 12:15
Henk de tuinman

Interessante discussie, thanks!

vr, 22/05/2015 - 00:26
Artemis

Al vele jaren geplaagd door de gegroefde lapsnuitkever. Zowel in ons vorig stadstuintje als het huidige. Ook slakjes toeven graag in onze border. Het enige wat hier gebruikt wordt is een harde waterstraal om stengels van bladluizen te ontdoen, al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik nu water gebruik waarin ik het groen van tomaten heb gekookt. Voorlopig valt de schade van de taxuskever mee, maar dat is waarschijnlijk aan het koelere weer te danken. Wel heel wat larven te vinden in de potten. Mocht het zaakje exploderen als het warmer wordt, ga ik toch het advies opvolgen om kranten te leggen en aan de planten te schudden om de kevers op te vangen.

zo, 31/05/2015 - 06:26
Violetta

Azur suggereerde: 22-04-2015 Wat zijn dan de natuurlijke vijanden van de Taxuskever? Niet zijnde de aaltjes die uitsluitend de larven parasiteren?
Maar, pas op, de aaltjes hebben geen vijanden.
Regenwormen worden geparasiteerd door algen (protozoa), Platyhelminthes en aaltjes https://tinyurl.com/y3asq3xb
Betere oplossing: Tegen engerlingen en emelten - Bayer CropScience http://www.bayercropscience.nl/BAYER/CropScience/BCS_NL.nsf/id/2471DBC67C5BD6E1C1257742007BDAE7/$file/folder%20MERIT%20TURF.pdf

zo, 31/05/2015 - 11:59
Mosmanneke

Toe maar, gooi er maar een dosis vergif tegenaan! Het middel dat je noemt is o.a. giftig voor alle in het water levende organismen. Wie wil dat nu in zijn tuin hebben?

zo, 31/05/2015 - 14:10
tuinprins

Volgens mij vergeet Violetta dat er duizenden soorten aaltjes bestaan. Parasiteert het aaltje dat specifiek wordt ingezet tegen de larven van de taxuskever ook op regenwormen? Heb jij een wetenschappelijke publicatie waarin wordt aangetoond dat het aaltje Heterorhabditis bacteriophora regenwormen infecteerd? Lijkt mij niet want dit aaltje is een insectparasitair aaltje en heeft niets van doen met regenwormen. Ik zelf gebruik die aaltjes al jaren en mijn grond zit vol met regenwormen. Over het feit dat dit aaltje geen vijanden heeft: als dit specifieke aaltje geen gastheer kan vinden dan sterft het. Daarom moet je die aaltjes ook ieder jaar toepassen. Ik zou willen dat ze permanent in mijn grond zaten want dan hoefde ik ze niet ieder jaar te kopen en in te zetten.
Die link naar Bayer gaat over een middel dat imidacloprid bevat. En waar kennen we dit goedje ook al weer van ....?
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten