Catalpa snoeien of niet ?
#1
za, 12/11/2011 - 18:14
Catalpa snoeien of niet ?
We hebben in het voorjaar een nieuwe bolcatalpa geplaatst.
Die bleef aanvankelijk helemaal kaal.We wilden hem al rooien omdat we dachten dat hij niet aangeslagen was.
In september (!) begon hij blaadjes te krijgen.
Niet over de hele lengte van de aanvankelijk kale takken, maar alleen op de onderste helften van de takken.
Het ziet er heel maf uit. Een soort Willem Duys-kapsel.
Uit de bladerkroon steken kale sprieten.
Moet/kan ik die snoeien of niet ?
Bedankt vast voor een antwoord,
Janneke
https://tinyurl.com/y4vprhgp
Ik zou toch maar eens de plantdiepte controleren. Catalpa komt laat in blad, maar september is abnormaal;-) Het zou me niet verbazen dat de bovenste wortels meer dan 5 cm onder de grond zitten. Dat zou de reden kunnen zijn waarom de boom zo laat in blad komt/ zo slecht aanslaat.
Snoeien in het voorjaar.
Da's de fout die veel mensen maken : bomen en struiken te diep planten.
Ik heb ooit meegemaakt dat bomen 30 cm te diep waren geplant. Toen ik vroeg waarom ze dat gedaan hadden was het antwoord : dan waaien ze niet om.
Echt gebeurd hoor.
Nogmaals : beter 10 cm te ondiep dan 1 te diep.
Oeps. Dat zou inderdaad wel eens het geval kunnen zijn.
Wat nu ? Het boompje uitgraven en ondieper terugzetten ?
Zo ja, kan ik dat het beste in het najaar of in het vroege voorjaar doen ?
Of het maar zo laten en er het beste van hopen ?
Janneke
https://tinyurl.com/y4vprhgp
Zodra het blad van de boom is.
PS
Een link naar je site komt wat onzinnig over !
Zijn we hier niet zo voor.
Raar maar waar. Jaren geleden, toen ik nog veel onwetender was dan nu, heb ik de grond aan gehoogd naast mijn huis. Daar stond een Fraxinus van zo een vier meter hoog.Daar ik hem niet wou verplanten heb ik de grond rond zijn stam mee aangehoogd. Minstens één meter. Wel, hij heeft er niet onder geleden.
Drie jaar terug heb ik hem omgezaagd omdat hij zo groot geworden was dat ik in volle dag het licht moest aan doen in de keuken.
Komt dat misschien omdat Fraxinus een pinwortel heeft?
sophora
Hmm.. dat wordt dus spitten. Ik las inderdaad na wat google-werk dat een te diep aangeplante
boom na 2 a 3 jaar het loodje kan leggen.
Heel erg bedankt voor de tip. Ik had zelf nooit bedacht dat het zou kunnen komen door te diepe
aanplant.
Wat die Fraxinus betreft het volgende:
Het belang van die penwortel mag je niet overschatten. In de praktijk heeft die vooral een functie in de eerste jaren, waarbij die heel snel gaat vertakken. Het gebeurt zelden dat die meer dan een meter diep gaat. Dat is echt niet een soort van ondergrondse stam die het wortelgestel heel diep onder de grond laat groeien.
Het wortelgestel van een boom heeft drie functies: stabiliteit, opslag van reserves en opname van water, mineralen en zuurstof.
Voor de stabiliteit maakt de boom dikke wortels aan die zich in de breedte gaan vertakken en die ook de diepte in kunnen gaan.
De opname van water gebeurt gedeeltelijk met oppervlakkige wortels (regenwater) en gedeeltelijk met diepere wortels (grondwater) op voorwaarde dat het grondwater bereikbaar is.
De opname van mineralen en zuurstof gebeurt met kleine wortels vlak onder het maaiveld. (De aanvoer van mineralen bij bomen gebeurt hoofdzakelijk door de vertering van blad aan en net onder de oppervlakte.)
Als de grond opgehoogd wordt kun je verwachten dat de aanvoer van zuurstof ernstig bemoeilijkt wordt. Maar als je weinig ophoogt, of als je voorziet dat de boom nog voldoende zuurstof aan zijn wortels krijgt, dan kan heeft de boom weinig of geen last van het ophogen.
Ik vermoed dus dat je bij die es aangevuld hebt met vrij lichte, zanderige grond, en dat die grond in eerste instantie vrij langzaam heeft kunnen aanzakken waardoor de boom de tijd heeft gekregen om nieuwe wortels te vormen in de opgehoogde grond voor hij in de problemen is geraakt door zuurstofgebrek.
Wipe
Geen zandgrond. Ik zit hier met zware kleigrond. Vraag me niet hoe hij het gered heeft Maar hij heeft er echt niet onder geleden.Uitzonderingen zijn er overal en ik zal wel twee keer nadenken voor ik nog zo een domme toeren uithaal.
sophora
Sophoras, ophogen hoeft niet altijd een probleem te zijn. Je hebt waarschijnlijk alleen nabij de stam of in ieder geval niet tot aan de fijne wortels in de kluitrand opgehoogd. In alle andere gevallen zou een dergelijke ophoging 100% verlies van de boom betekenen.
Wipe, wortels nemen geen zuurstof op maar functioneren alleen onder voldoende zuurstofrijke omstandigheden, uitzonderingen daargelaten.
De opname van water en mineralen gebeurt niet (nauwelijks) met maar via de kleine wortels. Via omdat water en voedingselementen via het bodemleven, zeker bij Fraxinus, worden opgenomen. De hoeveelheid die direct via wortels wordt opgenomen is te verwaarlozen.
En dat is ook de reden waarom ophogen zo slecht is. Niet omdat de wortels zo kwetsbaar zijn (wortels groeien immers op 'alle' diepten) maar omdat het bodemleven zo kwetsbaar is. En dat zit alleen aan de fijne wortels en wortelpunten. En daarmee is functie 4 aangetoond van de wortels: het doorgeven van door fotosynthese gemaakte suikers aan het bodemleven (tot wel 70% van de totale energieproductie) zodat het bodemleven (mychorriza's) hun mooie werk kunnen blijven doen. Een klein deel wordt dus maar gebruikt voor eigen groei of voedselopslag.
Het gaat dus ook niet om wortels die in de nieuwe grond ontwikkelen (wat natuurlijk wel gebeurt) maar in hoeverre bodemleven voldoende aanwezig is om snel de plek in te nemen van de soorten bodemleven. Soorten die dus met minder zuurstof genoegen nemen. Nieuwe wortels in de opgehoogde lagen gaan dan weer relaties aan met wortels die meer zuurstof nodig hebben. Maar meestal lukt dat niet omdat de boom in korte tijd wordt uitgeput en zowel het bodemleven als de wortels door zuurstofgebrek sterven bij grote ophogingen.
Dat is voor mijn verstand wel een heel ingewikkelde uitleg.
Hier zitten knappe koppen.
Maar ik heb wel degelijk over heel de oppervlakte verhoogd.
Laat me zeggen, wonderen zijn de wereld niet uit.
Tekening bij.Die boom stond achter een muur die ik weggedaan heb
sophora