treurwilg snoeien
#1
do, 26/04/2012 - 16:20
treurwilg snoeien
Hallo allemaal, we hebben een huis gekocht met een treurwilgje in de voortuin. Ik heb al een vraag gesteld over luis erin elders op deze website, maar nu nog een snoeivraag. Ik ben aan het zoeken wat de beste manier van snoeien is. De kroon is erg vertakt en verwaarloosd. Een deel oude uitlopers heb ik deze week gesnoeid, want de takken hingen op de grond. Ik ben een beetje huiverig om hem nu nog helemaal kort te snoeien omdat het natuurlijk al laat in het voorjaar is, volgens veel websites dan. Maar de kroon is erg verwilderd en omdat deze treurwilg lang verweven is geweest met een tweede zelfde wilgje (dat helaas dood is) zitten er rare uitlopers aan die recht opzij steken. ik zou dus eigenlijk echt tot een paar cm van de stam moeten snoeien, boven de ent uiteraard, om het verwilderde effect weg te krijgen. Wat denken jullie, kan ik dit nog wagen?
en krijg ik dan nog uitlopers dit jaar of zit ik dan het hele jaar tegen een kale treurwilg aan te kijken?
Alvast bedankt. Groeten Esther
Eigenlijk snoeien wanneer de boom kaal is. Plaats anders een foto.
Ik zou wachten tot het boompje volop in blad staat. Je kan dan eerst alle dode takken volledig wegknippen. En als je dat wil kan je dan alle wild uitgroeien de takken helemaal wegknippen. Als je niet meer dan 20 % van de levende takken wegknipt zou dat geen noemenswaardige problemen mogen opleveren.
Volgende winter kun je de boom dan helemaal kaal knippen als je dat nog nodig moest vinden.
Zo een wilg verdraagt wel wat. Verleden jaar gesnoeid in juli en is al goed terug uit aan het lopen.
sophora
Zucht.....gelukkig wordt volgens mij hier een ander treurwilgJE bedoeld, want er wordt gesproken over een ent. Waarschijnlijk zo'n Kilmarnock, maar een foto zal hier wat meer duidelijkheid over kunnen geven.
Treurig gezicht zo'n vern##kte boom. Waarom zijn er zo veel mensen die in hun kop hebben dat ze treurwilgen en platanen altijd maar moeten knotten. Verkeerde keuze op de verkeerde plek. Nu dus een kostbaar of intensieve snoeiklus en je bent de rest van de tijd dat je de boom laat staan verzekerd van heel veel extra onderhoud of als je dat achterwege laat, heel veel breuk van takken wat begint over een paar jaar.
Niet te veel kritiek. Die wilg stond daar al dertig jaar mooi te wezen.
Met de storm van verleden jaar waren heel veel takken afgebroken en niet alleen van de wilg ook andere bomen waren erg toegetakeld. Vermits er toch moest in gesnoeid worden heb ik hem een verjongingskeur laten geven. Hij kan nu weer enkele jaren verder.
sophora
Dennis heeft gelijk dat ik waarschijnlijk een Kilmarnock heb, was handig geweest als ik dat even vermeld had :).Bij deze een paar foto's.
Bij de eerste foto zie je wel dat hij rare uitsteeksels heeft.
Hieronder een totaal foto.
Als ik op internet zoek krijg ik nogal wat wisselende antwoorden. De een zegt snoeien direkt na de bloei, de ander in het najaar en weer anderen zeggen dat het niet uitmaakt omdat geen enkele salix snel kapot gaat aan snoeien.
@ Sophoras. Dat de boom bijgewerkt moest worden na die storm wil ik best begrijpen, maar wat je hier omschrijft als een verjongingskuur is een aanfluiting van wat boomverzorging zou moeten zijn.
Bomen worden er niet jonger op omdat alle takken inge
Vandaar dus ook mijn vraag Wipe. Dus ik kan hem beter nu zo laten en dan volgend jaar begin april direkt na de bloei alleen de vreemde uitsteeksels en de oudere takken weghalen, is dat wat ik uit je woorden op mag maken?
Men moet al heel zotte kuren uithalen om een treurwilg kapot te krijgen.Zelfs drastisch snoeien zal geen takken doen rotten. Een knotwilg wordt toch ook geknot.Ik spreek dus niet over andere bomen.
Wilg is zo sterk dat ik het haksel dat ik op een hoop gesmeten heb regelmatig moet keren omdat uit elk stukje wilg een nieuwe scheut komt.
Laat het dramatiseren dus maar achterwegen
sophora
Een knotwilg die rot ook, vaak tot aan de grond aan toe.
Ga maar bij een stel knotwilgen kijken.
Alleen de jonge hebben er nog geen last van.
Sophora je slaat deze keer de plank mis.
De plank niet. Misschien de bal!
sophora
Een knotwilg die van jongs af aan geknot wordt en daarna ook regelmatig, die rotten niet in. Dan heb je het over stelselmatig onderhoud. Maar op latere leeftijd een wilg knotten waarbij dus dikke takken verwijderd worden is vragen om problemen. Sophora, je doet maar met de informatie wat je wilt. Je zou je er voor open kunnen stellen en zeggen, goh, zo had ik het nog niet bekeken. Doet mij erg veel denken aan die botte aannemers die overal maar te pas en te onpas wortels doorhakken of kapot graven en zeggen, och daar kunnen ze prima tegen. Maar als taxateur kan ik je vertellen dat als iemand zo mijn boom zou aanpakken, hij een flinke schadecalaim aan zijn broek krijgt.
Was voor mij 15 jaar geleden ook nieuw. Ik heb groene vingers, maar zaagde ook wel eens een wortel door of zaagde een dikke tak af zonder stil te staan bij de gevolgen omdat ik die simpelweg niet kon overzien. Problemen ontstaan pas na vele jaren. Gelukkig verdien ik daar nu ruimschoots mijn brood mee met situaties waarin mensen dergelijke ingrepen hebben uitgevoerd en die nu tot problemen hebben geleid. Dus ga zo door zou ik zeggen;)
Dennis, als jij er je brood mee verdient om de schade in te schatten kun jij me vast wel raad geven wat ik nou met mijn Kilmarnock moet? Want er komt veel reactie over de grote wilg van Sophora maar ik mis nog een duidelijk antwoord! En aangezien het eindelijk weer beter weer wordt komende week wil ik het dan toch wel graag afronden als ik nog iets moet/mag/kan doen. Bij voorbaat dank!
Het beste kan je dat ter plekke beoordelen. Maar als je nu alle takken die ik op je foto groen zie opkleuren nou terug snoeit tot op 2 of 3 cm. Dan ben je al een heel eind. Ik bedoel dan alle takken op de ent . Alle takken die op of onderaan de stam zijn uitgelopen snoei je helemaal weg, glad tot bijna op de stam. Succes.
En ja, ga gewoon je gang. De boom zal gewoon uitlopen en dit jaar weer een leuke pruik geven, die volgend voorjaar weer de katjes geeft. Maar hoe langer je wacht, hoe geringer de hergroei.
Mijnheer de taxateur.
Ik heb geen knotwilgen.
Het enige wat ik hier beweerd heb is dat een treurwilg moeilijk kapot te krijgen is.
Ik heb de reden opgegeven waarom hij gesnoeid is. Hij was zwaar beschadigd door de storm en ik wou hem niet kwijt. Daarom moest er flink ingegrepen worden. Maar daarom vergelijken met die dwaze aannemers vind ik wat ver gezocht.
Ik heb zo een 600 soorten heesters en bomen, ben al jaren lid van de Dendrologische vereniging en weet absoluut wat ik doe.
Einde commentaar.
sophora
Dank je wel Dennis, ik ga er waarschijnlijk maandag mee aan de slag aangezien het morgen nog baggerweer lijkt te zijn.
Sophora (of moet ik Styphnolobium zeggen?), als je echt zou weten wat je doet zou je begrijpen dat dit geen goede werkwijze is.
Je kan dan wel veel soorten kennen, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook begrijpt hoe een boom reageert op beschadigingen. Wat dat betreft kan je echt nog een en ander bijleren.
....Sophora zei meneer tegen me.....