Windschade Robinia
#1
ma, 20/09/2010 - 18:40
Windschade Robinia
Deze Robinia pseudoacacia 'Casque Rouge' is als gevolg van de harde wind zijn kruin kwijt. Ik heb allereerst de uitgescheurde kroon verwijderd. Hoe nu verder te handelen? De stam inkorten tot onder de beschadigingen en afwachten of de boom zich hersteld en er weer een redelijke kroon kan
worden ontwikkeld? Of de boom vervangen door een minder kwetsbare soort? Ik weet uit ervaring met de variant 'Frisia', dat Robinia's vrij makkelijk een nieuwe kroon kunnen vormen, maar het is de vraag of dit probleem zich dan op termijn niet herhaald. Wellicht had ik de sterkuitgelopen takken
beter bijtijds ingekort om de druk op de nog tamelijk dunne takken te verminderen. Door deze ongewilde decapitatie, zal de boom waarschijnlijk des te harder weer uitgroeien en zal dan vaker moeten worden gesnoeid.
Draco
De geelbladige 'Frisia' ging zelfs helemaal plat door de combinatie van excessieve neerslag en wind. De doorweekte klei bood geen enkel houvast meer. Ik heb deze boom na een noodsnoei overeind gehesen en stevig met boompalen verankert. Ook Rob. pseudoacacia 'Myrtifolia' lag plat in de vijver, maar staat inmiddels ook weer overeind.
Draco
Hij is toch niet zo kwetsbaar als je denkt. Ik zie op de foto dat de kruin is afgebroken omdat het gaat om een plakokselverbinding. Ik zie er zelfs twee boven elkaar! Dergelijke v-vormige verbindingen zijn erg zwak omdat de tak dan niet op de normale manier aan de stam vastzit. Ik probeer het in jipenjanneketaal, ik hoop dat het lukt. Je kunt dergelijke takken maar beter in een vroeg stadium uit je boom snoeien zodat er geen energie in wordt gestoken. En ja, helaas maken alle robinia's gemakkelijk dergelijke takken aan. Je kunt dus proberen een nieuwe kroon te ontwikkelen. Dat zal uiteindelijk best lukken, maar dat kost je wel wat geduld.
PS op klei groeien robinia's eigenlijk veel te hard en wordt de kans op dergelijke takken ook nog eens een stuk groter. Robinia's horen thuis op relatief schrale zandgrond. Zij zorgen met behulp van stikstofknolletjes voor voldoende aanvoer van stikstof op dergelijke gronden.
voor wind zijn ze zeer gevoelig en zeker als ze in grond staan die rijk is aan voedingsstoffen. terug snoeien zal je inderdaad vaak moeten doen. Ik heb er ook in de tuin gehad en heb ze vervangen door Catalpa maar die maakt dan een wortelgestel dat zeer oppervlakkig is maar de boom op zich is mooier.Als ik zie hoe de tak is uitgescheurd heb ik een vermoeden dat het een tijdje zal duren voor de boom terug deftig in model zal zijn. ik heb hetzelfde voorgehad en hij maakte maar een degelijke kruin op één kant de andere kant stond altijd veel dunner in takken.
Ik heb een zwak voor dit type bomen met samengesteld blad (waar heb ik op plantengebied overigens geen zwak voor), maar het is me tot nu toe niet gelukt om een stabiele boom te kweken. Bij de vorige woning had ik 25 jaar lang een Frisia. De ellende begon al toen een kat de jonge stam als krabpaal had gebruikt. De geïnfecteerde wond die ontstond is jaren voort blijven woekeren. Het herstelvermogen van deze soort is echter fenomenaal. Toen ik na 10 jaar de boom moest toppen vanwege de teruglopende vitaliteit van de kroon, ontwikkelde zich vervolgens een compleet nieuwe kroon uit de resterende stam. Ik denk er nu ook over om deze boomstomp eventueel te vervangen door een Trachycarpus, die nu nog in een kuip staat, maar eigenlijk verpot zou moeten worden. In de volle grond is deze allicht beter af (lokatie ZO, aan de NO zijde afgeschermd door een 3 m hoge Laurocerasus haag).
Bedankt voor de informatie en adviezen,
p.s. 'deftig' klinkt wel chique (Vlaams voor 'net' neem ik aan).
Groet,
Draco