Apenboom, apentreiter, apenpuzzel, slangenden
#1
zo, 31/05/2020 - 11:54
Apenboom, apentreiter, apenpuzzel, slangenden
In onze tuin staat een apentreiter, (araucaria araucana) die er al stond toen we het huis 20 jaar geleden kochten. Intussen is hij 10 meter hoog en staat hij eigenlijk gigantisch in de weg, vooral voor de moestuin (schaduw). We willen niet zomaar een boom kappen, dus vroeg ik me af wat de ecologische waarde is van zo'n apentreiter. En is het een nuttige boom of eerder schadelijk qua opslorpen van grondwater? Maw, is het goed/slecht deze te kappen? Het liefst had ik hem zien verplaatst worden naar een groot park ofzo, maar lijkt me net iets teveel gevraagd :-) .
Persoonlijk vind ik de exotische uitstraling van de boom niet zomaar passen in een oer-Hollands landschap, afgezien van het feit, dat ik totaal niet weet waar je woont. Wel leuk in een exotische tuin, zonder dat het een storend element wordt voor de omgeving.
GreenConnection, wij wonen in België, maar dat maakt wat dit betreft geen verschil met Nederland. Ik ben het eens met jou dat hij hier niet past/thuishoort. De boom stond er nu eenmaal toen we de grond kochten. De vraag was of het ecologisch gezien goed/slecht is om de boom te kappen...
Iedere boom die je kapt is slecht ecologisch gezien, tenzij je weer een andere boom herplant.
Wat opslorpen van grondwater betreft is het verhaal iets complexer dan dat. Bomen nemen water op. Maar bomen geven ook schaduw. Schaduw helpt tegen uitdroging van de bodem. Afgevallen blad dat blijft liggen houdt de bodem ook vochtiger.
Maar zonder de verdamping van bomen, zou regens pakweg niet veder dan 600 km van de kust vallen. het is omdat bomen water verdampen, en dus meer water in de lucht brengen, dat regens veel dieper het bineneland in kunnen trekken.