Berken vervangen door ...???
#1
do, 06/10/2016 - 22:09
Berken vervangen door ...???
Achter in onze tuin staan drie forse berken, omtrek stammen op 1 meter hoogte ongeveer 160 cm. Naar onze mening worden deze bomen te hoog. Als je ze vanuit het huis ziet staan, vormen ze een mooie achtergrond voor de tuin, maar bij elke fikse wind/storm houden we ons hart vast als we ze zien zwiepen, ze onttrekken veel water aan hun omgeving en onderbeplanting kwijnt weg en het bloeisel, zaden en bladeren houden mij het hele jaar door aardig bezig. Wij willen deze berken vervangen door een aantal, vier misschien, nieuwe bomen die naar we hopen beter in een stadstuin passen. Deze bomen zouden aan een aantal eisen moeten voldoen -ze vragen weinig snoei-onderhoud en kunnen hun natuurlijke vorm behouden -volwassen hoogte tot het liefst max. 6-8 meter -groeivorm op stam met een stamhoogte van ongeveer 2 tot 2,5 meter zodat vanuit huis gezien de stammen ongeveer even hoog zijn als de beukhaag, die ongeveer 2,30 meter hoog is. De kruinen steken dan visueel boven de haag uit en schermen de achterliggende loodsen af. (nu kijk je vanuit huis onder de berkenkruinen door wel tegen deze opstallen aan. -Bloei en/of vruchten zouden mooi zijn, maar zijn geen halszaak, wel een voorkeur voor niet te exotische bomen.
We komen zelf niet veel verder dan een sier-appel soort, meidoorn (ziektegevoelig ?), Esdoorn soort (Japanse???) Lijsterbes.
Welke bomen zouden aan te bevelen zijn??
Hierbij een paar foto's ter verduidelijking
foto 2
foto 3
Ter aanvulling: zandgrond in Enschede
Draco, als ik dat soort rigoureuze snoei zie, dan denk ik dat het toch beter was geweest om de boom ineens te kappen en te vervangen door een kleinere boom.
Ik ben het met Draco eens dat het verwijderen van deze berken een hele klus is, vooral als ook de stobben/wortelkluiten uit de grond moet worden gehaald. Als je dit door een bedrijf laat doen (wat wel zo verstandig is gezien het aantal ongelukken met het snoeien van bomen in de afgelopen jaren) dan hangt daar een fors prijskaartje aan.
Qua vervanging ben je redelijk beperkt in de beschikbare soorten. Sierappels hebben goede grond nodig om het optimaal te doen (in de zomer graag niet te droog). Bovendien houden sierappels niet van verharding dus dat is ook iets om rekening mee te houden. Meidoorn vind ik ook niet geschikt voor deze plek. Lijsterbessen zijn gevoelig voor ziektes (vooral schurft).
Japanse esdoorn soorten zijn meer struikvormig van groeiwijze al kun je er op termijn wel een meerstammige boom van maken. Bij de Noorse esdoorn (Acer platanoides) zit je ook met zaden die door de hele tuin kunnen waaien en in het voorjaar massaal kiemen. Is bovendien veel te massief voor die plek.
Al met al een lastig verhaal. Eventueel zou daar een amberboom (bijv. Liquidambar styraciflua Worplesdon) kunnen. Eentje in het midden van dat plantvak is voldoende, 4 lijkt mij een beetje te veel van het goede.
Gegroet, de tuinprins
Misschien moet je overwegen om een soort te kiezen die niet vertrekt van een enkele doorgaande stam, maar eerder een meerstammige struikvorm die je gaandeweg opsnoeit.Dan lijkt Amelanchier lamarckii mij een goede keuze.
Dank voor de reacties. Als we besluiten ze te vervangen, laten we ze weg halen. Daar waag ik mij niet aan, mijn botten zijn me te lief, dat gaat mij boven mijn macht. Het weg laten frezen van het hart van de wortelkluit zal zeker belangrijk zijn, want anders lijkt mij herplant ondoenlijk. De keuze van eventuele herplant is lastig; ik zal ook eens bij een bomenkweker ten rade gaan (en de gemeente; vergunning nodig of meldplicht??)
Wat vergunningen betreft kun je best bij de gemeente info vragen. Dat kan per gemeente verschillen.
Het wordt in ieder geval een vervanging; dat maakt het denk ik meer acceptabel. We denken ook eventueel hier aan: Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' Wordt wel groot maar schijnt goed in toom te houden te zijn, ook 's- winters bladhoudend (als de beuk-haag op de voorgrond) en dekt daardoor de witte achterliggende muur goed af.
Dat is een smaal opgaande zuilvorm. Als je die op een rijtje zet, kan je daar in principe een losse haag van maken. Maar dan wel eentje die dertig meter hoog wordt. Veel onderbegroeiing zal je daar ook niet onder kunnen zetten. En wat dat in toom houden betreft: dat komt neer op jaarlijks in vorm scheren. Op twee, drie meter lijkt me dat realistisch. Als je naar de zes meter wil gaan, wil ik dat wel eens zien hoe je dat op lange termijn denkt aan te pakken.
Daar heb je wel een punt. Het blad houden van de beuk spreekt me aan, 20-30 meter hoog niet. Ze groeien langzaam (schrijven ze), maar toch. Wij denken verder.
Ik vind diverse Acer's ook mooi; deze bijv. Acer platanoides ‘Globosum’ – Bolesdoorn. Zou max. 6 mtr. hoog worden Klopt dat (er wordt nogal wat gelogen op het WWW)
De beuk is in ongeschoren zuilvorm niet bladhoudend. Alleen hagen en zuilen of andere vormen die geschoren worden houden 's winters hun blad. Het is een vreemd verschijnsel dat iets met juveniliteit te maken heeft, maar de details weet ik niet meer. We hebben zelf een Dawyck Purple en hij is prachtig als natuurlijk groeiende zuilvorm, maar niet bladhoudend. Hij verliest, net als alle gewone beuken in boomvorm het blad. We hebben ook een gewone beuk, die als gesnoeide zuil begonnen is. Boven de 2,5 meter hoogte werd hij niet meer gesnoeid en is het een volwassen beuk geworden, met een geschoren zuilvormige onderkant. De geschoren onderkant is bladhoudend, de boomvormige bovenkant verliest gewoon het blad in de winter.
Dank ! Dat is iets om mee te laten wegen.
Iemand hiermee ervaring ? ilex aquifolium pyramidalis WWW: Ilex aquifolium 'Pyramidalis' wordt 8 tot 10 meter hoog. Ook dit is een piramidaal opgaande boom met slechts gedeeltelijk gestekeld blad. Draagt rijkelijk rode bessen zonder mannelijke hulststruik in de buurt.
Hulsten zijn onderaan breed, bovenaan smal. Als ze moeten dienen om een achterliggend gebouw weg te steken, zul je geduld moeten hebben, want ze groeien erg traag. Gedeeltelijk gestekeld betekent bij hulsten: onderaan wel, bovenaan niet. Dat gestekelde blad is een bescherming tegen wild en vee dat het blad eet. En aangezien dat grazen eerder onderaan gebeurt...
Wipe, ik heb zeker in overweging genomen om deze berk te rooien en beschouw dit voorlopig als een tussenoplossing. Overigens heeft de boom als reactie veel blad geproduceerd en oogt als zodanig zeer vitaal. De grond is hier zeer vruchtbaar waardoor ik de groeisnelheid heb onderschat.
Deze bomen staan op dit pleintje nu ongeveer 10 jaar; grootte bij aanplant?? Is aan de hand van deze foto's te zeggen om welke variëteit Acer het hier gaat? (ik weet dat er vele soorten zijn dus of een antwoord mogelijk is?)
nog een afbeelding
en van dichtbij
Is inderdaad lastig te zeggen. Misschien is het mogelijk om een foto te maken van enkele afzonderlijk bladeren? Beste om de bladeren van de boom te halen en dan met een donkere ondergrond fotograferen.
Van een afstandje lijken de bladeren wel wat op die van Acer saccharinum maar de groeiwijze van de boom (ronde kroon) past hier niet bij.
Gegroet, de tuinprins
O.K., als ik daar weer kom (vrijdagavond misschien) neem ik een paar bladeren mee om ze thuis te fotograferen. (de bladvorm is dus zeer veelzeggend?) De Acer saccharum wordt erg groot lees ik (15-20 meter of meer) Het lijkt mij minder waarschijnlijk dat ze op het voorplein van een verpleeghuis zulke groot wordende bomen planten. Om het grijze vlak links op het voorplein staan er twee rijen van 4 bomen van.
Hierbij twee foto's van bladeren van de betreffende bomen
foto 2
Is in ieder geval geen Acer saccharinum (zilveresdoorn) en ook Acer saccharum (suikeresdoorn) is het niet.
Zou eventueel een vorm van Acer freemanii kunnen zijn. Acer freemanii is een kruising tussen Acer saccharinum en Acer rubrum. Cultivars van A. freemanii hebben vaak verschillende groeiwijzen van tamelijk opgaand tot breed bolvormig.
Gegroet, de tuinprins
Dank je; dit lees ik over deze acer : Opgaand groeiende boom tot een hoogte van circa 15 m met een opvallend goed gevormde , compacte piramidale kroon . Zal in de praktijk wel iets hoger worden. Wel een mooi gevormde kroon. Zou voor ons een optie zijn.
Hou er rekening mee dat er verschillende selecties van Acer x freemanii bestaan en dat die nogal kunnen verschillen. Kijk dus eerst goed na welke selectie je precies wil, zodat je de boom plant die je in gedachten hebt.
Als dit de keuze wordt, zal ik dat zeker doen.