Houtrot in Lindeboom
#1
wo, 01/07/2015 - 14:50
Houtrot in Lindeboom
Ik heb in mijn voortuin een Linde staan, echter kwam ik tot de ontdekking dat er aan de voet bij een van de wortels houtrot zit, Achter de bast klink het hol. aan beide zijde van de wortel kun je een breinaald ongeveer 20 cm insteken. Mijn vraag, Kan dit gevaarlijk worden?, de boom staat niet ver van het huis. De hoogte van de boom is ongeveer 10 a 12 meter, stamomtrek 220 cm, diameter ongeveer 65 cm. Alvast bedankt voor de reacties,
Het is erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om op basis van deze foto en informatie een sluitend antwoord te geven. Normaal gesproken zal de boom een beschadiging afgrendelen, zodat het rot zich niet kan verspreiden. De boom zal dan de verzwakking gaan compenseren door rondom extra hout te vormen zodat de stam zo weinig mogelijk aan sterkte verliest. Behalve de vergrootte wortelaanzet links van de beschadiging en heel misschien ook aan de rechterkant, zie ik weinig of geen compensatiegroei. De schors boven en onder zo'n rotte plek kan ook aanwijzingen geven, maar daar is door overbelichting weinig of niks van te zien. Het zou kunnen dat er sprake is van een zwamaantasting die de afgrendelingszones zou kunnen doorbreken. maar ik zie geen vruchtlichamen en je schrijft daar ook niks over. Ik zie tenandere ook geen echte beschadiging, die een verklaring kan vormen voor die rotte plek. Het zou kunnen dat de beschadiging aan de wortels zit, maar meer info dan dat de boom dicht bij het huis staat, geef je niet over de standplaats. Dus als je meer info zou kunnen geven, graag.
Hartelijk dank voor uw reactie, Op de beschadigde plek rechts van de wortelaanzet zat ter hoogte van het maaiveld een soort paddestoelachtige verdikking ter grote van een half ei bovenop de bast. De kleur was beige tot donkerbruin/zwart, en voelde aan als een stuk rubber. Ik had deze verwijderd waarop ik daarna er achterkwam dat de bast erachter en rondom vermolmt was. Daarom de zichtbare beschadigde plek. De vergrote wortelaanzet aan heeft daar volgens mij altijd gezeten omdat ik regelmatig onkruid verwijder rondom de boom. Aan de linkerkant van de wortelaanzet is eveneens een zwakke plek ter hoogte van het maaiveld op de stam (foto), hier was aan de buitenkant niets aan de bast te zien, maar gaf er achter wel een holle klacht, en het was makkelijk om ook aan deze kant een breinaald 20 cm in de boom te prikken. deze test geeft het kleine beschadigde plekje in het midden van de foto. De holle klank achter de bast loopt ook enigszins door op de wortelaanzet aan de linkerkant. De boom is 10 jaar geleden gesnoeid, maar lijkt wel gezond in bloei op dit moment en laat in het najaar heel laat zijn bladeren vallen, terwijl een andere Linde 10 meter verderop zijn blad al kwijt is. De boom staat vrij in de voortuin, en wordt niet door andere bomen belemmert. Ik hoor graag uw reactie,
Het zou kunnen dat dat het vruchtlichaam van een Ganoderma soort was. Maar dat is op basis van jou beschrijving niet meer dan een gok.
Op basis vaan deze foto kan ik nog steeds niks zeggen. Een aantasting kun je niet beoordelen op basis van een detailfoto van de plek waar het vruchtlichaam gezeten heeft. Het is hoe dan ook erg lastig om uitspraken te doen over een boom die je niet ter plaatse kan zien. Maar je geeft veel te weinig concrete informatie om concrete uitspraken te doen.
Dus: hoe ziet de groeiplaats er uit? Waar staat de boom? In het gras, aan een terras, oprit,...? Kun je een foto laten zien vaan de kruin. Het feit dat de boom in het verleden gesnoeid is, is onvoldoende om iets te zeggen.
Anderzijds is een holte met een diepte van 20 cm verwaarloosbaar in verhouding tot een totale stamdoorsnede van 65 cm, zeker bij een boom van amper 10 a 12 meter hoogte.
Maar meer info en dan vooral foto's die de boom in zijn geheel laat zien, is noodzakelijk.
foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
Ter info heb ik ook bij de voet van de boom aan de zijde van de aantasting, elk jaar een groot mierennest gezien. kan het zijn dat dit hier iets mee te maken heeft? De grond rondom de boom is ook altijd droog, omdat deze vanaf de weg richting tuin afloopt. De boom staat tussen een klein voetpad en een oprit, op de oprit licht grind met anti worteldoek en het voetpad is betegeld. Indien meer info hoor ik dat graag.
Zwamaantastig door wortelschade bij de aanleg van de oprit. Om te weten om welke schimmel het gaat zul je het vurchtlichaam moeten laten uitgroeien. Aan de hand van de soort kun je dan een beeld vormen van de mate waarin je je zorgen moet maken. Op dit moment is er weinig of geen reactiegroei te zien aan de stamvoet, de boom lijkt nog wel goed te groeien. Dat doet mij vermoeden dat er geen reactiegroei is omdat de holte vrij beperkt is. Als je zekerheid wil hebben kun je eventueel de stam laten doormeten dmv tomografie. Zelfs wanneer de boom echt hol wordt, kun je hem veilig behouden door hem tijdig te snoeien/ de kruin te reduceren. Linde reageert doorgaans erg goed op dat soort snoei. Maar daarbij is het belangrijk dat de snoeiwonden zo klein mogelijk gehouden kunnen worden.
Hartelijk dank voor uw deskundigheid, ik wil de linde wel uit voorzorg dit najaar laten snoeien, in welke tijd kan ik dit op zijn vroegst doen? Deze linde behoud zijn blad tot bijna half november. De ontwikkeling van de houtrot zal ik in de gaten houden. Moet ik de beschadigde plek nog ergens mee behandelen, daar waar de bast is beschadigd? Bedankt voor de reactie.
Behandelen van die rotte plek is nergens voor nodig. Je kan daar op geen enkele manier de boom mee vooruit helpen. Je riskeert alleen maar meer schade te maken, waardoor de schimmel door de afgrendelingszones kan breken. Of, als je de rotte pek probeert af te sluiten, creëer je een ideale omgeving voor de schimmel waardoor die nog beter kan groeien.
Snoeien kan als het blad gevallen is, bij voorkeur aan het einde van de winter. En ik zou je adviseren om expliciet om een ETW gecertificeerde boomverzorger te vragen, geen tuinaannemer die pretendeert bomen te kunnen snoeien.
Beste Wipe, Nogmaals dank voor alle reacties, ik ben maar een leek voor wat betreft de verzorging van de linde, maar ben nu wel wat verder zodoende de boom in de gaten te houden en na de winter uit voorzorg wat terug te laten snoeien. Met vriendelijke groet, Lindeboom