Tamme kastanje met stormschade.

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/01/2018 - 14:08
AvdB

Tamme kastanje met stormschade.

Hallo,

Gister zijn er 2 dikke takken van onze ong. 100 jarige tamme kastanje afgebroken. Vraag is wat ik nu het beste met de uiteinde kan doen?

vr, 19/01/2018 - 16:14
Inekeprik

In ieder geval niet dicht smeren met een of ander goedje. Zo'n  wond dicht zichzelf, duurt wel even :)

vr, 19/01/2018 - 16:19
GreenConnection

Eerst een gladde wond maken. Dat groeit sneller dicht.

vr, 19/01/2018 - 16:46
AvdB

Begrijp ik hrt goed?  Gewoon glad afzagen en niks meer aan doen?

vr, 19/01/2018 - 18:01
GreenConnection

Helemaal juist, Geen was smeren, dat werkt schimmelvorming in de hand.  En als je er moeilijk bij kunt komen, neem dan een boomverzorger in de arm. Zo'n 100-jarige is dat waard.

za, 20/01/2018 - 18:58
WiPe

Gladde wond maken is nergens voor nodig. Dat overgroeit misschien wat sneller, maar grendelt slechter af en zal zeker minder goed hergroeien. In de boomverzorging is et meer en mer de tendens om kruinreductie bij oude bomen uit te voeren door takken gericht te laten uibreken ipv ze netjes af te zagen.

za, 20/01/2018 - 19:22
GreenConnection

Da's nieuw voor mij, maar ben dan ook geen boomverzorger!

za, 20/01/2018 - 20:14
AvdB

Dank jullie voor jullie reactie. Maar over niet glad afzagen heb ik nog een vraag. Dit is tijdens de storm gebeurd en daarmee geen gericht uitbreken van de takken. Van beneden kan ik helaas niet zien of ze ook zijn ingescheurd.  Als dat zo is neem ik aan dat het glad afzagen voor de scheur moet plaats vinden. Niet afzagen zou inwateren in de hand werken lijkt mij.  Benieuwd naar jullie reactie. Ps: het gaan zoals aangegeven om een oude boom.

zo, 21/01/2018 - 00:53
WiPe

Dat gericht laten uitbreken van takken is iets wat gedaan wordt om naatuurlijke takbreuk na te bootsen. De bedoeling daarvan is vooral dat de tak precies breekt waar dat gewenst is, zodat bv niet d ehele boom afbreekt. 

Water en vooral vocht kunnen dood hout laten inrotten, maar het levende hout wordt daar niet door aangetast. Bovendien hebben bomen zich doorheen de evolutie goed weten aan te passen aan de gevolgen van natuurijke takbreuk. Sterker nog, takbreuk en het daaabij horende proces van hol worden, is voor de boom erg belangrijk om op lange termijn te kunnen overleven en heel oud te worden. Als je wil kan ik daar heel veel over vertellen, maar ik ben bang dat ik dan te weerte ver ga doorgaan. Dus als je daar meer achtergrondinfo over wil: laat maar horen. 

zo, 21/01/2018 - 10:49
Azur

Graag de achtergrondinformatie! Bij voorbaat dank! Vrgr Emiel.

zo, 21/01/2018 - 12:23
AvdB

Ok dank u wel. Het verdere verhaal zal bijzonder interessant zijn en ben er ook wel nieuwsgierig naar maar.... het gaat om onze oude tamme kastanje. Wat is het beste voor onze boom? Heb nl ook ergens gelezen dat snoeien aan een tamme kastanje terwijl het blad eraf is niet bevordelijk is voor de boom. Daar wij nu met een voldongen feit zitten dat er twee forse takken zijn afgebroken vragen wij ons af wat is het beste en gaat zij/hij het overleven?

zo, 21/01/2018 - 17:18
WiPe

Het beste is dat je die twee afgebroken takken gewoon opruimt en de boom zijn eigen gang laat gaan. De boom op de foto heeft begin jaren '90 drie kwart van zijn kruin verloren. Er werd geadviseerdom d eboom te kaappen omdat die zo zwaar beschadigd was; de eigenaars hebben dat geweigerd. 

zo, 21/01/2018 - 17:22
WiPe

Ik heb mijn cursus boomverzorging nog eens uit de kast gehaald. Daar staat het volgende in over fractuursnoei:

Het afbreken van takken is een deel van de natuurlijke processen waar een boom in zijn bestaan mee te maken krijgt. Dat uitbreken helpt een boom om overgewicht door de alsmaar toenemende diktegroei te compenseren. In de praktijk zie je dat bomen daar vrij goed mee weten om te gaan; bomen lopen beter uit vanuit natuurlijk afgebroken takken, dan vanuit gesnoeide takken. In de eerste experimenten die gebeurd zijn met het uitbreken van takken, bleken die takken niet altijd te breken waar dat door de beheerder gewenst was. In een aantal gevallen werd zelfs de hele boom omvergetrokken. Door de tak in te zagen, wordt die plaatselijk verzwakt, waardoor de uitvoerder controle krijgt over de plaats waar een tak gaat afbreken. De tak wordt voor het snoeien op een lichte trekspanning gezet. De snoeier zal dan de tak in de richting van de vezels inzagen. Wanneer de tak voldoende verzwakt is, moet de snoeier plaats maken zodat de tak uit de kroon getrokken kan worden. Het spreekt voor zich dat het uitvoeren van fracture pruning een hoge bekwaamheid in het klimmen en het werken met de kettingzaag in bomen vereist.
Aan deze snoeitechniek zijn een aantal belangrijke voordelen verbonden. Fractuursnoei heeft als voordeel dat nieuw schot gemakkelijker kan uitlopen omdat er meer cambium aan de lucht blootgesteld wordt en slapende ogen en adventiefknoppen dus meer kans hebben om uit te lopen. Adventiefknoppen zijn knoppen die niet gevormd worden in een oksel, maar ontstaan wanneer door beschadiging het weefsel geprikkeld wordt. Wanneer bomen ouder worden, wordt ook de schors dikker. Daardoor wordt het voor adventiefknoppen veel lastiger om door de schors van een oudere boom te breken, waardoor die adventiefknoppen nog moeilijk kunnen uitlopen. Door fracture pruning hebben die adventiefknoppen meer kans om te kunnen uitlopen zonder dat ze de schors moeten passeren. Doordat er een relatief groot breukoppervlak is, worden slapende ogen en adventiefknoppen veel sterker gestimuleerd. Daardoor gaan die zeer sterk uitlopen, niet alleen vlak bij het breukvlak, maar ook lager aan de tak. Doordat er ook lager in de kruin nieuw schot gevormd wordt, kan de boom nadien nog verder terug gesnoeid worden. Omdat nieuw schot vaak ook lager op de tak uitloopt, lopen die jonge twijgen vaak parallel met de afgebroken stomp, waardoor die enigszins beschut staat en minder makkelijk kunnen uitbreken. Bovendien zien de takstompen er uit alsof ze op een natuurlijke manier zijn uitgebroken.

wo, 24/01/2018 - 12:30
Azur

Dank voor deze uitgebreide informatie!! 

wo, 24/01/2018 - 21:56
WiPe

Ik ben een paar details vergeten bij die kastanje op die foto. De boom heeft, zoals je ziet, een nieuwe krun gevormd. De boom is, ondanks de zware takbreuk ui het verlden, nog zeer vitaaal. En de boom heeft inmiddels een stamomtrek van net iets meer dan 7 meter. 

wo, 24/01/2018 - 22:31
AvdB

WiPe, extra dank voor deze laatste aanvulling.
Ook namens onze tamme kastanje.
Geeft de burger weer moet dat het goed gaat komen met onze nestor.
Met vriendelijke groet.

Onderwerp gesloten