verplaatsen 25 jaar oude magnolia stellata
#1
di, 11/08/2015 - 02:33
verplaatsen 25 jaar oude magnolia stellata
Ivm aanleg terras wil ik mijn prachtige magnolia stellata ca 3 meter verderop verplaatsen. De plant is groot en zeker 25 jaar oud. Gaat de plant dit overleven? Hoe kan ik dit het beste aanpakken? en wanneer kan dit het beste gebeuren. Mvg Marga
Magnolias staan er om bekend dat ze slecht te verplanten zijn. Naar mijn ervaring lukt dat het best op een moment dat voor de meeste andere planten niet geschikt is, met name vlak voor het vallen van het blad, of vlak na het uitlopen vaan het blad. Het gaat gegarandeerd fout als je die probeert te verplanten wanneer er geen blad aan de struik staat.
Een Magnolia
van 25 jaar oud is niet meer te verplanten. Het is verspilde moeite dit te gaan proberen. Ik leg de grens bij 5 jaar.
Gegroet, de tuinprins
Beste Wipe en Tuinprins. Bedankt voor jullie reactie. Als ik het ga doen, hoe kan ik de plant het beste voorbereiden? (Misschien plant snoeien of zo van te voren). Heb op internet daar iets over gelezen dat dit belangrijk is, maar niet gevonden wat je dan moet doen.
Wortels voorbereiden is belangrijker dan snoeien. Daarvoor moet je een cirkel rondom de struik trekken ter grootte van de kluit die je wil meenemen. Dan graaf je rondom die cirkel een greppel om de wortels door te steken. Verdeel de cirkel daarvoor in vier waarbij je telkens de helft van dat kwart uitgraaft. Vul de uitgegraven grond met goed verteerde kompost. Het volgende jaar kun je dan de stukken die niet uitgegraven geweest zijn op dezelfde manier uitgraven en opvullen. Het jaar daarop kun je de struik dan uitgraven. Maar het is en blijft Magnolia
en die is hoe dan ook slecht te verplanten. De kans bestaat dat het dan nog mis gaat.
Bedankt Wipe voor je reactie! Bij de laatste fase van snoeien van de wortels zitten er geen wortels meer in de grond. Die zijn dan allemaal losgestoken. Dan gaat de plant toch dood omdat hij geen voeding meer krijgt of waait hij snel om?
Daarom dat je dat in twee fasen moet doen, waarbij je telkens de helft doorsteekt. Op die manier kan de eerste helft al hergroeien terwijl de andere helft nog ongeschonden is. Een jaar later hebben de eerste wortels dan al veel nieuwe kleine wortels gemaakt waardoor de opnamecapaciteit al gedeeltelijk hersteld is. Over die voeding zou ik me niet zoveel zorgen maken, watergebrek kaan eerder een probleem zijn. Water geven betekent niet dat je de struik constant in natte grond zet, daar kan die niet tegen.