Wat is er aan de hand met mijn Moeraseik?
#1
wo, 01/06/2016 - 19:00
Wat is er aan de hand met mijn Moeraseik?
Hallo, Ik heb sinds 2008 3 mooie Moeraseiken (Quercus Palustris) als leibomen in mijn oprit staan. Ze groeien goed en hebben een mooi blad. Sinds 2 jaar doet zich bij 1 van de bomen het volgende fenomeen voor. Als er nieuw blad in het voorjaar ontstaat, beginnen de bladeren na een paar weken her en der in de boom te krullen en langzaam bruin te worden en te verdorren. Het gekke is dat dat niet in de hele boom gebeurt en ook niet bij de andere 2 bomen. De aangetaste bladeren sterven af en verdwijnen. Een paar weken verder (ergens eind juni) groeien weer nieuwe bladeren en deze schijnen dan vervolgens geen last meer te hebben van deze aandoening. Zie foto's voor een indruk. Heeft iemand enig idee hoe dit komt, wat het eigenlijk is en hoe ik dit kan aanpakken?
Nog een foto
laatste foto
Groeiplaats is niet goed. Bomen en verharding is een slechte combinatie die er voor zorgt dat ofwel de bomen slecht groeien, ofwel de verharding opgedrukt wordt. Succesvol combineren van bomen en verharding lukt alleen wanneer dat technisch goed is aangepakt. Maar zelfs dan nog kunnen de bomen last krijgen van strooizout of onkruidbestrijding op de klinkers. Dan kan een klein verschil in afwatering a een wereld van verschil betekenen voor die bomen.
Hallo, dank voor je bericht. Dus jij vermoedt dat het te maken heeft met de bestrating van de oprit? Wat ik dan vreemd vind is dat de andere 2 geen problemen hebben. De bomen groeien ook gewoon goed hoor, ook de betreffende boom. 't is alleen altijd in het begin van de bladgroei dat boom 1 deze aandoening heeft. Ik strooi nooit zout op de oprit, noch bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, dus daar kan het niet aan liggen. Bij de aanplant heb ik per boom een gat van 1 bij 1 bij 1 meter gegraven en gezorgd voor goede drainage (met zand, kiezel etc), tevens nieuwe grond erin gegooid. De bovenkant van het gat is gewoon open (dus niet beklinkerd). Dat zou dus moeten betekenen dat de wortels genoeg ruimte moeten hebben om te groeien en de afwatering ook ok zou moeten zijn. Zou hij door de natte winters hier misschien wat veel water hebben gekregen? Of juist te weinig (door de (te) goede drainage? Ik begrijp in elk geval dat het geen ziekte of zo is? Kan ik hier nog iets tegen doen?
Voor bomen wordt er doorgaans van uitgegaan dat ze per m³ kroonprojectie ongeveer 3/4 m³ doorwortelbaar volume nodig hebben. Een gat van 1m x 1 m is net genoeg voor het eerste jaar.
Toch vind ik het een vreemd verhaal. De bomen zijn 8 jaar oud. Groeien werkelijk als kool. Ik begrijp dat bomen in het begin ruimte nodig hebben, vandaar ook het gat van een kubieke meter. Maar is het niet zo dat na een aantal jaren de wortels zo sterk zijn dat ze onder de grond hun weg wel vinden? Ze zijn toch niet beperkt tot de kubieke meter waar ze in gepland worden? Het is tenslotte geen gat met een betonnen rand.
Hoe dan ook, nu de eerste weken van bladgroei achter de rug zijn, zijn de dorre bladeren alweer vervangen door groene en dus niets meer aan het handje. Ik geloof er dan niet zo in dat de bomen te weinig ruimte hebben. Want dan zou het a) alle drie de bomen betreffen en b) ze het hele jaar door verschijnselen moeten vertonen van matige groei of andere klachten.
Heel erg vreemd.
betreft het boom 1, 2 (de middelste) of 3?
Hayenm, je moet er rekening mee houden dat wij de bomen niet ter plaatse kunnen bekijken en dat we niet meer info hebben dan je ons geeft. Op basis van wat je nu beschrijft lijkt het me inderdaad dat de bom voldoende ruimte heeft. Anderzijds is het niet zo dat als de boom eenmaal vertrokken is dat die wortels hun weg wel vinden. Er zijn veel factoren die de wortelgroei ernstig kunnen verstoren. Maar goed. Ik zie op dit moment niet direct wat de oorzaak zou kunnen zijn.
Akkoord. Bedankt voor de info. Het betreft slechts 1 boom, namelijk de boom die het dichtst op het huis staat (verst van de straat). Het gaat om de meest linkse boom. Ik heb nog een nieuwe foto gemaakt. Daar zie je de situatie en de relatieve grootte van de vakken waarin de bomen staan. Inmiddels is de blad groei weer prima, je ziet er bijna niets mer van. Maar zoals gezegd, het is een jaarlijks terugkerend ritueel bij boom nr 1: bladeren verdorren plaatselijk, en na een paar weken groeit alles weer goed.
Wel nog 1 vraag: op basis van de info en de foto's van het blad, lijkt het er niet op dat er een ziekte in de boom zit, of is dat lastig te zeggen?