Aanleg buxustuin
#1
za, 06/08/2005 - 15:53
Aanleg buxustuin
Wij zijn van plan om een tuin aan te gaan leggen met buxusperken. Wij weten alleen niet goed wat we voor beplanting in deze buxusperken kunnen zetten. We willen liever niet al te hoge beplanting en ook niet dat het de buxus gaat overwoekeren. Ook willen we graag symmetrie in de beplanting. We hebben nu een ontwerp waarbij we aan weerszijden van een meter breed pad 4 buxusperken (is totaal dus 8) hebben met daartussen paadjes van 50cm in de vorm van een kruis met een vierkant plaatsje in het midden voor b.v. een vaas op een sokkel. Heeft iemand wellicht een suggestie voor geschikte beplanting of een site of boek o.i.d. met foto's van buxustuinen?
Naargelang de grondsoort is lavendel (vb. lavendula Bleu Dwarf) gecombineerd met witte rozen ( Rosa Schneewitchen) een heel mooi resultaat, ik zou vanwege de symmetrie ze kruislings toepassen.
Beide plantsoorten zijn sterk en vragen weinig onderhoud, dus succes verzekerd. Ik zie het al voor me, aan de slag mensen !
Ook mooi is een combinatie van een tuingeranium en vrouwenmantel.
Zorg wel dat de geranium (of andere beplanting) hoog genoeg is om boven de buxus uit te steken, het is niet mooi als je boven de buxusvakken moet hangen om de planten te kunnen zien.
Plant de gekozen planten ook niet te dicht langs de buxus. Het moet er niet rommelig uitzien. En dit is makkelijker met snoeien van de buxus.
Nog een idee: i.p.v. planten, wit grof grind in en om de buxus. Zeer onderhoudsvrij!
Succes!
Houdt er ook rekening mee dat je in de winter niet met lege vakken zit. Lavendel is inderdaad een optie. Je zou in het midden ook een buxusbol of pyramide [evt. ook taxus] kunnen plaatsen.
Dan houdt je toch altijd structuur in de vakken. Het mooist is om de vakken in symmetrie te houden.
Annis
om rozen en lavendel in de perken te zetten is natuurlijk heel mooi, maar denk ook aan najaar en de winter, dan heb je kale vierkante perken. zet in bijvoorbeeld de hoekperken een wintergroen plant. heel apart is mirte(myrtus communis subsp.tarentina) in jun en juli witte bloemen met lange meeldraden en in de winter zwarte bessen. blaadjes kun je gebruiken ipv laurierbladen en de bessen kun je meekoken in een stoofpot. ruikt lekker en is niet giftig, dit is belangrijk als je kinderen hebt.de groenbladige is redelijk winterbestendig maar de bonte overleeft dit niet.in een beschutte tuin kun je deze groene best in de volle grond zetten. veel succes met jullie tuin. gr nicole