Aanleg tuin, en de voorbereidingen hierbij.
#1
za, 02/05/2009 - 00:11
Aanleg tuin, en de voorbereidingen hierbij.
Onze nieuwbouwwoning is juist opgeleverd en we willen de tuin aan gaan leggen. Welke voorbereidingen dienen we te treffen? Frezen, compost vermengen, turf vermengen, bodemverbeteraar toevoegen? Er staat nauwelijks of geen onkruid, voorheen betrof het een weiland en op dit moment kunnen we nog met alle gewenste machines rondom het huis. Het totale oppervlak bedraagt ± 375m².
Het belangrijkste bij de aanleg van tuinen bij nieuwbouwhuizen is m.i. dat de grond van goede kwaliteit is, goed waterdoorlatend is en dat de bodem vrij is van bouwafval.
Vaak is de structuur van de grond verpest doordat er tijdens de bouw zware machines over hebben gereden. Bij de oplevering van het huis zie je hier meestal weinig van omdat je doorgaans meer oog hebt voor het huis en het terrein in redelijke toestand is opgeleverd. Maar dan komt de eerste regenperiode of wil je de tuin gaan aanleggen. Je komt met je schop alleen door de bovenste 10 centimeter en blijft dan steken op een ondoordringbaar laag. Geen wonder dat je toekomstige tuinparadijsje na 2 weken regen is verandert in een zompig moeras.
Dus pak een spade ter hand en kijk hoed de grond echt is en of er door de bouw geen ondoordringbare laag rondom het huis is ontstaan. Mocht dit het geval zijn huur dan een kraan of minigraver in om de grond om te zetten. Is de grond echt van slechte kwaliteit (veel geel zand, bouwpuin in de grond) dan moet hier wat aan worden gedaan. In het allerergste geval kan worden overwogen om de grond af te graven en te vervangen door goede grond.
Op afstand kan ik de grond niet beoordelen, dat zult U zelf moeten (laten) doen.
Gegroet, de tuinprins
Dank je wel!
Een nieuw huis waar voorheen weiland was. Dat klinkt heel gunstig. Maar hoe is de grond daar? Klei of veen?
Ten oosten van Gorinchem ligt een enorm gebied gereed voor woningbouw waar voorheen vruchtbare akkers waren. In verband met een toekomstige dijkdoorbraak heeft men het gebied meer dan een meter opgehoogd met zand zodat de vruchtbare akkergrond voor de gewone tuinier onbereikbaar is geworden. Je moet eigenlijk weten wat ze zo rond je huis hebben gedaan.
Het is moeilijk om van hieruit een advies te geven.
Toen wij ons nieuwe huis hadden betrokken hebben we eerst nadat we het zaakje hadden besproken de bestrating rond het huis gedaan en een afscheiding gemaakt. De aanleg met planten is later in etappes gedaan.
Je zal hier en daar eens moeten spitten om te zien hoe de grond wat dieper gelegen is. Ik zou nog maar niet denken aan grondverbetering met tuinturf en compost. Dat komt van lieverlee, tenzij je het in handen geeft van een hovenier, maar dan zou je het hier niet vragen.
Succes.
Frans
Onze gedachten zijn inmiddels ook: eerst bestrating, en vervolgens overige grond (machinaal) omspitten, eventueel compost bijmengen, egaliseren en laten inklinken. Vervolgens kijken naar de ligging van de tuin t.o.v. de zon, en dan de uiteindelijke indeling bepalen. De toekomstige buurman heeft de zuurgraad van de grond laten meten, en die bleek vrij hoog te zijn. Ongeveer 3 spaden diep leek het mee te vallen. Het voormalig weiland was weiland zonder dat daar vee o.i.d. stond en zonder dat daar iets op geteeld werd. Het betreft zandgrond in Z.O. Brabant.
Volgens mij is het eerste dat je moet doen een visie bepalen.
Wat voor tuin wil je eigenlijk en wat kan er op die plek en met jouw mogelijkheden (fysiek, budget, timing, bepalingen etc. etc. ).
Pas veel later komt het verbeteren van de grond.
Je moet weten wat er nodig is en waar. Een heidetuin stelt heel andere grond-eisen dan een gazon, om eens wat te noemen.
Succes, Piet, Tsubo-en, Lelystad
Heb zelf ook zo'n situatie gehad, ik zou het eerste jaar er weinig aan doen, de grond zit vol met onkruid zaden. Zorg dus eerst dat het ergste onkruid eruit is. Ik was eigenwijs heb vrijwel meteen geplant en heb 3 jaar lang alleen maar onkruid getrokken. Nu is het onderhoud gelukkig normaal.
Zandgrond en een hoge zuurgraad; toevoegen compost en turfstrooisel (verhoogd niet de zuurgraad) EN als dit mogelijk is een partij kleigrond, je krijgt dan uiteindelijk een redelijk neutrale grond, die redelijk humusrijk is en het vocht en de voedingstoffen beter opneemt. Probeer redelijke diep te frezen/mengen dus niet alleen maar de bovenste 15 tot 20 cm. Als het mogelijk is natuurlijk is in eerste instantie de klei het belangrijkst dit wordt uiteindelijk een vast bestandeel van de grond, de compost etc. is ook belangrijk, maar wordt zeker in zandgrond op langere termijn geen vastbestanddeel (verteerd weer, vooral in droge zandgrond wordt dit gauw weer gewoon stof.