Afstand beplanting bij erfscheiding!
#1
di, 14/12/2010 - 22:56
Afstand beplanting bij erfscheiding!
Op dit forum worden regelmatig vragen gesteld over de beplanting (bomen of struiken) bij de erfscheiding. In de NRC van vandaag staat hierover een interessante zaak beschreven.
>>Kun je buren dwingen hun hoge coniferen te snoeien? Een Haarlemmer probeert het. Over de definitie van een boom.
De Zaak. Tussen twee huiseigenaren in Haarlem is een conflict over de beplanting op de grens tussen hun voor- en achtertuinen. Het gaat om een laurierstruik en een aantal hoge coniferen. Die moeten flink worden gesnoeid, vindt de buurman. Hij vindt ze te hoog. En ze staan te dicht bij de grens tussen beide percelen, waardoor er takken overhangen. De buurman klaagt niet over het wegnemen van licht. Hij vindt de coniferen zelf hinderlijk.
Staat hier iets over in de wet? In artikel 42 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek is een minimumafstand tot de grenslijn van het erf van de buren voorgeschreven. Daarbinnen is het „niet geoorloofd bomen, heesters of heggen te hebben”, zonder toestemming van de buren. Voor bomen geldt een vrij te houden afstand van twee meter „te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom”. Voor heesters en heggen een halve meter, „tenzij ingevolge een verordening of een plaatselijke gewoonte een kleinere afstand is toegelaten.”
Zo’n plaatselijke verordening blijkt te bestaan. Deze Bomenverordening schrijft voor dat de geoorloofde afstand voor bomen 0,5 meter mag zijn. En voor heesters en heggen zelfs nihil. In Haarlem is dus tuinbeplanting dichter op elkaars grens toegestaan. Verder staat er nog in artikel 42 in boek 5 van het BW dat buren elkaar niet lastig mogen vallen over „bomen, heesters of heggen die niet hoger reiken dan de scheidsmuur tussen de erven”. Dit conflict gaat over coniferen hoger dan 2 meter.
Waarop spitst zich het conflict toe? Op de vraag of een hoge conifeer als een boom telt. Als een conifeer juridisch een boom is, dan staan ze fout, immers op de grenslijn. Is een conifeer echter een „heester of heg”, dan staan ze goed. Want dan is de geoorloofde afstand tot de grenslijn nihil. Dus: wat is een boom?
Hoe bepleiten partijen hun standpunt? De eigenaren van de coniferen wijzen op artikel 1 van de plaatselijke Bomenverordening. Daarin staat dat sprake is van een boom als de stamdoorsnede minimaal 20 centimeter is. Hun coniferen zijn niet dikker dan 9 centimeter.
De eisende buurman zegt dat de gemeente niet mag beslissen wat een boom is. Dat moet de nationale wetgever doen. Maar aangezien die dat kennelijk heeft overgelaten aan de rechter, is diens oordeel bindend. De meeste rechters kijken dan naar de hoogte. En dat moet deze rechter dus ook doen. Een conifeer mag daarom als boom gelden, als hij heel hoog is.
Wat zegt de rechter? Die vindt dat de plaatselijke Bomenverordening wel degelijk geldt. Als de gemeenteraad een wettelijke minimumafstand voor heesters mag terugbrengen van een halve meter tot nihil, dan mag de gemeente ook bindend voorschrijven wat een boom is en wat niet. Het criterium „stamdoorsnede” is dus geldig. Dit zijn derhalve „heesters of heggen” en die mogen blijven staan. Ze hoeven niet te worden afgetopt. Maar de overhangende takken moeten er wel af.
(Hier wordt aan toegevoegd, dat een gemeente in de plaatselijke bomenverordening een andere grenswaarde kan hanteren voor de stamdiameter dan de gangbare 20cm)
Het valt de laatste tijd (gelukkig) weer mee met topics op dit forum over dit onderwerp.
De reden hiervoor zal waarschijnlijk de geringe activiteiten op de woningmarkt zijn.
In feite zijn er 2 zaken die spelen die in fases te onderscheiden zijn:
1. wat menselijk gesproken wenselijk is
2. wat juridisch gesproken kan en mag.
Op het moment dat er een topic over dit onderwerp gestart wordt is fase 1 al niet meer aan de orde. De buren hebben al geklaagd en de starter van het topic heeft nee gezegd omdat hij of zij het zonde vind om de zaag te zetten in die mooie hoge bomen. Temeer omdat die boze buurman er net is komen wonen en hij of zij die wilg, kastanje, of notenboom 30 jaar geleden eigenhandig geplant heeft.
In de jaren 60 en 70 zijn er veel eengezinswoningen gebouwd waarbij de toendertijd geplante conifeertjes in doorsnede inmiddels de halve tuin bestrijken en de nok van de omliggende daken bereiken.
Of het topic wordt gestart door de nieuwe bewoner die al gelijk begint met bonje met de (achter)buren.
De makelaar had nog zo gezegd dat de tuin (6 x 12 m) op het zuiden ligt. Maar ja, laat op 13 m vanaf de achtergevel gerekend nu net die dakgootreikend haag van coniferen staan.
En dan wordt het moeilijk. Emotie of rationeel denken. Vasthouden aan het oude of durven vernieuwen. Bestaande situaties respecteren of op je strepen staan. Wie gaat er winnen en wie staat er in z'n recht.
Wordt er alleen aan ons eigen belang gedacht of kijken we ook naar de belangen en levensvreugde van de buren (zelfs als het nieuwkomers in onze wijk zijn).
Als men er in de 1e fase niet uit weet te komen komt fase 2 aan bod. Hier worden alle emoties opzij gewalst en gaat de historie overboord. Het nadeel hiervan is dat dit altijd verliezers oplevert, de buren kunnen niet meer door een deur en op oudejaarsnacht moeten ze hun best doen elkaar te ontwijken bij het wensen van een gelukkig Nieuwjaar. Het is niet zomaar dat de Rijdende Rechter nog steeds een succesverhaal is. Zit je eindelijk met je vrouw van je dromen in je nieuwe huis, de dozen zijn uitgepakt en de nieuwe keuken is geïnstalleerd, kortom het is gezellig, dan blijkt dat je opgescheept zit met kl#^@&(buren.
Draco heeft het hierboven over de 2e fase als er dus niks meer aan te doen is en men zich inmiddels in de loopgraven heeft verschanst. Dan denkt men zich te kunnen beroepen op de wet en de plaatselijke verordeningen waarbij Draco aantoont dat het ook daar een grote chaos is.
Daarom is mijn mening dat we op dit (schitterende) forum eerst in onze adviezen moeten pleiten voor de eerste fase en hopen dat dit effect of begrip oplevert en pas daarna onze toevlucht moeten nemen tot fase 2.
Normaal is het wettelijk vastgesteld dat een boom op 2 meter en een struik op 50 cm.van de erfgrens behoord te staan.De diverse andere regels die sommige gemeentes hanteren maken het er niet gemakkelijker op.Zou men deze overboord gooien was het voor de mensen toch iets gemakkelijker en zouden er niet zoveel burenruzies ontstaan.
m.v.g.
hans