Beplantingsplan noordoosten tuin

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 27/03/2010 - 12:37
southwind

Beplantingsplan noordoosten tuin

Ik probeer al dagen een beplantingsplan te maken, maar ik kom er gewoon niet uit :-( Hoop dat iemand hier me wat verder kan helpen. Alvast heel erg bedankt voor alle tips!

Mijn situatie is als volgt:
Tuin op het noordoosten, 11 bij 7, klei grond, plaatselijk zwaar, als het heeft geregend blijft deze lang vochtig (niet nat!), ph ligt tussen 6,5 en 7. In de zomer heb ik best genoeg uurtjes zon, maar in de winter bijna niet, de zon staat dan laag natuurlijk en het huis is best hoog :-(
Een tuinontwerp heb ik al gemaakt (zie foto), maar als iemand een leuk idee heeft kan er van alles nog veranderd worden. Het gaat om een kale (nieuwbouw) tuin, dus niets ligt nog vast. Ik heb vorig jaar wel een gazon ingezaaid, (waar ik ook al last heb van viltvorming, geen mos). Gazon blijft, is net geverticuleerd, bekalkt en bemest, dus ik hoop dat het nu beter zal gaan.

Wat ik in de tuin wil hebben:
- groenblijvende planten als basis, het liefst fris groene kleuren
- vaste planten / een- en tweejarigen
- kleur bloemen: voornamelijk wit, geel als tweede kleur, en een accent kleur her en der (ik denk aan licht paars? of een andere pastelkleur),
- wanneer in bloei: koude kleuren op de achtergrond, warme op voorgrond
- een kleinblijvende boom met een luchtige kroon, omdat de tuin aan de kleine kant is
- kat en hond vriendelijke planten (dus geen giftige!)
- planten waar katten van houden
- liefst groenblijvende klimplanten langs de schuur / de schutting
- er moet het hele jaar door iets in de bloei staan.
De beplanting moet vooral luchtig zijn, en rust uitstralen. Op de tekening staan overal waar beplanting moet komen groene vierkantjes. De grijs witte paaltjes aan de zijkanten van de tekening staan voor de meters. Zo is het, hoop ik, duidelijker hoeveel plek er is voor een bepaalde plant.

Vriendelijk bedankt iedereen!

Beplantingsplan noordoosten tuin
do, 29/04/2010 - 19:37
southwind

In een maand tijd geen enkele reactie! :-( Nu het al zo vlot loopt ga ik nog een vraag stellen :-) Ik ben namelijk op het idee gekomen om heel veel siergrassen te planten. Heeft iemand ervaring met siergrassen? Welke vaste planten zou ik kunnen combineren met deze? Hoop dat er toch nog een reactie komt. Alvast heel erg bedankt!

do, 29/04/2010 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je heb er een leuk tekeningetje van gemaakt en daarop zijn de vierkantjes waarin planten moeten komen best aardig, maar in de praktijk heb je dan aan het omringende gras vreselijk veel werk.
Een pol siergras is best mooi, maar je schrijft dat je er veel meer van zou willen hebben en het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wel saai hoor.
Onze tuin is niet groot en vermoedelijk ook niet volgens de wetten van Bartjes beplant, maar er is altijd wat te zien.
Laagblijvende conifeertjes, rozen op een stammetje van 1 meter, blauwe en paarse lavendel, een hulstboompje, een mooie Taxusstruik, een kamperfoelie tegen de schutting en een vrijstaande cotoneasterinfo-icon waarvan in de herfst wekenlang de merels van de vuurrode bessen komen genieten. En dan ook nog de plekjes waar crocussen, aconieten, scilla's en narcissen in de grond zitten die in het voorjaar zorgen dat je er weer zin in krijgt. En verder zijn er elk jaar de Verbenainfo-icon's en Petuniainfo-icon's en andere eenjarigen.
En zet voor de kat Kattekruid Nepetainfo-icon. De naam zegt het al.
Je stelt hoge en bijzondere eisen. Zover ben ik als allemansvriend van planten nooit gekomen.
Begin maar gewoon, dan zal het door de jaren best wel wat worden. Misschien krijg je wel groene vingers.
Succes,
Frans.

vr, 30/04/2010 - 01:11
southwind

Bedankt voor je reactie Teerl022!
Op de tekening lijkt het alsof het gazon doorloopt tussen de planten, maar dat zal niet het geval zijn gelukkig. Het was alleen makkelijker om te tekenen. Maar toch bedankt voor je waarschuwing! Ook die groene vierkantjes komen niet zo vierkant te staan, het moet allemaal veel natuurlijker en minder hoekig dan op de tekening.
Ik twijfel zelf ook sterk over dat siergras. Maar vandaag zag ik iets wat ik heel mooi vind: een Euonymusinfo-icon fortunei 'Emerald Gaiety'. Dit wordt mijn eerste plant op de lijst denk ik :-). ‘Emerald’n Gold’ komt er ook te staan. Deze planten moeten aan de zijkanten van de border komen, maar wat ik verder moet kiezen om mijn border op te vullen? Geen idee. Ik zie zoveel leuke planten in de boeken, maar ja, ik ben nog een volslagen amateur. Heb wel veel zin om te leren, want ik ben gek op bloemen en planten.
Verder ga ik wss voor een Jasminuminfo-icon Nudiflorum oftewel winterjasmijn langs de schuur waar het best zonnig is.
Wat de katten betreft heb ik al een lijstje van mogelijke kandidaten (nepetainfo-icon cataria, nepeta x faassenii, schildzaad, steenanjer, saginainfo-icon), maar moet nog zien of deze zullen aanslaan. Meeste hebben veel zon en goed doorlaatbare grond nodig, dus het is maar de vraag of ze het hier naar hun zin zullen hebben.
Heb je een idee qua boom keuze? Het liefst witbloeiend. Of een hele grote heester mss van een meter of 2? Ik zeg maar wat :-). Ik vind dat ik voor de evenwicht toch tenminste een boom in de tuin moet planten. Of een paar zuilvormige, slanke coniferen? Mijn dank.

vr, 30/04/2010 - 01:17
southwind

Nog een vraag trouwens. Kent iemand de 'bomen online' winkel? Kan ik de informaties die er bij de planten staan een beetje vertrouwen?

vr, 30/04/2010 - 21:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

De winterjasmijn heb ik na twee jaar eruit gehaald. We vonden dat maar een armoedig gedoe met die dunne twijgjes en kleine blaadjes. Het enige aardige waren de kleine gele bloemetjes in de winter, maar wie heeft er dan oog voor?
Kleigrond is goede grond, maar hou 'm wel los met waar mogelijk spitten en schoffelen en gebruik bij het planten en rond de planten compost.
Je wilt een niet al te groot wordende boom, liefst een witbloeiende.
Bij ons in de buurt staat een zuilvormige, maar toch niet zeer slanke Magnoliainfo-icon die zojuist prachtig wit heeft gebloeid. En daar staat ook een bijzondere Prunusinfo-icon die ook pas wit heeft gebloeid. Het bijzondere van die boom is zijn parasolvorm, een stam van zo'n 18 cm dik en bijna 2 meter hoog met een platte kruin van horizontale takken met een diameter van zo'n drie meter. Twee bijzondere bomen die goed onderhouden zijn en er al een twintig jaar staan.
Ik ben al een poosje de tachtig gepasserd, maar zie nog steeds bomen struiken en planten die ik niet ken.
Ik kan geen betere en gezondere hobby bedenken dan tuinieren.
Natuurlijk kan je zoals hier op het forum dingen vragen, maar het meeste zal toch uit jezelf moeten komen.

Met bomen on line heb ik geen ervaringen. Is ook niets voor mij. Ik moet zien wat ik koop en zoek naar mijn idee het beste uit. Die vertroetel ik als mijn kinderen en ook zij hebben hun eigenaardigheden.
In mijn hobbykasje heb ik nu vier geurgeraniums, twee rode pepers en een Heliotropiuminfo-icon op een stammetje waarvan de paarse bloemen heerlijk ruiken, en nog wat eenjarigen.
Ga zo door en zorg ook voor afleiding in je leven.
Frans.

za, 01/05/2010 - 03:39
southwind

Bedankt voor de goede adviezen Frank!

Ik hoor meer mensen zeggen dat kleigrond best goed is om te tuinieren, alleen slaat deze snel dicht, dus dat wordt idd veel schoffelen :-). Op zich is het geen harde klei (behalve in een hoekje), en laatst heeft mijn vriend op mijn verzoek wat zand met de grond vermengd in de hoop deze wat luchtiger te krijgen. Mijn vriend helpt me wel met klusjes maar hij is niet echt geinteresseerd, en heeft totaal geen ervaring met groen. Verder hebben de meeste buren hun hele tuin bestraat, dus daar kan je ook niet voor advies terecht ;-). Het is wel lastig beginnen met tuinieren en keuzes maken als je helemaal geen idee hebt wanneer je iets wel of niet goed doet. Gelukkig is er dit forum!

Magnoliainfo-icon zie ik veel in de tuinen, en laatst klaagde iemand over de korte bloeiperiode van deze. Ik vind wat kleinere bloemen mooier, zoals die van prunusinfo-icon dus. Wat zou een goede, sterke soort prunus zijn?
Wat bomen online betreft die zit niet ver van ons vandaan, en ze hebben best een groot assortiment (voor een leek als ik lijkt het zo tenminste). We gaan volgende week maandag even kijken en hopelijks wat leuks meenemen :))) Ook de prijzen zijn prima, zeker in vergelijking met Intratuin bijv.
Zou winterjasmijn goed te combineren zijn met een andere klimmer of een andere plant voor wat meer volume? Ik vind die kleine gele bloemetjes op kale takken zo mooi!
Sierappels vind ik ook heel mooi trouwens. Ervaringen met deze? Alvast bedankt.

zo, 02/05/2010 - 10:47
snuffelter

Hoi

Zelf heb ik maar een paar meter tuin op het noordoosten maar de volgende planten doen het er prima:
Heleborus niger
campanulainfo-icon (bloeit vaak 2 keer in diverse hoogtes te verkrijgen)
Varensoorten
lampepoetsersgras
buxusbollen
vrouwenmantel
zenegroen
saxifragainfo-icon
hoornbloem
klimhortensia
hazelaar (niet die ze gebruiken als paasboomtakken)

succes ermee Pauline

Onderwerp gesloten