composieten vlonderplanken over betontegels

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/04/2011 - 16:08
pmachielsen

composieten vlonderplanken over betontegels

Goede middag,

Ik heb voor het eerst een tuin en wil graag een grote vlonder maken van composietplanken. De tuin is nu betegeld met saaie grote (60 x 40 cm) betontegels. Ze liggen redelijk recht. Ik vraag me af of ik ze weg moet halen en op het zand de vlonder moet bouwen of of het ook goed kan bovenop de tegels. de ruimte aan de bovenkant heb ik want vanuit de tuindeuren heb ik zeker nog 8 cm over. Hoe denkt men er hier over?

Groeten, Peter

ma, 04/04/2011 - 22:16
D_SDennis

Lees de voorschriften voor dit spul eerst. Dan zie je dat de planken op een frame van balken gemonteerd moeten worden. Een ondergrond van tegels is dus prima. Maar 8 cm is weer te weinig. DUs ik denk dat er niets anders opzit dan je tegels juist wat dieper in te graven, daar je balken op en dan je planken. ALs je balk minder dan 6 cm is, dan moet het wellicht ook zo lukken.

ma, 04/04/2011 - 23:53
rubo

Omdat je een vlakke dragende basis hebt zou je aan balkjes van 44 x 44 als minimale maat genoeg kunnen hebben, 44 x 69 op z'n kant is beter. Hou je nog 1 cm over. Maar dit wel in overleg met de leverancier doen.

Ligt je oude terras op afschot ? Dat is namelijk bij vlonderplanken niet nodig.

di, 05/04/2011 - 13:08
pmachielsen

bedankt voor de reacties. Het is niet perse onmogelijk begrijp ik.

juist het niet op afschot liggen van mijn huidige terras leek me een tweede probleem. Meestal is het vereist per meter 1 cm te zakken las ik. dat zou inhouden dat ik toch moet gaat sjouwen met die loeizware tegels en in moet gaan graven. of zit ik er nu helemaal naast?

di, 05/04/2011 - 19:23
rubo

Normaal leg je een gesloten verharding 1 cm op 1 m op afschot. Dit om het water af te voeren.
Een terras horizontaal gelegd is mooier dan een terras op afschot.
Een terras van vlonderplanken is niet gesloten en hoeft m.i. dan ook niet op afschot te liggen.
De onderliggende laag zou wel op afschot moeten (omdat deze gesloten is) maar dan zou je de balken weer moeten uitvlakken om een horizontaal vlonderterras te krijgen.

Ik zou het bestaande terras lekker laten liggen maar wel her en der een tegel vervangen door een stuk antiworteldoek met wat grind er op.
De balken insmeren met Tenco bottomcoat tegen doorrotten.

Onderwerp gesloten