Dikke vette klei
#1
di, 02/03/2010 - 17:06
Dikke vette klei
Hallo!
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht met een voor- en achtertuin vol dikke, vette, Zeeuwse klei. Van die enorme bonken. Wat kan ik het beste doen om dit een beetje tuinierbaar te maken? Ik heb wel eens van drainagepijpen met kiezels gehoord, maar volgens mij houdt klei alles tegen. En weten jullie misschien bomen en struiken die het goed doen op klei? Alvast bedankt!
Probeer er compost door te werken
Ik heb nog nooit gehoord dat je bij een nieuwbouwhuis gelijk aan een mooie tuin kon beginnen. Over drainage moet je pas gaan denken als het water op je grond blijft staan, maar voor die conclusie lijkt het mij te vroeg. Kleigrond is moeilijk te bewerken, dat moet je leren en daarbij gebruik maken van de natuur. In het najaar gespit en overwinterd en als de kluiten kleigrond in het voorjaar dan bovenop wit worden (dat is zo'n uitdrukking uit de Betuwe) dan droogt de grond en laat hij zich hakken en bewerken. Kleigrond is goede grond waar heel veel planten, bomen en struiken graag op groeien. Teveel om op te noemen. Klei houdt niet alle water tegen tenzij die volkomen vast gereden is en dan zal je diep moeten graven of spitten. Ik denk dat het meevalt, maar enige moeite zal het wel kosten. Heb dat zelf meegemaakt. Pas na jaren tuinieren is je grond goed doorworteld en door wat compost te gebruiken bij het planten krijg je op den duur een mooi grondje.
Succes,
Frans
ik zou er zoet zand en turf (kokosvezels kan ook) door heen mengen. Compost kleeft ook heel erg,
hier zit ook weel voedingsstoffen in
In klei zit al heel veel voedingsstoffen daar door kleeft deze.
Als je hem mengt met zand en turf krijg je een mooi zavel grond wat luchtig en makkelijk te
bewerken is.
Het makkelijkste is als je het met een frees kan doen,
laat geen beunhaas dit doen die langskomt in nieuwbouw wijken.
succes ermee
Frees of spit er zand en turfSTROOISEL door en zeer belangrijk kleigrond verbeteraar: basaltmeel.
Als er alleen een dikkel kleilaag bovenop de grond is gestort, heb je opzich geen probleem en heb je na de bovenstaande behandeling een goed vruchtbare grond.
Frees niet als de klei nat is (de klei moet gaan verbrokkelen), want dan zal als resultaat de grond zich nog meer gaan verdichten.
HJ je maakt me nieuwsgierig, welke gunstige werking heeft basaltmeel op (zee)klei? Ik gebruik het
voornamelijk bij kuipplanten als duurzame/traagwerkende anorganische meststof. Basaltmeel is
samengesteld uit metaaloxides waartoe ook de benodigde sporenelementen. Deze elementen (Fe,
Mg, Mn, Si...) zijn vaak in kleigrond ruimschoots voorhanden. In potgronden op organische basis
ontbreken ze of zijn ze (niet duurzaam) toegevoegd.
Groet,
Draco
Het is nogal prijzig en hier in Noord-Holland bijna niet meer te krijgen voor de particlier, maar ik koop het altijd als ik de kleigrond wil verbeteren (en dat is hier erg veel Beemster etc.), het zorgt o.a dat de los gefreesde klei (met turfstrooisel etc.) niet direct weer gaat verkleven. De boeren gebruiken het hier zeker elk jaar.
Zie o.a Ecostyle:
De oplossing voor zware kleigrond:
Zware kleigrond is moeilijk bewerkbaar en kent een verstoorde lucht- en waterhuishouding.
Door Basaltmeel van ECOstyle door de toplaag van de kleibodem te werken wordt de sterke verkleving tussen de kleideeltjes opgeheven en de grond veel makkelijker bewerkbaar. Tevens wordt de bodem daarmee een veel gezonder wortelmedium voor planten. De lucht- en waterhuishouding verbetert sterk en het bodemleven krijgt de kans om mee te gaan helpen met het regenereren van de teeltlaag. Basaltmeel doet niet alleen veel met de bodemstructuur maar voegt tevens waardevolle mineralen en sporenelementen aan de bodem toe. Omdat basaltmeel veel silicium bevat levert het een hoge bijdrage aan de vitaliteit en weerbaarheid van planten.
Ik zit ook op zeeklei en heb de plantgaten intensief bewerkt met tuinturf, gebruikte potgrond en het zand, dat hier op sommige plekken in de tuin aanwezig is. Je treft hier in de Flevopolder zelfs oude schelpenbanken aan.
Ik denk dat het verhaal van Ecostyle betreffende basaltmeel eerst en vooral een promopraatje is. Vroeger kocht ik dit goedje in zakken van 10 kg. Nu betaal je hetzelfde bedrag in euro's voor een 2,5 kg verpakking.
De beste voorbereiding voor de bewerking van zware klei is nog altijd, omspitten in het najaar en hopen op stevige vorst boven de kale grond.
Maar ja Zeeland en vorst...
En als je toch basaltmeel wilt toepassen kijk dan eens bij 'boerengoed'.
Groet,
Draco
Hoe zouden de mensen het vroeger toch hebben gedaan? Hier in de Betuwe waar de klei zo taai is als lood en waar men geen turfstrooisel gebruikte en er geen zakjes basaltmeel waren? En toch vond je hier de mooiste en lekkerste groenten en fruit. De mensen zijn het verleerd om met de natuur te leven. Het wonder moet nu uit een zakje of een doosje of een flesje komen. Eigenlijk best een zielig gedoe hoor.
Frans.
Basaltmeel of lavameel (voor o.a rozen) is al een behoorlijk oud product.
En zo zielig is dat niet, dat heet vooruitgang en voortschrijdende kennis , en vroeger gooide de boeren er een lading spotgoedkope arbeidskrachten er tegenaan zoals niet in Derde Wereldlanden gebeurt.
En in een siertuin kan je niet elk jaar weer opnieuw de gehele grond gaan spitten, wat een boer wel elk jaar weer doet.
Inderdaad, vooruitgang. Vroeger schreven de mensen voortschreidende ook met een lange ij. Voortschrijdende. Dat is nou wat ik bedoel.
Thanks!
@Marloes
Had je nog wat aan ons advies...?
Bedankt! Frezen gaat het worden, al zag ik gister bij de buren zo'n elektrisch dingetje het helemaal opgeven. Wat een klei. Je gaat je inderdaad afvragen hoe mensen het vroeger deden. Met de seizoenen leven waarschijnlijk: als we deze winter wat hompen hadden gekliefd was het nu makkelijker werken geweest.
op de agrarische school leerden we dat de structuur van zware klei verbeterd wordt met kalk,zie ook https://tinyurl.com/y5p5pg23
groet Dirk.