dringend: doorbreken van turf

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 14/01/2005 - 13:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

dringend: doorbreken van turf

Hallo allemaal ik ben een echte leek op tuingebied. Maar ik heb een zeer belangrijke vraag. Ik heb net een nieuwbouw aangekocht. Daar moet de tuin nog volledig aangelegd worden. Ik heb twee hoveniers laten komen om prijs te maken. Nu deze twee gaven zeer tegenstrijdige meningen over wat er moest gedaan worden. De ene zei dat er enkel zo'n dertig cm moest uitgegraven worden en nieuwe grond opvoeren. De tweede sprak dat de turflaag zo'n 3 m diep moest doorbroken worden om te vermijden dat er zich te veel water opstapelt in de tuin daarnaast zou die tweede ook nog nieuwe grond opvoeren. Kunnen jullie mij zeggen of het werkelijk nodig is om die turflaag te doorbreken of niet. Geld doet er niet toe want de twee hoveniers vroegen dezelfde som. Alle tips zijn welkom

vr, 14/01/2005 - 19:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is de tuin nu erg nat? En als er turf ligt ,dan heb je te maken met een zure grond.Hier kun je best zuurminnende planten op zetten ,B.V Rhododendroninfo-icon ,ericacea enz.Vraag bij het tuincentrum ernaar deze kan je vast verschillende planten aanwijzen. Als het nieuwbouw betreft ,dan heb je te maken met opgebrachte grond,deze kun je verbeteren met compost en mest ,compost is voor het verbeteren van de structuur ,en mest voor verschillende voedingstoffen ,zoals stikstof,fosfor en kali. Maar je moet eerst kijken of er ook plassen blijven staan.

vr, 14/01/2005 - 19:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat het er ook aan ligt hoe hoog het grondwaterpeil is met de ligging waar je nu woont. En ook opletten als het dagen geregend heeft (geen extreme regenval) hoe hoog het grondwaterpeil dan is. Als het water dan enkele dagen op de oppervlakte blijft staan ja dan zou je turf kunnen vervangen voor iets anders. Als bijv een slootje in je straat hebt kun je zien hoe het waterpeil is. Als je dat niet hebt zou je een gat in de tuin kunnen spitten. kijk dan eerst eens op bijv. 1 meter diepte.

vr, 14/01/2005 - 22:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe weet hij dat er op 3 meter diep turf ligt ? en hoe diep is die turf laag ? ligt de tuin vlakbij een sloot ?
en als je grondwater niet zo hoog staat dan zou ik aan die turf laag niks doen. Als ze er grond op willen berwerken vraag dan wel of dit een bemeste tuingrond is en geen opvulgrond.

za, 15/01/2005 - 01:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat de 1 spreekt over 3 meter turf, komt denk ik omdat hij in de buurt waarschijnlijk ook een tuin heeft aangelegd. zelf ben ik een tuinarchitect, maar een beginnende en als er een tuin wordt aangelegd, ben ik altijd aanwezig om eventuele aanwijzingen te geven en om te kijken of alles goed gaat. ik stuit ook regelmatig tegen dingen aan. zo zal deze hovenier die zelf tuinen aan legt ook op dingen stuiten, die hij mee neemt naar de volgende tuin in de buurt. ik adviseer ook altijd grond afgraven en nieuwe grond aanvoeren. dit kan ook nog heel gemakkelijk, omdat de tuin nog volledig aangelegd moet worden. zeker met een nieuwbouw huis, raad ik je aan om dit te laten doen. 30 cm. vind ik ook te weinig, zeker omdat er bij nieuwbouw huizen meer zand ligt dan goede grond. er onstaan in turf resten van planten, struiken en bomen, is een nat, zuurstofarme grond en er vindt nauwelijks afbraak door bacterieen of schimmels. turf is een ophoping van plantenresten die al min of meer tot humus zijn omgevormd. als de afgestorven delen van planten zich ophopen, zal het helemaal dichtgroeien. mijn advies luid dus, neem de hovenier die de grond wil doen door breken en nieuwe grond wilt opvoeren. succes

za, 15/01/2005 - 21:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, heb zelf ook een nieuw bouwwoning, ik zou ook een laag afgraven en dan omlaten spitten en daarna schone zwarte grond aanlaten brengen, heb dit 6 jaar geleden gedaan hadden veel last van klei en was erg drassig, nu heb ik een prachtigge tuin en geen problemen met wateroverlast, ook niet na hevigge regen buien.

za, 15/01/2005 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi jerry, tja mijn keus zou ook gemakkelijk zijn. Ze vragen ook nog eens de zelfde prijs.

dringend: doorbreken van turf
ma, 17/01/2005 - 21:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo jolanda, ik denk dat ze nu wel een keus zal maken. Trouwens leuk zo'n beginnende tuinarchitect op het forum, kunnen wij veel van leren. Wat ik nog wilde zeggen is dat ik 6 jaar geleden mijn 3 palmbomen van mijn vorige woning mee heb genomen naar mijn huidigge woning en ze het kei goed doen, palmbomen kunnen namelijk slecht tegen nat staan, dus is dit wel een bewijs dat ik 6 jaar geleden een goede keuze heb gemaakt, wat grond bewerking betreft, groeten Jerry

ma, 17/01/2005 - 21:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, Moet zijn Hallo Jolande,

di, 18/01/2005 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Jolande,

Ben je echt beginnende tuinarchitecte? Ben je ingeschreven in het register van tuinarchitecten? Dat betekent dus dat je ofwel Landbouwhogeschool Wageningen hebt gedaan ofwel Academie voor Bouwkunst afd. tuin-/landschapsarchitectuur. Zoniet dan ben je net als ik tuinontwerp(st)er.

do, 20/01/2005 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Gilbert, is alleen de titel tuinarchitect beschermd of zijn er ook nog eisen aan het mogen voeren van de titel "tuinontwerper"

wo, 16/02/2005 - 02:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

In nieuwbouwwijken is zeer vaak de grond verdicht door het bouwverkeer. Persoonlijk zou ik de grond eerst peilen hoe diep de ondoordringbare laag zit. Dit doe je met een puntige stok. Steek die in de grond en als je echt heel veel kracht moet zetten om de pen dieper te krijgen, zit je op de storende laag. Meet nu de lengte van de pen vanaf de grond tot de punt. Bij meer dan 60 cm hoef je je geen zorgen te maken. De doorwortelbare laag is dik genoeg. Minder dan 60 cm? Dan dient de grond gespit te worden met een kraan.Tot 1.20 m diep! Dieper heeft weinig nut, omdat enkel hele grote bomen dieper wortelen. Minigraver of bandenkraan hangt af van de bereikbaarheid van de voor- en achtertuin. Na het spitten, een minimale dikte van 5 cm compost ( verrijkt met oude stalmest of champignonmest of turf) door de bovenlaag frezen.Nu is de grond klaar om beplant te worden.
Nu spreek ik wel vanuit mijn ervaring als hovenier op zandgrond (Noord-Brabant en de Antwerpse Kempen)
Mijn ervaring is dat grond afvoeren om daarna nieuwe aan te voeren enkel een kostenverhogende ingreep is. Met bodemverbetering en bemesting is, na diepspitten, een perfect waterdoorlatende bodem te verkrijgen.
Succes met de nieuwe tuin.
Nog een tip: ga enkel in zee met erkende hoveniers. Deze vindt je op VHG.org en Groenkeur. Mocht het onverhoopt fout gaan, dan staat er nog een Geschillencommissie klaar om te bemiddelen.
Hendrik

Onderwerp gesloten