hoe de grond te verrijken?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 18/07/2005 - 12:25
groevie

hoe de grond te verrijken?

Hallo mede tuinliefhebbers.
Sinds kort heb ik voor het eerst van mijn leven een tuin. Maar het is me opgevallen dat de grond zeer verwaarloosd is de afgelopen jaren. De grond is zanderig en door het vele onkruid wieden is het niveau van de grond erg gedaald. Er is dus veel ruimte voor nieuwe tuinaarde. Voordat ik aan een ontwerp ga beginnen wil ik de tuin gezonder maken. Wie heeft een tip hoe te werk te gaan?
Ik heb een vermoeden dat de grond is dichtgeslibt door te veel oppervlakkig schoffelen. Omspitten is slechts voor een deel een optie omdat er een aantal heesters in de tuin staan die ik graag wil behouden.
Verder is er een zeer slecht onderhouden gazon. Er groeien veel verschillende soorten gras door elkaar en in een deel hebben paardebloemen, zevenblad en weegbree de overhand gekregen.

Ik zou graag over het hele verhaal tips ontvangen. Ik stelde een zeer uitgebreide vraag, dus een antwoord op een onderdeel van de vraag is ook zeker welkom.

alvast bedankt.

ma, 18/07/2005 - 12:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oei als je zevenblad hebt, is dit zeer moeilijk uit te roeien. Maar goed, toch zoveel mogelijk dit alles verwijderen. 1 stukje wortel is al een nieuwe plant. Verder zou ik zeker een bodemannalyse nemen, dan kun je precies zien wat de grond tekort komt. Aan de hand van de test, kun je dan gaan aan vullen. Verder zou ik ook gaan denken om de gras mat te verwijderen. Eigenlijk zo veel mogelijk opschonen. De beplanting die je wilt behouden, op een definitieve plaats neer zetten, dat in het het ontwerp staat beschreven. Indien dit natuurlijk haalbaar is. Beter is om alles meteen goed aan te pakken, anders krijg je later spijt. Nu kun je er overal toch makkelijker bij. Als er straks beplanting tegels enz. ligt, word dit veel moeilijker. Succes gewenst.

ma, 18/07/2005 - 13:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe kun je zo'n bodem analyse doen? Kun je dat bij een tuincentrum laten doen of zijn daar test setjes voor te koop?

Bedankt voor de tip.

ma, 18/07/2005 - 16:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja de bodemanalyse is te koop bij het tuincentrum. In de verpakking staat precies vermeld, hoe alles in zijn werk gaat. Vele gebruiken dit ook weer niet, maar zo kun je wel mooi zien wat er precies mis is met de grondsoort. Succes.

ma, 18/07/2005 - 17:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou, ontzettend bedankt. Op die manier kan ik erachter komen welke stoffen misschien al aanwezig zijn en welke niet. Dan kan ik een bemestings programma maken en kan ik een mooie tuin gaan ontwikkelen. Ik ben zelf altijd erg geiintresseerd in Japanse tuinen, dus ik denk dat dat gras er t.z.t. wel uit gaat. Maar waarschijnlijk wordt het een meerjaren plan. Geeft niks, ik heb de tijd. Eerst een gezonde tuin, dan komt de rest later wel.

groetjes

di, 19/07/2005 - 00:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het beste is het onkruid en het gras te laten groeientot het een cmof 6 hoog is, en dan spuiten met Glyfosaat.
Spuiten zonodig herhalen, tot alle gras en onkruid dood is.
Struiken die je wil houden beslist niet raken met het spuiten.
Van de winter kan je dan de tuin gaan aanleggen.

di, 19/07/2005 - 00:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet het niet de Haan. Glyfosaat wordt als weinig giftig voor mensen en dieren beschouwd. Maar is toch niet helemaal gif vrij. Ik vind het altijd jammer als het ook op een andere manier kan.

zo, 16/10/2005 - 22:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kwam toevallig hier terecht en ik zie dat je probeert zevenblad weg te krijgen.
Ik kan je een tip geven die voor mij heel goed werkt.
Hij is mij indertijd door de Kruidthoeck gegeven, dus van kenners.
Ten eerste, zorg voor een stuk zwart landbouwplastic en leg dat in ieder geval 3 kwart jaar over je zevenblad heen, het beste kun je in de zomer beginnen.
Goed het ziet er een hele tijd niet uit, maar je bent wel met een minimum aan zwaar werk van je 7blad af.
Dan haal je het plastic eraf, en laat het stuk land/tuin een tijd braak liggen en haalt elk stukje 7blad dat z'n kop opsteekt er HELEMAAL uit, met de totale wortel, LAAT NIETS ZITTEN, want zoals iemand voor mij al zei, elk stukje wortel groeit weer uit tot een nieuwe plant.
Daarna heb ik de tuin behandelt met een kalklaagje, want ik geloof dat het een plant is die van een zure grond houdt.
Volgens de kruidthoeck moet je daarna een jaar aardappels planten, omdat die het licht tegenhouden, maar is volgens mij niet echt nodig als je gewoon minitieus elk potentieel 7bladje er met wortel en al blijft uittrekken.
Veel succes, het blijft een uitermate woekerende plant die moeilijk uit te roeien is.

ma, 17/10/2005 - 12:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je wel voor de tip. Inmiddels ben ik al handmatig te werk gegaan, met de riek.
Stukje omspitten, wortelstok eruit, volgende stukje, enz. enz.
Alleen onder de struiken kan ik er niet goed bij. Dat blijft een probleem. Ik wil de struiken niet beschadigen en chemische middelen wil ik proberen te vermijden. Er komen hier veel vogeltjes in de tuin eten.

Dat van die kalk ga ik zeker proberen. Een buurman zei ook dat het erg kalkarme grond is hier in de buurt.

in ieder geval bedankt, meer tips blijven welkom.

Onderwerp gesloten