klimplanten

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/08/2008 - 17:44
Shade

klimplanten

Ik zoek een (aantal) klimplant(en) voor in mijn voortuin, die aan de volgende eisen moeten voldoen:

- Klimplant moet redelijk vlot klimmen om de pergola te begroeien. (dus niet dat ik hem elk jaar tot de bodem terug moet snoeien bedoel ik)
- klimplant moet aantrekkelijk zijn voor vogels (besdragend ofzo)
- eventueel swinters groen, of mooie takken hebbend. (geen kale clematisinfo-icon takjes)
- winterhard, want ik heb binnen geen plek om iets te laten overwinteren.

en als laatste: GEEN KLIMOP, want daar verlies ik het gevecht al van in de achtertuin.

Gegevens van de voortuin:

- Tuin ligt in de halfschaduw/ schaduw (minder dan 4 uur licht per dag, zich verplaatsend van de ene naar de andere kant van het tuintje)
- tuin heeft op 10 meter afstand grote eikenbomen staan van de gemeente. (vandaar de vele schaduw, terwijl de tuin op het zuiden/ zuidwesten ligt)
- grond is zandgrond.

Bestaat er een klimplant die aan mijn eisen voldoet? Of ben ik gewoon te veeleisend?
Beetje woekeren is niet erg; ik ben dagelijks bezig in mijn tuin en ben niet bang om iets te snoeien.
Ik heb wel een blauwe regen tegen mijn gevel aan klimmen, omdat dat deel van het huis wel meer zon krijgt, maar in het tuitnje zelf komt maar een paar uurtjes zon per dag.

Nou... er stond: 'stel uw vraag zo uitgebreid mogelijk' en ik dnke dat ik daar wel aan voldaan heb. Succes met beantwoorden.

ma, 11/08/2008 - 21:42
Hendrik Jan

Nou de vraag is in ieder geval duidelijk!

1. Waarom een pergola op een schaduw-/half schaduwplek?

's winters groen is er niet behalve ..........klimop!

Heel snel klimmen doet Humulusinfo-icon lupulus(Hop) en die kan in de schaduw, 'Aureus' met mooi groengeel blad (wordt uiteindelijk gewoon groen)MAAR niet wintergroen, EN elk jaar afknip tot de grond. En die hopbellen natuurlijk (moet je wel de goeie hebben, ik dacht de mannetjeshop).
Fout gedacht zie Rdb ;)

Volgens mij is een Akebiainfo-icon quinata te proberen, groei erg hard (eerste twee jaar misschien langzaam), heeft een mooi blad, bloeit en geeft kleine vruchtjes, maar is niet wintergroen en ziet er in de winter rommelig uit.

Toch een....Clematisinfo-icon? Clematis montana, groeit hard, krijgt een behoorlijke stam en body.

Moet snel groeien...umm.....een Polygonum aubertii (bruissluier) dan misschien, moet even op gang komen, maar dan is ook het hek van de dam, en massa's witte bloemetjes in augustus.

ma, 11/08/2008 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor bellen aan de hop moet je juist het vrouwtje hebben.

Ruud

ma, 11/08/2008 - 22:05
Shade

Waarom in de halfschaduw een pergola? Nou, daar heb ik een reden voor:

Ik had eerst een kersenboompje in mijn voortuin staan, die het daar uiteraard niet deed. MAAR ik hing daar swinters altijd bolletjes op en pinda's enzo, dus met verloop van tijd werd mijn tuin door steeds meer vogeltjes bezocht. Hardstikke leuk; spreeuwen, mezen, mussen, roodborstjes, allemaal in dat kleine boompje, overigens zonder ook maar 1 tak te breken.
Maar nu heb ik die boom eruit en mijn tuintje helemaal opnieuw aangelegd (mannetje heeft ook geholpen), maar nu heb ik niets meer om bolletjes en pinda's aan te hangen. Ik heb nagedacht over wat ik dan anders kon doen en kwam op het idee van een smal pergolaatje. Ook omdat ik in tuinbladen gelezen heb dat als je een tuin heb met alleen maar lage beplanting en je wilt geen boom of conifeer, dat dan een pergola een oplossing zou zijn.
En ik heb dus alleen maar lage beplanting; hoogste is mijn hortensia.

En ik dacht; als ik dan een pergola neer zet, dan hangt het allemaal op ongeveer dezelfde hoogte en dan vinden de vogels dat misschien wel best en vinden ze het niet erg dat mijn tuin ineens helemaal anders is; van een rommelige warboel naar een keurig symetrisch tuintje.
En als ik dan wat om de pergola heen laat groeien, dan valt het niet zo op dat er allemaal houten palen in mijn tuintje staan.

Dus het gaat me er nog niet eens om dat ik per se een pergola in mijn tuin wil hebben, maar een kapstok staat misschien zo raar.

ma, 11/08/2008 - 23:02
Hendrik Jan

Dat maakt een boel duidelijk.
Hoe breed en lang is de pergola? Als de pergola niet echt hoog is (en lang), kan je de hop en bruidssluier vergeten.

Misschien is de Clematisinfo-icon montana toch de beste optie, die krijgt nl. vooral (duidelijk) horizontaal een stevige structuur, wat een optimale omgeving voor voedsel zoekende vogels kan zijn.

Anders zou ik een lichte transparant gecontrueerde pergola (dus geen houten constructie) maken, gewoon functioneel voor het voederen van vogels, dus niks geen klimplanten.

ma, 11/08/2008 - 23:19
Shade

Ik hbe nu nog geen pergola; de tuin is afgelopen zaterdag pas aangelegd.
Als het me lukt de foto te plaatsen, zie je hoe de tuin er nu uit ziet.
En het was de bedoeling om een pergola over het hele dwarspad te maken. Dan kan ik mezelbollen aan de zijkanten hangen enzo en recht in het midden, tegen de kant van het middelste bloemvak, waar je dan toch niet onder de pergola door kan, een kroonluchter met daaraan trosgierst, bollen en pinda's (idee uit de Landleven).

Maar een pergola is wel iets waar mensen onder door moeten kunnen lopen, dus het drwarspad op en dan naar links of rechts naar een ander pad, dus hij moet toch wel minimaal 2 meter hoog zijn. (ik ben zelf maar 1,60, maar ik heb lange vrienden)

En zo'priegelig rozenboogje over de paden vind ik wat te iel, vooral als ik er een kroonluchter ana ga hangen hahaha.

klimplanten
di, 12/08/2008 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf gekozen voor wintergroene klimmers, de Clematisinfo-icon armandii, de toscaanse jasmijn, wintergroene kamperfoelie en nog een clematissoort waarvan ik een de naam kwijt ben. Het probleem is in jou geval wellicht het tekort aan zon, volgens mij hebben de planten die ik uitgekozen heb graag veel zon, maar het valt wellicht te proberen.

Succes!

wo, 13/08/2008 - 00:45
Shade

Ik heb in mijn achtertuin 2 stekken van planten ontdekt; een kleinbloemige wijnpaarse clematisinfo-icon, die swinters inderdaad niet groen is, maar goed, dat is denk ik toch de minst sterke eis, anders zit ik aan klimop vast.
Maar ik heb ook een (paar) stekken van de passieflora gevonden op een plek in de achtertuin waar ook weinig schaduw komt. Op die schutting groeit ook al klimop, kamperfoelie en vanuit de buren een klimroos, dus ik had die passieflora en die clematis proberen weg te halen, maar die blijven dus toch steeds terug komen. Van de passieflora heb ik nu, echt in de schaduw ontstaan, een stuk of 3-4 stekken gevonden en afgelopen jaar had ik en stekje tegen de schutting aan de ándere kant van de ahcteruin gezet en die heeft nu ook al 1 schuttingdeel behoorlijk begroeit....

Zouden dat ook opties zijn? (ben geen Zeeuw, maar let wel op de kleintjes)
Ik zou de dode takken tot de lente kunnen laten zitten om de boel dan toch enigszins begroeid te laten lijken en dan in de lente terugsnoeien voor het weer gaat uitlopen?

Als je naar de foto van de voortuin kijkt, dan moet je je voorstellen dat het licht van rechts komt en tegen een uur of 11 aan de voorkant bij het hek zit. Tegen half 2schijnt de zon recht op de ramen, maar in de tuin zelf is dan voornamelijk schaduw, omdat voor het hekje, in de gemeente tuin dus, rijen dikke eiken staan (geen processierups in gehad, gelukkig)
De zon schijnt wel af en toe door de takken en belicht dan hier en daar een plekje, maar veel is het niet. En om half 5/ 5 uur is de zon links verdwenen achter het huis, om mijn achtertuintje een heerlijke avondzon te geven. (daar bloeit álles behalve de hortensia, want die krijgen daar weer tevéél zon. Die doen het juist in de voortuin weer goed.)

In de winter daarentegen heb ik heel veel zon, zó pal in mijn raam en dat scheelt enórm aan stookkosten. Ook voor de bollen is dat fijn, want elk jaar komen er ineens onverwachts en soms al best vroeg, pollen omhoog van bijvoorbeeld narcissen die ik gepland (en vergeten) ben. De grond is daar warmer en dan ontspruit alles ook sneller. Alleen ook de eikenbomen zelf, dus tegen mei zijn de bomen al weer dichtbegroeid.
is toch wel speciaal voor een tuin bijna op het zuiden, om zo'n raar licht te hebben.
in mijn ahctertuin heb ik van november tot april geen direct zonlicht, dus daar duurt het langer voor er iets ontspruit.

Overigens bedankt voor alle reacties. Ik vind het leuk dat jullie zo meedenken.

klimplanten
Onderwerp gesloten